Recepti 27. listopada 2022.

Ako voliš luk, onda ćeš obožavati prženi luk omotan slaninom i punjen vrhnjem

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Luk, slanina i sir. Potpuno uobičajena kombinacija, zar ne? E, pa pričekaj prije nego što to kažeš. U ovom su receptu omjeri nešto drukčiji... Ali ono što znamo je: zaludit će te okusom, ali i mirisom!

Sad stani i pročitaj u miru. Prženi luk omotan slaninom i punjen vrhnjem. O, da. I ne govorimo o onom prženom luku u kolutićima. No, govorimo o pravom, cijelom, voljenom luku. Kratko i jasno: svi ljubitelji luka ovim će jelom doći na svoje! Mekan i mirisan, punjen vrhnjem i ukrašen parmezanom, ovaj luk savršen je prilog uz mesna jela, a neki će ga jesti i samoga! 

Nemoj se čuditi kad kažemo da će ga neki jesti i samog. Sigurni smo da je nekad upravo ovo sve što ti treba. Zamisli da ti dođe društvo, a ti uz ostale grickalice i silna čudesa, ponudiš na pladnju i prženi luk omotan slaninom i punjen vrhnjem. Dovoljno je da to samo izgovoriš i svi će usmjeriti svog pogled ka tebi. 

Osim na ulju, zapeći ga možeš i s malim dodatkom bijeloga vina, a mješavinu punjenja upotpuniti možeš i senfom te nasjeckanim povrćem po izboru. Mogućnostima nema kraja. Zato, nemoj čekati već se baci na pripremu!

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Sastojci:  

  • 6 glavica luka
  • 6 kriški slanine
  • ružmarin
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 100 g parmezana
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • sol, papar

Priprema:

  1. Lonac srednje veličine napuni vodom i pričekaj da zavrije.
  2. U međuvremenu luk očisti od ljuske. Kad voda zavrije, kuhaj ga oko 10 minuta. Izvadi ga i ostavi da se malo ohladi. 
  3. Nožem odreži vrhove. Sredinu izdubi pazeći da dno ostane neoštećeno. Omotaj svaku glavicu pancetom, učvrsti ju čačkalicama i složi u lim obložen papirom za pečenje. 
  4. Pećnicu upali da se zagrije na 200°C.
  5. Nasjeckaj unutrašnjost i vrhove luka. U tavici zagrij maslinovo ulje. Preprži nasjeckani luk dvije do tri minute. Makni s vatre.
  6. U manjoj zdjelici pomiješaj preprženi luk, kiselo vrhnje, sol i papar i dobivenom smjesom napuni izdubljene glavice luka. Pospi ih ribanim parmezanom i ukrasi grančicom ružmarina.
  7. Stavi u pećnicu na 20 minuta do pola sata.

Uslast!

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:58 28. Listopad 2022.

    Luk je dobar prirodni lijek

  • amando 09:57 28. Listopad 2022.

    Yesssd