Špajza 15. travnja 2018.

Kako napraviti domaće grisine?

grisini
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Suhe, hrskave talijanske štapiće kruha možete prema izvornoj recepturi pripremiti od dizanog tijesta, ali i ostalih vrsta tijesta poput prhkog ili lisnatog

Jedu se kao samostalna grickalica ili kao dodatak uz jela umjesto kruha, uz razne umake i namaze, a gurmani ih često poslužuju kao 'fingef food', omotane ploškama pršuta. Ukoliko imate višak bilo koje vrste tijesta, onog od pripreme kruha, pogača ili pizza, izrežite ga na trake, oblikujte valjkasto, pospite začinima po ukusu, aromatičnim biljem poput bosiljka i ružmarina, te ispecite na visokoj temperaturi dok ne postanu hrskavi i zlatno smeđe boje.

 

Možda vas zanima... Savršeni finger food: Rolada od blitve sa sirom i šunkom Kolumne

 

Grisine, talijanske duguljaste koktel štapiće jednostavno ćete umijesiti od brašna, margarina, praška za pecivo, te krem ili svježeg sira. Razvaljajte što tanje tijesto, premažite umućenim jajem, posipajte ribanim parmezanom ili krupnom solju, te izrežite duguljaste prutiće. Držeći krajeve štapića rukama, spirlano ih savijajte okretajući ih u suprotnome smjeru, pa ih pecite u pećnici na visokoj temperaturi dok ne porumene. 

Grisini | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Začinsko bilje i druge začine umiješajte odmah u brašno ili posipajte po tijestu prije pečenja. Izrezane trake tijesta možete razvlačiti rukama po podlozi od željenih začina i slagati na lim. Ukoliko pripremate oble grisine, rezačem za pizzu ili oštrim nožem izrežite uske trake. Svaku lagano zamotajte na dasci i stavite na lim. Pomoću kuhinjskog kista premažite grisine uljem ili umućenim jajem. Za pripremu plosnatih, širih grisina, tijesto razvaljano u pravokutnik prvo premažite uljem, pospite začinskim biljem, krupnom solju ili ribanim parmezanom.

 

Možda vas zanima... Najbolji recept za domaće grisine Recepti

 

Režite trake i svaku na nekoliko mjesta lagano pritisnite vilicom. Zamotani, 'twist' grisini izgledati će zanimljivije i biti ukusniji ukoliko ih obložite ploškama slanine, ili premažete namazom od sira, maslina, pestom genovese, namazom od sušenih rajčica, usitnjenih gljiva, slanih inćuna ili sira. Razvaljano tijesto možete izrezati na deblje trake, svaku premazati i spiralno saviti. Kao što grisine možete pripremati od raznih vrsta slanih tijesta, koristite se mogu sve vrste brašna, od pšeničnog bijelog, integralnog, do bezglutenskih od pira, kukuruza, heljde i prosa.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.