Špajza 15. rujna 2017.

Kako naručiti kavu poput pravog Talijana

foto: Lavazza
gastro postao gastro.24sata.hr
Predstavljamo vam vodič kroz različite načine spravljanja autentične talijanske kave (i načine naručivanja espressa poput pravog Talijana) iz Lavazze, talijanskog proizvođača kave s tradicijom dužom od 120 godina.

U XIV. stoljeću mnogi pripadnici Crkve protivili su se uvođenju kave u Italiju, nazvavši je "đavoljim pićem". Navodno je papa Klement VIII, nakon što je popio šalicu, rekao: "Ovo je toliko ukusno piće da bi bilo grijeh dopustiti da ga piju samo nevjernici. Sotonu ćemo pobijediti dajući mu svoj blagoslov kako bismo ga učinili pravim kršćanskim pićem."

 | Author: Lavazza foto: Lavazza

Time se kava proširila diljem Italije, bilo u elegantnim kafićima ili skromnim i jednostavnim lokalima, postavši ritual u kojem su uživali umjetnici, političari i pisci. Iako biljka kave raste u ekvatorijalnoj klimi i nije autohtona u Italiji, Bel Paese je maksimizirala potencijal pića uvođenjem metoda pripreme koje poboljšavaju aromu zrna kave.

Bottura Možda vas zanima... Lavazza i top gastronomija: priča o odnosu punom okusa Špajza

Kava je postala sastavni dio talijanske kulture, godišnje se uvozi oko 8 milijuna vreća. Talijani kavu piju bilo kod kuće, gdje se obično spravlja u posudi kafetjeri, ili u kafićima, restoranima i na radnim mjestima, gdje se priprema pomoću aparata za espresso kavu.

 | Author: Lavazza foto: Lavazza

Izum aparata za espresso kavu

Na talijanskom jeziku izraz "espresso" znači "spravljen na licu mjesta". Ova metoda usavršena je kao način skraćivanja vremena potrebnog za pripremu kave u kafićima i restoranima.

Prvi prototip aparata za kavu espresso datira iz 1855. godine i predstavljen je na Univerzalnoj izložbi u Parizu. Nekoliko godina kasnije, 1901. godine, inženjer Luigi Bezzera iz Milana izradio je prvi aparat za espresso kavu. Bezzerin patent potaknuo je istraživanja i tehnološki napredak u mnogim talijanskim tvrtkama.


ledeni espresso Možda vas zanima... Lavazza predstavlja ekskluzivne osvježavajuće recepte za vruće ljeto None

Godine 1948. Achille Gaggia predstavio je sustav visokotlačne ekstrakcije kojim se spravljao napitak s više arome i gustom, kompaktnom kremom: espresso kakvog danas poznajemo. Između 1940-ih i ranih 50-ih, proizvođači aparata za espresso kavu proširili su svoju proizvodnju do razmjera industrije.

 | Author: Lavazza foto: Lavazza

Kava spravljena kod kuće: kafetjera

Kafetjera, koju je 1933. izumio Alfonso Bialetti, tijekom godina nije promijenila svoj dizajn. Izvorno nazvana "Moka Express", sastojala se od četiri glavna dijela od aluminija s bakelitnom ručkom. Iako se danas kafetjere izrađuju od čelika, one još uvijek funkcioniraju na isti način i moraju se zatvoriti tipičnim zavrtanjem.

 

Lavazza Kafa Možda vas zanima... Lavazza Kafa stigla u Hrvatsku None


Umjetnost miješanja

I aparat za espresso i kafetjera revolucionirali su način na koji su Talijani pripremali i pili kavu, kao i uvođenje mješavina kave. Miješanje kave, umjetnost koja svaku kavu čini jedinstvenom i prepoznatljivom, s konzistentnim okusom, uveo je Luigi Lavazza kombinirajući kave iz različitih dijelova svijeta prije više od 100 godina.

Miješanjem, varijacije su postale beskonačne, a različite kombinacije, zajedno s vrstom prženja, pružale su neograničene nijanse okusa. Luigi Lavazza neumoljivo je nastavio tražiti nove varijacije, intenzivirajući svoju laboratorijsku aktivnost i degustacije. Tako su 1923. godine mješavine - zahvaljujući upotrebi pergamina, materijala koji je omogućio bolje konzerviranje proizvoda - otvorile put za prodaju prve pakirane kave.

 | Author: Lavazza foto: Lavazza


Kako piti kavu poput Talijana

S tradicijom koja se proteže kroz stoljeća i velikim utjecajem na sve aspekte talijanskog društva, kava se lako pretvorila u svakodnevni ritual po kojem su Talijani poznati diljem svijeta. Ali kako Talijani uistinu piju kavu? Kako naručiti espresso baš poput Talijana kad putujete u Bel Paese ili jednostavno impresionirati svoju tvrtku s narudžbom na licu mjesta u vašem lokalnom kafiću?

 | Author: Lavazza foto: Lavazza

Pravila je nekoliko i vrlo su jednostavna:

1. Nemojte naručivati "espresso"
Iako je espresso ispravan pojam za definiranje kave spravljene u aparatu za espresso u kafiću ili u restoranu, Talijani rijetko koriste tu riječ jer se smatra vrlo tehničkom i suvišnom: jednostavno naručite "kavu" dobit ćete šalicu vruće talijanske kave.

2. Neka ostane jednostavno
Kao što je gore spomenuto, proces naručivanja u Italiji vrlo je jednostavan. Ako tražite od vašeg bariste ekstravagantne pripravke, što se inozemstvu potiče, u Italiji bi vam to lokalni stanovnici mogli zamjeriti. U stvari, Talijani preferiraju svoju kavu crnu, ili s mlijekom, kao u cappuccinu ili latte macchiatu.
Međutim, ima prostora za malo zabave: nije neuobičajeno da Talijani naručuju "marokkino", ukusni espresso s otopljenom čokoladom, malo mlijeka i kakaom u prahu ili "coffee shakerato", espresso s ledom, a ponekad i likerom.

3. Popodne bez mlijeka
Ispijanje napitaka u kojima se kava miješa s mlijekom nakon određenog doba dana počinje privlačiti poglede prolaznika u bilo kojem talijanskom kafiću ili restoranu. Zapravo, naručivanje cappuccina nakon obroka ili jednostavno poslije podne je ono što najčešće odaje turista u Italiji budući da su lokalni stanovnici izuzetno strogi kada je u pitanju vrijeme u koje konzumiraju svoje kave.
Cappuccino je u redu za doručak, ili sredinom jutra, a nakon određenog doba dana prihvatljiv je jedino espresso.
Međutim, nakon velikog obroka, ako espresso nije dovoljan, časnim izborom može se smatrati i “caffè corretto”, espresso s kapljicom rakije ili drugih žestokih pića.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.