Špajza 24. srpnja 2023.

Zamrzni rajčice i uživaj u njima cijele godine

Mini rajčice
Kako zamrznuti rajčice? foto: Karolina Grabowska/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Rajčice su temelj mnogih recepata. Donosimo najbolje savjete kako ih pravilno zamrznuti i koristiti ih kad god ti zatrebaju.

Rajčice su dostupne u svakoj trgovini tijekom cijele godine. Ali kupovne će rajčice okusom teško nadmašiti one domaće, stoga ti preporučujemo da iskoristiš vrhunac sezone ove sočne namirnice i napuniš njome svoj zamrzivač.

 

Rajčičca Možda vas zanima... Kako pravilno skladištiti rajčice? Špajza

 

Rajčice možeš zamrznuti cijele ili zgnječene, kako više voliš i što ti je praktičnije. Sam postupak nije zahtijevan, a rezultat je vrhunski: imat ćeš kvalitetne rajčice nadohvat ruke kad god ti zatrebaju!

 | Author: Pixabay/Pexels Rajčice možeš zamrznuti cijele ili zgnječene, jednako su ukusne. foto: Pixabay/Pexels

Kako zamrznuti cijele rajčice

Prije zamrzavanja, cijele je rajčice potrebno oguliti i blanširati. Rajčice operi u mlakoj vodi, ukloni peteljke i nožem zareži mali 'X' u kožu rajčice. (Tim će potezom kasnije biti lakše skinuti kožu s rajčice.)

Zakuhaj vodu na štednjaku, pa pripremljene rajčice nakratko stavi u kipuću vodu. Rajčice ostavi u kipućoj vodi 30 sekundi, zatim ih izvadi i ocijedi. Odmah ih stavi u ledenu kupku. Kad se rajčice dovoljno ohlade, ukloni im kožicu.

 | Author: Nataliya Vaitkevich/Pexels Rajčice su osnovni sastojak brojnih slasnih jela. foto: Nataliya Vaitkevich/Pexels

Oguljene tajčice rasporedi u jednom sloju i ostavi ih u zamrzivaču na 2 do 3 sata da se zamrznu. Nakon toga ih, zamrznute, premjesti u hermetički zatvorenu posudu za čuvanje hrane i vrati u zamrzivač.

 

Umak od rajčice Možda vas zanima... 5 učinkovitih zamjena za pasiranu rajčicu Špajza

 

Kako zamrznuti zgnječene rajčice

Zgnječene rajčice možeš dodati brojnim jelima, a lako ih je napraviti i zamrznuti. Pripremit ćeš i tako da ponoviš gornji postupak do guljenja kože, a zatim zdrobiš rajčice ručno ili u blenderu, ovisno o gustoći koju želiš.

Tako zgnječene rajčice prebaci u hermetički zatvorenu posudu prikladnu za zamrzavanje i stavi ih u zamrzivač. Ovaj kratki postupak osigurat će ti kvalitetne rajčice za sva tvoja jela.

 | Author: Alesia Kozik/Pexels Zgnječene rajčice odmah su spremne za korištenje. foto: Alesia Kozik/Pexels

Koliko dugo traju zamrznute rajčice?

Bez obzira jesu li smrznute cijele ili zgnječene, rajčice iz zamrzivača najbolje je potrošiti u roku od 6 do 8 mjeseci. Zato je dobro prije stavljanja u zamrzivač na posude s rajčicama staviti naljepnicu s datumom zamrzavanja.

 

Sušene rajčice Možda vas zanima... Napravi zalihu najukusnijih sušenih rajčica! Recepti Umak od rajčice Možda vas zanima... Znamo kako spasiti zagoreni umak od rajčice! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.