Špajza 25. rujna 2019.

Kulinarski trikovi: Što zamjenjuje šećer, ulje, maslac, vrhnje i češnjak?

Kuhanje
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sastojke većine recepata, poput brašna, jaja, mliječnih proizvoda i šećera, lako je zamijeniti, samo treba znati čime.

Gotovo se sve može nadomjestiti: vrhnje mlijekom i maslacem, orasi bademima, med šećerom i vodom, pa čak i ukusna čokolada kakaom i žlicom maslaca. To su neka od rješenja koja su i mnoge profesionalne kuhare spasila nelagode kad su shvatili da im nedostaje neka namirnica. Veći je problem kad nedostaje neki sastojak za kolače jer su slastice osjetljivije na omjere. 

razbijanje jaja Možda vas zanima... Genijalni kulinarski trikovi profesionalnih chefova None

 

nered Možda vas zanima... Trikovi: Kako kuhati, a ne napraviti preveliki nered None

 

Donosimo vam savjete kako zamijeniti određenu namirnicu.

Što zamjenjuje što?

  • 30 g čokolade za kuhanje = 3 žlice kakaa i žlica maslaca
  • žlica kukuruznog škroba = 2 žlice namjenskog brašna 
  • šalica smeđeg šećera = šalica bijelog šećera i 2 žlice melase
  • šalica kiselog vrhnja = šalica jogurta
  • šalica mlaćenice = šalica mlijeka i žlica octa
  • šalica ulja = 250 g maslaca
  • češanj češnjaka = 1/8 žličice češnjaka u prahu
  • šalica maslaca = šalica margarina ili 7/8 šalice ulja
  • šalica ricotte = šalica svježega kravljeg sira
  • šalica kristal šećera = šalica smeđeg šećera ili 2 šalice šećera u prahu
  • šalica mascarponea = šalica svježeg sira
  • šalica meda = 1 i 1/4 šalice šećera te 1/3 šalice vode
  • šalica grožđica = šalica sušena ribizla ili brusnica
  • šalica pilećeg ili goveđeg temeljca = šalica vruće  vode u kojoj ste zakuhali pileću ili goveđu kocku
  • šalica vrhnja = šalica mlijeka i 3 žlice maslaca
  • žlica želatine = 2 žličice praha agar agar
  • šalica kečapa = šalica pasirane rajčice, žličica octa, žlica šećera
  • šalica majoneze = šalica vrhnja ili jogurta
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.