Špajza 28. prosinca 2017.

Morana Mijač odabrala najslađe deserte

foto: Danijel Berković/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Morana Mijač, ljepša polovica pobjedničkog para u showu 3, 2, 1 - kuhaj!, s nama je podijelila iskustvo najslađeg žiriranja u svojoj bivšoj srednjoj školi. Kako je do događaja došlo i koji je desert pobijedio, pročitajte u nastavku.

Svake godine moja srednja škola organizira već tradicionalno božićno okupljanje i natjecanje u božićnim kolačima između profesora i učenika. Iako sam tamo svake godine, ovaj put imala sam čast biti član žirija za ocjenjivanje kolača.

 

 | Author: Danijel Berković/PIXSELL foto: Danijel Berković/PIXSELL

 

Od čak 30 kolača bilo je tu svega - keksića, rolada, išlera, impresivnih kućica od medenjaka, čokoladnih kuglica, torti od sira, egzotičnih kolaca s đumbirom i pistacijama.... Odabrali smo tri najbolje slastice, od kojih je prva nagrada išla dekadentnoj i maksimalno čokoladnoj Ferrero Rocher torti, savršenog omjera slatkoće.

 

 | Author: Danijel Berković/PIXSELL foto: Danijel Berković/PIXSELL

 

Svi smo se složili da bi od te torte svakako uzeli i recept! Kao i svake godine, i ovaj Božić tema nije bila samo hedonistička, već i humanitarne prirode. Naime, nakon što smo podijelili nagrade, kolači su bili namijenjeni prodaji, a svi prihodi od prodaje idu Hrvatskoj udruzi gluhoslijepih osoba Dodir.

Prva privatna gimnazija kroz cijelu godinu aktivno organizira razne projekte i događanja, u koja su uvijek uključeni i bivši učenici, s obzirom na to da škola njeguje jednu posebnu vrstu obiteljskog odnosa sa svojim učenicima, što izrazito cijenim. Ovogodišnje druženje bilo je odlično, kao i svake godine.

 

Možda vas zanima... Šest izvrsnih recepata pobjedničkog para Špajza

 

Kad god se vratim u svoju školu, osjećam se kao da sam ponovno sjela u školske klupe. Lijepe su to uspomene.

 

 | Author: Danijel Berković/PIXSELL foto: Danijel Berković/PIXSELL

 

Morani božićne uspomene budi i kolač od kokosa kakav je uvijek radila njezina baka. Otkrila nam je recept.

Sastojci za biskvit:

  • 225 g brašna za kolače
  • 40 g kokosa sušenog sitno mljevenog
  • 110 g šećera
  • 125 g maslaca
  • 1 jaje
  • 320 g pekmeza (ja koristim ili marelicu ili malinu)

Za nadjev:

  • 80 g kokosa sitno mljevenog suhog
  • 75g kokosa (vlažnijeg, što je grublje mljeven
  • 2 bjelanjka
  • 2 jušne žlice šećera

Priprema:

  1. Sastojke za biskvit sve dobro pomiješajte, možete rukama jer je to slično prhkom tijestu.
  2. Ravnomjerno utisnite smjesu u protvan veličine otprilike 20x30 cm.
  3. Pecite otprilike 15 min u pećnici zagrijanoj na 180°C, dok ne zazlati.
  4. Premažite pekmezom kad je gotovo.
  5. Za nadjev također pomiješajte sve sastojke (bjelanjak ne tucite nego on sluzi kao ljepilo) i rasporedite po biskvitu.
  6. Vratite u pećnicu na nekih 10-15 minuta.

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.