Špajza 13. veljače 2024.

Na Vinart Petit Tastingu pila su se samo vrhunska vina i ona koja će to tek postati

Vinart Petit Tasting
Vinart Petit Tasting foto: Matej Marjanović/Vinart
gastro postao gastro.24sata.hr
U zagrebačkom Petom kupeu održan je 3. Vinart Petit Tasting, ekskluzivno kušanje odabranih vina. Interes publike pokazao je da na domaćoj vinskoj sceni ima sve više zainteresiranih (i educiranih) vinoljubaca, ali i da domaći vinari grabe velikim koracima prema naprijed

Zagrebački Peti kupe u subotu je bio pun vinoljubaca, jer svi su željeli prisustvovati ekskluzivnom kušanju uistinu posebnih vina, kakav i jest Vinart Petit Tasting. Raspoređen u dva trosatna dijela, Discovery i Icons, treći Vinart Petit Tasting okupio je nekoliko stotina stručnjaka, poznavatelja vina, ali i znatiželjnih kušača koji su u svakom dijelu imali priliku kušati pomno odabranih 40 vina.

 

Vinart Grand Tasting Možda vas zanima... Vinart Grand Tasting - uskoro počinje novo, nikad bogatije izdanje Najave

 

Vina birali sommelieri i vinski stručnjaci

Za ovogodišnju selekciju predstavljenih vina zaslužno je 25 sommeliera i vinskih stručnjaka iz Hrvatske koji su predložili svoje favorite. Među nominiranim vinima se u konačnici odabralo samo jedno vino po vinariji i potom sastavila konačna lista, razdvojena u dva dijela.

Prvi dio, Discovery session, je brojne posjetitelje upoznao s nedovoljno afirmiranim vinima iznimne kvalitete, velikog potencijala, zbog kojeg zaslužuju biti otkrivena, dok je drugi dio, Icons session, kod posjetitelja izazvao posebnu znatiželju, jer se radilo o jedinstvenoj prilici usporednog kušanja pravih vinskih klasika koji su trajno obilježili vinsku scenu Hrvatske, a sve na jednom mjestu.

Vinart Petit Tasting | Author: Matej Marjanović/Vinart Vinart Petit Tasting foto: Matej Marjanović/Vinart

Imamo svoje favorite

Iako je vrlo nezahvalno isticati favorite, jer sva su vina bila sjajna, nismo pronašli neko koje je bilo loše, ipak ćemo istaknuti nekoliko imena. Na Discovery sessionu tako su mnogi s velikim uzbuđenjem kušali Bastian Chardonnay 2022., Bibich Bilo 2022., Grabovac Trnjak Riservu 2019., Kurtalj Mari MP 2016. i druge.

Vinart Petit Tasting | Author: Vinart Vinart Petit Tasting - Discovery session foto: Vinart Vinart Petit Tasting | Author: Vinart Vinart Petit Tasting - Icons session foto: Vinart

Na Icons sessionu naši favoriti bili su pak Belje Graševina Premium 2006. (arhivsko vino), Benvenuti Santa Elisabetta 2019., Grgić Pošip 2022., Kabola Amfora Malvazija 2020., Kozlović Santa Lucia Malvazija Po mojen 2015., Krauthaker Graševina Mitrovac 2021., Meneghetti White 2018., Miloš Stalagmit 2021., Oasi degli Angeli, Kurni 2020. (izvrstan montepulciano, 12 mjeseci odležavan u barrique bačvama) te Tomac Amfora Rajnski Rizling 2017. A zapravo, mogli bismo vam ovdje prepisati cijeli popis kušanih vina...

Vinart Petit Tasting | Author: Matej Marjanović/Vinart Vinart Petit Tasting foto: Matej Marjanović/Vinart

Slijede radionice i Vinart Grand Tasting u Laubi

Vinart Petit Tasting bio je uvertira nizu vinskih događanja u organizaciji Vinarta u sljedećih nekoliko tjedana, a program se nastavlja sa 26 odličnih vinskih radionica u Esplanadi 22., 23., 27., 28. i 29. veljače, a zatim slijedi veliko finale - Vinart Grand Tasting, profesionalan dvodnevni vinski sajam u Laubi 1. i 2. ožujka.

Sve o nadolazećim događanjima pronađi na linku i na Vinartovim profilima na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu.

Vinart Petit Tasting | Author: Matej Marjanović/Vinart Vinart Petit Tasting foto: Matej Marjanović/Vinart

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.