Špajza 16. studenoga 2023.

Ne ubacuj grah iz konzerve u jelo u zadnji trenutak!

Grah
Grahu iz konzerve treba vremena da iz ostalih sastojaka jela upije aromu foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Logično je već kuhani grah iz konzerve umiješati u jelo kad je već skoro gotovo? Logično jest, ali nije preporučljivo - ako želiš da grah upije aromu svih ostalih sastojaka!

Poznata je činjenica da su jela koja se dulje kuhaju ukusnija dan nakon što ih zgotovimo. To uistinu nije mit: da bi se okusi pomiješali i savršeno sljubili, potrebno je vrijeme.

Da bi nešto postalo uistinu ukusno, nije dovoljno da bude skuhano. Što znači da bi se razvila karakteristična aroma, okusi se vremenom moraju razviti i pomiješati. Isto vrijedi i kad u jelo dodaješ grah ili leću iz konzerve.

 | Author: Anna Tarazevich/Pexels Kad je pripremljen kako treba, grah može poslužiti i kao glavno jelo i kao prilog foto: Anna Tarazevich/Pexels

Uobičajeni savjet (tko ga je prvi dao?!) jest da grah ili leću u jelo ubaciš pred sam kraj pripreme – jer je grah već kuhan, da se ne raspadne.

Ali taj savjet spada u kategoriju onih "na jedno uho unutra, na drugo van". Zanemari ga i dozvoli grahu da se krčka s ostalim sastojcima i upije sve arome jela.

 

Sardine u konzervi Možda vas zanima... Kako otvoriti konzervu bez otvarača? Špajza

 

Grah iz konzerve štedi vrijeme, i to je dobar razlog zašto ga koristiti. Priprema graha od nule zahtjevan je posao, od namakanja do dugog kuhanja, i tu nema požurivanja i preskakanja koraka. (Iako, ako imaš vremena, svakako skuhaj domaći grah i uživaj u okusu!)

Zašto koristiti i tekućinu iz konzerve

Osim graha, konzerva sadrži kašu sastavljenu od vode i soli (i škroba iz graha). Prije no što stavimo grah u jelo, većina ga ocijedi, a tekućina završi u odvodu sudopera. I to bez razloga.

 | Author: Shutterstock Grah i ričet sa suhim mesom foto: Shutterstock

 

Jedini razlog zašto je ne koristiti je činjenica da je dosta slana jer se sol koristi kao konzervans. Osim soli, u tekućini nema drugih sastojaka.

Grah koji se pakira u konzerve ne kuha se sa začinima, zato je važno staviti ga kuhati s ostalim sastojcima jela. I kuhani grah upija vodu, kao i sirovi, barem dok se ne zasiti. A taj proces može potrajati.

Stoga, svakako stavi grah iz konzerve da se kuha s ostalim sastojcima jela i prikupi što je više moguće arome. Svi će se ti prekrasni okusi upiti u kuhani grah tijekom kuhanja – već pola sata kuhanja s ostalim sastojcima činit će veliku razliku u krajnjem okusu jela.

 

 

Možda vas zanima... Male tajne: Hranu iz konzerve pretvorite u slasne delicije Špajza Zapečeni-grah-kobasicama Možda vas zanima... Ovo grije: Zapečeni grah s kobasicama Recepti Možda vas zanima... Kremasti namaz od graha gotov je u trenu Recepti Možda vas zanima... Najbolji zapečeni grah na štednjaku – može i bez pećnice Recepti Pašta fažol Možda vas zanima... Pašta fažol pravo je zimsko jelo koje će te ugrijati Recepti Juha od graha i krumpira Možda vas zanima... Juha od graha s krumpirom i prženim francuskim baguetteom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.