Špajza 14. travnja 2023.

Oprezno s kaduljom! Reći ćemo ti i zašto...

Kadulja
Kadulja izvrsno ide uz pečeno meso poput svinjetine, teletine i piletine foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kadulja je jedna od rijetkih biljaka čiji se okus pojačava kad se osuši, a u mediteranskim kuhinjama koristi se u gotovo svim jelima - od mesnih, preko nadjeva do umaka pa čak i u salatama!

Jedna od onih biljaka čija upotreba nije rezervirana isključivo za kulinarstvo, kadulja se stoljećima prije nego je otkrivena u kuhinji koristila kao ljekovito sredstvo za mnoge bolesti. U srednjem vijeku smatrali su je ‘lijekom za sve’, a stari Grci i Rimljani tonikom od kadulje liječili su čak i zmijske otrovne ugrize.

No otkako je otkriven njezin intenzivan i snažan okus s tragovima kamfora počela se koristiti i u kuhinji. Upravo zbog njezine jake arome treba se koristiti štedljivo

 | Author: Shutterstock Slasni ravioli s umakom od maslaca i kadulje foto: Shutterstock

 

Možda vas zanima... Gotovo za pet minuta: Njoki s kaduljom Recepti

 

Uz koja jela kadulja najbolje ide?

Mesna jela jako vole kadulju jer pomaže boljem radu probave. Primjerice, Talijani je često pripremaju uz meso, posebno uz teleća jetrica i teletinu općenito, a nasjeckane svježe listove dodaju i umacima za tjesteninu. 

Nijemci je vole u jelima od jegulje, a u Francuskoj se priprema sa svinjetinom, teletinom i suhim mesom. Kod pripreme ražnjića između komada mesa ili povrća često se mogu staviti i listići kadulje.

 | Author: Shutterstock Kadulja izvrsno ide uz teleća jetrica foto: Shutterstock

Britanci je, pak, koriste kao začin u svježim kobasicama, za tradicionalni nadjev za svinjetinu ili gusku te u Derby siru. U mnogim zemljama omiljen je čaj od kadulje (i mi ga volimo a često pripremamo i kao ljekoviti napitak za dezinfekciju usne šupljine).

Zanimljivo, na Bliskom istoku dodaje se salatama. Naime, vrlo mladi kaduljini listovi dovoljno su blagi da ih i ti možeš staviti u zelenu salatu, ali se prethodno trebaju dobro usitniti.

 

Teleći kotleti s pršutom Možda vas zanima... Saltimbocca skoči mi u usta Recepti

 

Okus se pojačava kada se osuši

Kadulja je jedna od rijetkih biljaka čiji se okus pojačava kad se osuši, a budući da joj je okus ionako jak, tek tada moraš pripaziti da je dodaješ u umjerenim količinama.

Postoji nekoliko vrsta kadulje i sve se mogu koristiti u jelima. Stručnjaci savjetuju i da kadulja dobro ide uz, primjerice, srdele, rižota, umake na bazi rajčice, ukiseljeno povrće te razne mješavine za nadijevanje. Na tebi je da upotrijebiš maštu i, ako voliš miris i okus kadulje, da je upotrijebiš gdje dok poželiš.

 | Author: Shutterstock Kadulja - ima je nekoliko vrsta i sve su dobre za korištenje u jelima foto: Shutterstock

 

Mali trikovi - kako čuvati i sušiti kadulju

Svježi listovi kadulje mogu se čuvati nekoliko dana u plastičnim vrećicama u hladnjakuSušeni se listovi, pak, moraju držati u posudama na hladnom i tamnom mjestu kako bi sačuvali svoju sivozelenu boju i snažan okus. Mljeveni listovi se moraju čuvati u hermetički zatvorenim posudama.

Kako osušiti kadulju: odreži grančicu prije nego što se cvjetne stapke počnu izduživati pa je objesi na nekom toplom i prozračnom mjestu. Kad bude potpuno suha pravilno je uskladišti.

 | Author: Shutterstock Kadulja foto: Shutterstock

 

Možda vas zanima... Sotirana piletina u umaku od šunke i kadulje Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.