Špajza 11. srpnja 2023.

Pali mikrovalku, peci jaja! 5 trikova za bržu pripremu

foto: Tengyart/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Ispeći jaja je jednostavno, a još jednostavnije može biti pripremiš li ih u mikrovalnoj pećnici. Uz kajganu iz mikrovalne, donosimo još nekoliko trikova kako uštedjeti vrijeme pri pripremi i skladištenju jaja.

Jaja su bogat izvor proteina, željeza, vitamina i minerala, a izuzetno su jednostavna za pripremu. Upravo su zbog toga vrlo popularna namirnica, koju je moguće pripremiti na različite maštovite načine. Pa čak i u – mikrovalnoj pećnici!

S obzirom na to da više nisu jeftina kao nekad, jaja valja štedjeti. Upravo iz tog razloga donosimo ti 9 različitih načina za pripremu jaja, sve provjereno, tako da uspiješ iz prve. Istovremeno, uštedjet ćeš i na vremenu i na pranju posuđa!

 

 | Author: David B. Townsend/Unsplash foto: David B. Townsend/Unsplash

 

Poširana jaja iz mikrovalne

Poširanje može biti "zeznuto", jer riječ je o tehnici koja zahtijeva malo više vještine. S druge strane, za poširanje ti ne treba ulje, a jaja možeš u mikrovalki poširati za manje od dvije minute.

Razbij jaje i sadržaj ulij direktno u šalicu ili manju keramičku posudu u kojoj se nalazi voda. Nakon 60 sekundi, izvadi šalicu iz mikrovalne pećnice i provjeri je li se bjelanjak stvrdnuo. Ako nije, ostavi ga u mikrovalnoj još 30 sekundi. (Vrijeme pripreme ovisi o tome na koliko je watta mikrovalna pećnica podešena.) Nakon toga jaje izvadi iz vode, osuši i serviraj.

 

 | Author: EatersCollective/Unsplash foto: EatersCollective/Unsplash

Kajgana iz mikrovalne

Jedan od najpopularnijih načina pripreme jaja jest kajgana. U zdjelicu ubaci 2-3 jaja, dodaj malo mlijeka ili vrhnja, posoli i popapri prema ukusu, te sve zajedno umiješaj viljuškom.

Stavi zdjelicu u mikrovalnu na 30 sekundi, izvadi, promiješaj i vrati natrag u mikrovalnu pećnicu. Peci u mikrovalnoj u intervalima po 30 sekundi i miješaj dok ne dobiješ željenu teksturu.

Tvrdo kuhana jaja iz friteze na vrući zrak

U mikrovalnoj ćeš pećnici teško skuhati tvrdo kuhana jaja, ali u tome ti može pomoći friteza na vrući zrak. Postavi jaja u košaricu friteze (u jednom nivou) i kuhaj 15 minuta na 250 stupnjeva.

Izvadi jaja iz friteze, ohladi ih hladnom vodom i serviraj. Ako želiš, tako skuhana jaja možeš staviti u hladnjak, u kojem će ostati svježa do 5 dana.

 

Možda vas zanima... Saznaj kako celebrity chefovi rade omlet i što savjetuju Recepti

 

Jednostavno odvoji bjelanjak od žumanjka

Odvojiti bjelanjak od žumanjka nije uvijek najjednostavnije, naročito ako si početnik. Ali imamo trik i za tu situaciju: najlakše ćeš ih odvojiti ako su jaja hladna, iz hladnjaka.

Bjelanjak i žumanjak su gušći kad su hladni, tako da ih je jednostavnije odvojiti. Za još bolji rezultat, prije odvajanja ubaci jaja u zamrzivač na desetak minuta.

Tvrdo kuhano jaje | Author: Shutterstock Tvrdo kuhano jaje foto: Shutterstock

Smrzni svježa jaja

Svježa jaja uvijek možeš imati pri ruci spremiš li ih u zamrzivač. Ne, ne čini to s jajima u ljusci jer postoji rizik od pucanja ljuske uslijed smrzavanja.

Umjesto toga, razbij jaje i ulij ga u silikonsku posudicu, koju ćeš zatvoriti poklopcem. Tako zamrznuto jaje kasnije lako možeš izvaditi i ostaviti preko noći u hladnjaku da se odmrzne.

 

Frittata Možda vas zanima... Četiri slasne frittate - za najbolji brunch! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.