Špajza 01. kolovoza 2023.

Pasta Journal pratimo zbog slasne domaće tjestenine

Sestre Petra i Tea na svom Instagram profilu Pasta Journal dijele recepte za ukusnu domaću tjesteninu foto: Pasta Journal
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako voliš tjesteninu, svakako zaprati Pasta Journal, uzbudljivi Instagram profil koji vode sestre Petra i Tea Savić, velike zaljubljenice u tjesteninu

Posljednjih se mjeseci jedan domaći Instagram profil naročito dopao ljubiteljima fine hrane: Pasta Journal, kojeg kreiraju sestre Petra i Tea Savić, donosi slasna jela i ideje za pripremu najukusnije domaće tjestenine. Petri i Tei smo postavili nekoliko pitanja, evo što su nam odgovorile.

 | Author: Pasta Journal Instagram Pasta Journal donosi odlične ideje za jela od tjestenine foto: Pasta Journal

Kako ste došle na ideju da pokrenete Pasta Journal?

Odrasle smo na preukusnoj domaćoj hrani koju su pripremali naši roditelji. Oni su nas od malena uključivali i u procese izrade hrane. Primjerice, dok smo bile djeca, kada bi mama pekla kiflice, uvijek bi nam dala komad tijesta kako bismo i mi nešto napravile. Nama je to istovremeno bila igra, a i stvaranje uspomena te se sad, godinama kasnije, nastavljamo igrati.

Također, naša dugogodišnja ljubav prema kuhanju te međusobna povezanost, rezultirali su druženjima koja su uvijek uključivala ukusnu hranu. Tako smo prošlog ljeta odlučile kupiti mašinicu za izradu tjestenine kako bismo se okušale u izradi domaće tjestenine.

Tada smo fotografirale svježu tjesteninu i gotova jela samo za vlastiti užitak. Međutim, gledajući nastale slike i videa, odlučile smo sve ono što smo naučile podijeliti s drugima te smo otvorile Instagram profil Pasta Journal.

Profil je otvoren iz čiste ljubavi prema tjestenini i posvećen je dijeljenju recepata i procesima izrade različitih vrsta tjestenine. Želja nam je da se ljudi inspiriraju kad dođu na naš profil te možda požele sa svojim najbližima, kroz zajedničko druženje, napraviti domaću tjesteninu.

 | Author: Pasta Journal Ljubav prema tjestenini se razvijala postepeno, govore sestre Petra i Tea foto: Pasta Journal

Odakle tolika ljubav baš prema tjestenini?

Ljubav prema tjestenini se razvijala postepeno. Oduvijek smo bile velike ljubiteljice talijanske kuhinje, a naše prvo zajedničko putovanje u Italiju prije nekoliko godina definitivno je u nama potaknulo još veći interes, a posebno za tjesteninu. Velik utjecaj na ljubav prema talijanskoj kuhinji je imao i tata koji je često poslovno išao u Trst pa se vraćao s najdražim suvenirima kao što su mozzarella, ricotta, gorgonzola, cantuccini...

Također, odrasle smo gledajući s roditeljima kulinarske emisije, a posebno su nas inspirirali 'Dvojica nezasitnih Talijana'  i Jamie Oliver, a kasnije smo otkrile i stranicu Pasta Grannies, gdje je izrada domaće tjestenine glavna tema. U srednjoj školi smo počele ozbiljnije kuhati, jedna je od nas (Petra) postala jako dobra u pečenju torti, a druga (Tea) u izradi jela s prhkim i dizanim tijestima, ali je izrada tjestenine nešto što je baš zajednička ljubav.

 

Pasta Queen Možda vas zanima... Kraljica tjestenine otkriva recept za najsočniji umak Špajza

 

Kolika je razlika između kupovne i domaće tjestenine?

Jednom kad probate domaću tjesteninu, teško da će vam više kupovna biti tako dobra. Prednost izrade vlastite tjestenine je u tome što znate koje sastojke ste koristili te nema potencijalnih konzervansa, bojila, aditiva...

Dodatni plus je i to što je domaća tjestenina puno bogatijeg i kremastijeg okusa. Naravno, kupovna tjestenina je praktična zbog stila života koji danas svi vodimo, ali povremeno se isplati napraviti i domaću tjesteninu.

 | Author: Pasta Journal Domaća tjestenina foto: Pasta Journal

 | Author: Pasta Journal Ravioli foto: Pasta Journal

Što biste savjetovale nekome tko želi napraviti svoje prve korake u svijetu tjestenine?

Kad se steknu osnovna znanja, kasnije je sve nadogradnja i mogu se raditi sve zahtjevnije vrste tjestenine. Ne treba se obeshrabriti ako iz prvog pokušaja ne ispadne dobro, i nama se događalo da nečime nismo bile zadovoljne iz prvog puta, ali bismo točno znale što trebamo popraviti za drugi put.

Ako se odlučite raditi svoju domaću tjesteninu bitno je da imate volju i strpljenje. Svakako treba biti svjestan da izrada domaće tjestenine iziskuje neko vrijeme. Vikendi ili neradni dani idealni su za izradu domaće tjestenine, a odlična je ideja uključiti prijatelje i obitelj u proces izrade tjestenine.

 | Author: Pasta Journal Autorice Pasta Journala su vegetarijanke, pa preferiraju umake s puno povrća foto: Pasta Journal

Jesu li dovoljne spretne ruke ili se treba opskrbiti i određenim alatima?

Znanje i priprema su glavni alati. Osnovna znanja mogu se steći kroz kulinarske emisije te kroz kuharice (mi preporučujemo kuharicu "Tjestenina", čiji je autor talijanski chef Antonio Carluccio). Zlatno pravilo za izradu tjestenine s jajima je - na 100 grama brašna jedno jaje, ali ovisno o veličini jajeta još se može dodati koja žlica vode ili malo maslinovog ulja za elastičnost.

Od ostalih alata preporučujemo kupnju mašinice za tjesteninu (uz napomenu da se ne smije čistiti vodom nakon korištenja, već samo kistićem ili krpom odstraniti ostatke brašna). Tjestenina se može valjati i ručno, međutim mašinica uvelike olakšava izradu.

Postoje neke vrste tjestenine koje se oblikuju specifičnim alatima recimo orecchiette se rade nožićem, za fuže se može koristiti drška kuhače za lakše oblikovanje, za rebrasti oblik njoka se može koristiti vilica ili daščica za izradu njoki, dok će vam za pljukance trebati samo vaši dlanovi. Nije naodmet kupiti i veliku drvenu dasku baš isključivo za oblikovanje i rezanje tjestenine kako ne bi ste oštetili vašu kuhinjsku površinu.

Koji su vaši favoriti kad je tjestenina u pitanju? Slana ili slatka?

Da nas je to netko pitao prije nekoliko mjeseci vjerojatno bismo rekle slana, ali kako smo se u zadnje vrijeme dosta posvetile slatkim receptima sada smo neodlučne. Tako da bismo naša posljednja dva slatka recepta istaknule kao favorite (zapečena pašta s borovnicama i ravioli punjeni malinama sa sladoledom od vanilije).

Svakako se veselimo i jeseni jer će tada inspiracija za slatke recepte biti orasi i šljive. Od slanih jela s tjesteninom bismo istaknule tagliatelle u marinara umaku s burratom, pljukance u umaku od gljiva i špagete cacio e pepe.

 | Author: Pasta Journal Daščica za oblikovanje rebrastih njoka jedan je od osnovnih alata svih ljubitelja izrade domaće tjestenine foto: Pasta Journal

Kakve umake najviše volite uz tjesteninu?

S obzirom na to da izrada domaće tjestenine iziskuje malo više vremena, najviše volimo jednostavne umake od sezonskih namirnica. Mi se oslanjamo na povrtne umake jer smo vegetarijanke. Najviše volimo marinara umak od domaćih rajčica i puno bosiljka, ali i pesto bilo da se radi o verziji zelenog pesta (najčešće od bosiljka) ili crvenog pesta (od sušenih rajčica ili pečenih paprika).

 | Author: Pasta Journal Ravioli punjeni malinama sa sladoledom od vanilije foto: Pasta Journal

Tko je zadužen za fotografiranje?

Ovisno o tome čija je početna ideja nekog jela ta u pravilu piše recept. Kuhamo i fotografiramo obje te sve radimo u dogovoru, a u slučaju neodlučnosti bacimo novčić, haha! Obje smo dosta kreativne i volimo da hrana izgleda lijepo, ali u našem slučaju izbor lijepog tanjura ili lijepog pribora za jelo je već pola odrađenog posla. Dekoracija naših jela jednostavna je i minimalistička, a uglavnom se sastoji od nekoliko listića začinskog bilja, ribanog sira ili par kapi maslinovog ulja.

 | Author: Pasta Journal "Dekoracija naših jela jednostavna je i minimalistička", objašnjavaju sestre Petra i Tea foto: Pasta Journal

Kakve su reakcije pratitelja na Pasta Journal?

Iako je profil otvoren prije nekoliko mjeseci, drago nam je vidjeti interes ljudi za ono što radimo kao i njihove pozitivne reakcije. Primjećujemo da ljudi isprobavaju naše recepte. Dobile smo prijedlog za izradu bezglutenske tjestenine pa ćemo se okušati i u tome.

Pratitelji dosta pozitivno reagiraju na postupke izrade svježe tjestenine (kada objavimo mali video vodič/recept) i na slatke recepte. Veselimo se svemu što nas čeka jer nam inspiracije ne nedostaje. Imamo puno zapisanih ideja i recepata koje se veselimo podijeliti s drugima, ali i isprobati recepte onih profila koji nas inspiriraju.

Za sve one koji žele zamijesiti vlastitu tjesteninu, donosimo Petrin i Tein osnovni recept...

 | Author: Pasta Journal Na Instagramu Pasta Journal pronaći ćeš brojne odlične recepte i ideje foto: Pasta Journal

Osnovni recept za izradu domaće tjestenine s jajima

Sastojci:

  • 3 jaja srednje veličine
  • 300 g glatkog brašna
  • pola žličice soli
  • vode ili maslinovog ulja po potrebi

Postupak:

  1. Brašno staviti na radnu površinu i u sredini napraviti malo udubljenje i staviti jaja koja ćeš umutiti vilicom. Zatim, tijesto mijesi rukama 5-10 minuta (dodaj malo vode po potrebi ako osjetiš da je tijesto presuho).
  2. Tijesto prebaci u posudu koju ćeš prekriti plitkim tanjurom ili plastičnom folijom i ostaviti neka "odmori" pola sata.
  3. Prepolovi tijesto na dva dijela te svaki dio malo razvaljaj valjkom za tijesto kako bi ga bilo lakše provući kroz mašinicu za tjesteninu. Pobrašni tijesto te ga provuci kroz mašinicu, mijenjajući širinu od najveće do najmanje.
  4. Stavi na mašinicu nastavak za rezanje te provuci tijesto kroz taj nastavak.
  5. Gotovo tijesto stavi kuhati u slanu kipuću vodu i kuhaj svega nekoliko minuta (najbolje probati tijekom kuhanja).

 

Tjestenina sa srdelama Možda vas zanima... Ukusna ljetna tjestenina sa srdelama i inćunima Recepti salata, tjestenina Možda vas zanima... Slasna salata od tjestenine gotova je za samo 20 minuta! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.