Recepti Roštilj 26. travnja 2024.

Kako kod kuće napraviti ćevape za prste polizati

Roštilj
25 MIN
20 MIN
12
SREDNJE
Ćevapi
Divni, sočni ćevapi... tko bi im odolio?
foto: Shutterstock
Bez njih roštilj gotovo da je i nezamisliv, a ovog ih puta nemoj kupiti, već ih izradi kod kuće...

Iako se ćevapi tradicionalno pripremaju od mješavine dvije vrste mesa, obično junetine i janjetine ili junetine i ovčetine, danas u trgovinama možeš pronaći i druge kombinacije. Došlo je vrijeme da kod kuće napraviš svoju smjesu po želji odabranih sastojaka.

Tajni ključ pripreme ćevapa, bez obzira na odabir jedne ili više vrsta mesa, nalazi se zapravo u jednostavnosti. Stari i dobro poznati sastojci ključni su za izradu dobrog ćevapčića, a uz njih bitno je i vrijeme koje će smjesa odstajati prije samog oblikovanja.

 | Author: Shutterstock Ćevapi foto: Shutterstock

U nastavku te čeka osnovni recept za pripremu ćevapa, a ti po želji u njega možeš dodati i jaje, peršin, dok se neki čak odlučuju i na dodavanje ribane mrkve ili punjenje od sira. Iako, s tim dodacima, to više nisu ćevapi nego neka vrsta popečaka.

Jednom oblikovane, ćevape bai na roštilj ili žak na grill tavicu i uživaj u plodovima rada vlastitih ruku.

Ne gasi ekran dok kuham

Domaći ćevapi
25 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Mljeveno meso 2 kg
  • Luk 2 kom
  • Češnjak 3 režanj
  • Krušne mrvice 60 g
  • Voda 30 ml
  • Sol 30 g
  • Crni papar 10 g
  • Soda bikarbone 10 g
Postupak
  1. Odaberi mljeveno meso i pripremi sve sastojke. Vrlo sitno nasjeckaj luk i češnjak, po želji i peršin.


  2. Pomiješaj sve sastojke. Meso stavi u veću zdjelu i zatim u njega dodaj ostale sastojke te ga rukam dobro promiješaj.


  3. Miješaj meso najmanje 10 minuta kako bi se svi sastojci proželi.


  4. Meso ostavi u hladnjaku najmanje sat vremena kako bi se začini otpustili i upili u meso, a idealno bi bilo da u njemu odstoji 48 sati.


  5. Nakon pripreme smjese, vrijeme je za oblikovanje ćevapčića. Idealno bi bilo da je svaki ćevap teži između 20 i 40 grama te da je dugačak između 5 i 10 centimetara. No dimenzije i oblik podložni su tvojem ukusu tako da ih pripremiti možeš po želji. Ipak, dobro je da su svi podjednake veličine kako bi se ravnomjerno i istodobno ispekli.


  6. Jednom oblikovani, ćevapčići su spremni za pripremu na roštilju!


Isprobaj i ove grill divote...

 

Možda vas zanima... Enine slatke tajne: Slasna rebarca s roštilja Recepti Master grill Možda vas zanima... Saznajte sve o leskovačkom roštilju! Špajza Možda vas zanima... Domaći pileći gyros: Tava, roštilj ili pećnica - ti biraš Recepti Možda vas zanima... Salata od jagoda idealno pristaje uz meso s roštilja Špajza Grilana marinirana piletina Možda vas zanima... SOČNO I MOĆNO Piletina s roštilja marinirana u pivu Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.