Špajza 09. veljače 2024.

Izbjegni najveće pogreške kod pripreme pizze kod kuće

pizza
Znamo odlične trikove kako pripremiti savršeno pizzu kod kuće foto: Blake Wisz/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Pizza je najpopularniji comfort food na svijetu. U principu, pizza je jednostavno jelo, ali postoje sitnice na koje treba pripaziti kako bi ti pizza kod kuće uvijek ispala savršeno

Danas se obilježava Svjetski dan pizze, najpopularnije hrane za utjehu na svijetu! Pizza je zalogaj u kojem iskreno uživamo kada smo sretni i želimo nešto proslaviti, ali i kada nam se dogodi nešto manje lijepo. 

Volimo otići van na pizzu i stalno smo u potrazi za novim dobrim mjestima sa savršenom pizzom, ali volimo pizzu pripremiti i kod kuće i uživati u njoj uz neki dobar film ili seriju... ili pak omiljeni kulinarski show.

Postupak pripreme pizze nije osobito kompliciran. Potrebno je umijesiti tijesto, preliti ga rajčicom, posipati sirom te dodati šunku ili kobasicu te ostale dodatke. OK, to može svatko, no mi ti donosimo nekoliko malih trikova koji čine razliku između fine pizze i one vrhunske. 
 

pizza Možda vas zanima... Najbolje tijesto za pizzu s kojim ne možeš pogriješiti Recepti
 

Stavljaš previše sira na pizzu

Ovaj savjet možda se čini besmislen za najveće ljubitelje sira, ali previše sira može uništiti pizzu. Ako koristimo mozzarellu, nekoliko komadića bit će dovoljno jer će u protivnom sir pustiti previše tekućine i tijesto će biti previše vlažno, mekano i gnjecavo. Isto vrijedi i za polutvrdi sir poput goude koji će u prevelikim količinama pizzu natopiti masnoćom.

Nepravilno razvlačiš tijesto za pizzu

Ako voliš tanko tijesto za pizzu, sigurno ti se nekada dogodilo da je bilo previše razvučeno i da je na kraju sav nadjev završio na limu za pečenje ili tanjuru. Da to izbjegneš, nježnijim potezima razvuci tijesto na željenu veličinu.

Nikako za razvlačenje tijesta nemoj koristiti oklagiju jer će tada biti previše kompaktno i neće biti prozračno kao što treba biti. Također je važno da koristiš tijesto sobne temperature jer će se lakše razvlačiti i manje pucati.
 

pizza | Author: Charlie Harris/Unsplash Savršeno tijesto za pizzu treba znati razvući foto: Charlie Harris/Unsplash

Na pizzu dodaješ previše nadjeva

Baš kao i sa sirom, pretjerati možemo sa šunkom, špekom, povrćem i ostalim namirnicama koje koristimo kao nadjev. Što više sastojaka staviš na pizzu, tijesto će biti sve vlažnije i nećeš dobiti hrskavost koju tražiš.

Također, pizza s puno nadjeva će se raspadati i nećeš ju moći jesti bez vilice i noža. Dopusti tijestu da "diše" i neka neki dijelovi pizze slobodno ostanu bez nadjeva.

 

Pizza Možda vas zanima... Pizza carbonara naš je novi slasni favorit! Recepti

 

Ne zagriješ lim za pečenje

Znamo da je najfinija pizza ona iz krušne peći, ali takvu peć gotovo nitko od nas nema doma. Najbolji trik kako dobiti savršeno hrskavu pizzu kao iz krušne peći je da lim za pečenje staviš u pećnicu i zagriješ ga zajedno s pećnicom.

Pizzu prebaci na vrući lim i tako peci, a rezultat će biti hrskavo tijesto koje se neće tako lako raspadati. 

Pečeš pizzu na preniskoj temperaturi

Pizza se u krušnoj peći peče na temperaturama višim od 300 stupnjeva Celzijevih. Kako bismo dobili efekt krušne peći, pećnicu svakako stavi na minimalno 250 stupnjeva.

Kako temperatura raste, tako je potrebno skratiti vrijeme pečenja pa je na toj temperaturi pizzu potrebno peći svega 10 minuta. Temperaturu smanji jedino ako pripremaš pizzu s nježnim sastojcima kao što su plodovi mora ili voće.

Također je pizzu dobro staviti da se peče na najnižu razinu pećnice jer će tada tijesto biti posebno hrskavo. 

 | Author: Shourav Sheikh/Unsplash Pizza foto: Shourav Sheikh/Unsplash

I još malo o pizzi - od recepata do savjeta i zanimljivosti...

 

Možda vas zanima... Ovo je pet najneobičnijih saznanja o pizzi Špajza Možda vas zanima... Pizza s grilla? I to je moguće! Špajza Možda vas zanima... Pizza siciliana – savršena ako voliš slane srdele, kapare i masline! Recepti calzone pizza Možda vas zanima... Calzone pizza: domaći recept neodoljivog okusa Kolumne Savršeno tijesto za pizzu Možda vas zanima... Pogledaj kako zamijesiti savršeno tijesto za pizzu Špajza Možda vas zanima... Uz ove trikove pizza će biti ukusna i sljedeći dan! Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:28 10. Veljača 2023.

    Tijesto najvažnijene debelo ne tanko