Recepti 08. siječnja 2024.

Pizza carbonara naš je novi slasni favorit!

Pizza
Pizza carbonara foto: Engin Akyurt/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Pizza carbonara savršen je spoj pizze i paste carbonare. Puno rastopljenog sira, hrskava panceta i tekući žumanjak njezini su glavni aduti

Voliš špagete carbonara? Odlično, jer za tebe imamo jedan novi recept inspiriran ovom neodoljivom talijanskom poslasticom. Riječ je o savršenom zalogaju - pizza carbonara, izvedenici ovog tradicionalnog talijanskog recepta koja objedinjuje najbolje od ovog klasičnog talijanskog jela, ali i hrskave pizze koju mnogi nazivaju omiljenom hranom za utjehu.

 

Tjestenina carbonara Možda vas zanima... Špageti carbonara: Recept slavnog talijanskog kuhara Špajza

 

Naravno, i spaghetti carbonara ultimativno su comfort food jelo, savršeno kremasto, slano i aromatično, a u ovoj pizza varijanti carbonara je puna kremastog rastopljenog sira, ali i hrskave pancete. Naravno, kako u 'pravu' carbonaru po pravilu ide guanciale, a ne panceta, slobodno ga možeš koristiti (ukoliko ti je dostupan!) i u ovoj pizza varijanti.

Važno je da se jaja na pizzi ne prepeku jer tekući žumanjak tajna je slasnosti ovog jela.

Pizza | Author: Engin Akyurt/Pexels Pizza carbonara foto: Engin Akyurt/Pexels

Pizza carbonara

(4 osobe, 30 minuta, jednostavno)

Sastojci:

  • 120 g pancete ili slanine narezane na trakice
  • 450 g svježeg tijesta za pizzu, na sobnoj temperaturi
  • Brašno, za razvaljati tijesto
  • 2 šalice naribane mozzarelle od punomasnog mlijeka (1 šalica = 250 ml)
  • ¼ šalice naribanog sira pecorino romano + dodatno za posipanje prilikom posluživanja
  • ¼ žličice svježe mljevenog crnog papra + dodatno za posipanje
  • 1 veće jaje
  • 1 žumanjak od većeg jaja
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg vlasca

 

Možda vas zanima... Jamiejeva "mršava“ carbonara s graškom Recepti

 

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 230 stupnjeva, kalup za pečenje stavljat ćeš kad za to dođe vrijeme u donju trećinu pećnice. Ako koristiš kamen za pizzu, stavi ga također u donju trećinu pećnice.
  2. Pancetu ubaci u veću tavu i prži na srednjoj temperaturi dok se ne zazlati i postane hrskava, oko 6 minuta. Makni s vatre, prebaci prženu pancetu na kuhinjski ubrus da se upije višak masnoće.
  3. Tijesto lagano razvuci po pobrašnjenoj podlozi te oblikuj od njega krug promjera 30-ak centimetara.
  4. Tijesto stavi u pobrašnjeni kalup za pečenje. Pospi mozzarellom i sirom pecorino romano, naravno, ustavi prazan rub 😉 Na sir stavi prženu ohlađenu pancetu i pospi paprom.
  5. Peci dok se rubovi tijesta na napuhnu, ali još uvijek bi trebali ostati blijedi, oko 8 minuta. U međuvremenu, jaje i žumanjak stavi u zdjelicu.
  6. Pažljivo izvadi pizzu iz pećnice i na sredinu pizze stavi jaje i žumanjak. Pomoću vilice pažljivo rasporedi jaje preko cijele pizze, ali pazi da ne razbiješ žumanjke. Vrati u pećnicu i peci dok se bjelanjak ne ispeče (žumanjci bi trebali ostati tekući) – oko 5 minuta.
  7. Razbij žumanjke žlicom i pusti da iscure po cijeloj pizzi. Pospi s malo nasjeckanog vlasca, još sira pecorino romano i malo svježe mljevenog crnog papra te posluži.
  8. Savjet više: Tijesto za pizzu iz hladnjaka izvadi 1-2 sata prije pečenja, kako bi ono postiglo sobnu temperaturu prije nego što ga kreneš oblikovati. Ako se tijesto u bilo kojem trenutku bude 'opiralo' valjanju, odnosno razvlačenju, pusti da odstoji još 5-10 minuta prije nego što nastaviš.

A evo i još odličnih recepata i savjeta za savršenu pizzu...

 

Možda vas zanima... Aromatična bijela pizza koja će s tanjura nestati u trenu Kolumne Možda vas zanima... Pizza siciliana – savršena ako voliš slane srdele, kapare i masline! Recepti Možda vas zanima... Uz ove trikove pizza će biti ukusna i sljedeći dan! Špajza Savršeno tijesto za pizzu Možda vas zanima... Pogledaj kako zamijesiti savršeno tijesto za pizzu Špajza pizza Možda vas zanima... Izbjegni najveće pogreške kod pripreme pizze kod kuće Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.