Špajza 12. kolovoza 2022.

Pogreške kod pripreme pizze koje trebaš izbjeći

Trikovi za pripremu savršene pizze foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Pizza je jednostavno jelo, ali postoje sitnice na koje trebamo pripaziti

Ako ste ikada doma pripremali pizzu, znate da sam postupak nije posebno kompliciran. Umijesiti tijesto, preliti ga rajčicom, posipati sirom te dodati šunku ili kobasicu može svatko, no nekoliko malih trikova čini razliku između fine pizze i one odlične. Od temperature tijesta do odabira nadjeva i temperature pečenja, ovo su savjeti koji će te pretvoriti u pravog pizzaiolu.  
 

Možda vas zanima... Za ručak: Pizza i njezine izvedenice Recepti
 

Stavljamo previše sira

Za prave ljubitelje sira, ovaj savjet možda se čini besmislen, ali previše sira uistinu može uništiti pizzu. Ako koristimo mozzarellu, nekoliko komadića bit će dovoljno jer će u protivnom sir pustiti previše tekućine i tijesto će biti previše vlažno i mekano. Isto vrijedi i za polutvrdi sir poput goude koje će u prevelikim količinama pizzu napraviti masnom i poprilično nejestivom.

Nepravilno razvlačimo tijesto

Ako voliš tanko tijesto za pizzu, sigurno ti se nekada dogodilo da je bilo previše razvučeno i da je na kraju sav nadjev završio na limu za pečenje ili tanjuru. Kako bi to izbjegla, nježnijim potezima razvuci tijesto na željenu veličinu. Nikako za razvlačenje tijesta nemoj koristiti oklagiju jer će tada biti previše kompaktno i neće biti prozračno kao što treba biti. Također je važno da koristiš tijesto sobne temperature jer će se lakše razvlačiti i manje pucati.
 

Možda vas zanima... Pizza s podlogom od tikvica naš je ljetni favorit Recepti
 

Dodajemo previše nadjeva

Baš kao i sa sirom, pretjerati možemo sa šunkom, špekom, povrćem i ostalim namirnicama koje koristimo kao nadjev. Što više sastojaka staviš na pizzu, tijesto će biti sve vlažnije i nećeš dobiti hrskavost koju tražiš. Također će se pizza s puno nadjeva lakše raspadati i nećeš ju moći jesti bez vilice i noža. Dopusti tijestu da "diše" i neka neki dijelovi pizze slobodno ostanu bez nadjeva.
 

 | Author: Shutterstock Ne moramo cijelu pizzu prekriti nadjevom da bi bila ukusna foto: Shutterstock

Ne zagriješ lim za pečenje

Znamo da je najfinija pizza ona iz krušne peći, ali takvu peć gotovo nitko od nas nema doma. Najbolji trik kako dobiti savršeno hrskavu pizzu kao iz krušne peći je da lim za pečenje staviš u pećnicu i zagriješ ga zajedno s pećnicom. Pizzu prebaci na vrući lim i tako peci, a rezultat će biti hrskavo tijesto koje se neće tako lako raspadati. 
 

Možda vas zanima... Pizza s grilla? I to je moguće! Špajza
 

Pečemo ju na niskoj temperaturi

Pizza se u krušnoj peći peče na temperaturama višim od 300 stupnjeva Celzijevih. Kako bi dobili efekt krušne peći, pećnicu svakako stavi na 250 stupnjeva Celzijevih, i više ako može. Kako temperatura raste, tako je potrebno skratiti vrijeme pečenja pa je na toj temperaturi pizzu potrebno peći svega 10 minuta. Temperaturu smanji jedino ako pripremaš pizzu s nježnim sastojcima kao što su plodovi mora ili voće. Također je pizzu dobro staviti da se peče na najnižu razinu pećnice jer će tada tijesto biti posebno hrskavo. 
 

Možda vas zanima... Ovo je pet najneobičnijih saznanja o pizzi Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.