Špajza 09. veljače 2023.

Pogreške kod pripreme pizze i kako ih izbjeći

Trikovi za pripremu savršene pizze foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Pizza je jednostavno jelo, ali postoje sitnice na koje trebamo pripaziti pa ti danas, na Svjetski dan pizze, donosimo odlične savjete kako da ti ova omiljena hrana za utjehu uvijek ispadne savršeno

Ako doma pripremaš pizzu, znaš da sam postupak nije posebno kompliciran. Umijesiti tijesto, preliti ga rajčicom, posipati sirom te dodati šunku ili kobasicu može svatko, no nekoliko malih trikova čini razliku između fine pizze i one odlične. Od temperature tijesta do odabira nadjeva i temperature pečenja, ovo su savjeti koji će te pretvoriti u pravog pizzaiola.  
 

Možda vas zanima... Za ručak: Pizza i njezine izvedenice Recepti
 

Stavljamo previše sira

Za prave ljubitelje sira, ovaj savjet možda se čini besmislen, ali previše sira može uništiti pizzu. Ako koristimo mozzarellu, nekoliko komadića bit će dovoljno jer će u protivnom sir pustiti previše tekućine i tijesto će biti previše vlažno, mekano i gnjecavo. Isto vrijedi i za polutvrdi sir poput goude koji će u prevelikim količinama pizzu natopiti masnoćom i učiniti je prilično nejestivom.

Nepravilno razvlačimo tijesto

Ako voliš tanko tijesto za pizzu, sigurno ti se nekada dogodilo da je bilo previše razvučeno i da je na kraju sav nadjev završio na limu za pečenje ili tanjuru. Da to izbjegneš, nježnijim potezima razvuci tijesto na željenu veličinu.

Nikako za razvlačenje tijesta nemoj koristiti oklagiju jer će tada biti previše kompaktno i neće biti prozračno kao što treba biti. Također je važno da koristiš tijesto sobne temperature jer će se lakše razvlačiti i manje pucati.
 

Možda vas zanima... Pizza siciliana – savršena ako voliš slane srdele, kapare i masline! Recepti
 

Dodajemo previše nadjeva

Baš kao i sa sirom, pretjerati možemo sa šunkom, špekom, povrćem i ostalim namirnicama koje koristimo kao nadjev. Što više sastojaka staviš na pizzu, tijesto će biti sve vlažnije i nećeš dobiti hrskavost koju tražiš. Također će se pizza s puno nadjeva lakše raspadati i nećeš ju moći jesti bez vilice i noža. Dopusti tijestu da "diše" i neka neki dijelovi pizze slobodno ostanu bez nadjeva.
 

 | Author: Shutterstock Ne moramo cijelu pizzu prekriti nadjevom da bi bila ukusna foto: Shutterstock

Ne zagriješ lim za pečenje

Znamo da je najfinija pizza ona iz krušne peći, ali takvu peć gotovo nitko od nas nema doma. Najbolji trik kako dobiti savršeno hrskavu pizzu kao iz krušne peći je da lim za pečenje staviš u pećnicu i zagriješ ga zajedno s pećnicom. Pizzu prebaci na vrući lim i tako peci, a rezultat će biti hrskavo tijesto koje se neće tako lako raspadati. 
 

Možda vas zanima... Pizza s grilla? I to je moguće! Špajza
 

Pečemo ju na preniskoj temperaturi

Pizza se u krušnoj peći peče na temperaturama višim od 300 stupnjeva Celzijevih. Kako bismo dobili efekt krušne peći, pećnicu svakako stavi na minimalno 250 stupnjeva, a i više ako tvoja pećnica to može.

Kako temperatura raste, tako je potrebno skratiti vrijeme pečenja pa je na toj temperaturi pizzu potrebno peći svega 10 minuta. Temperaturu smanji jedino ako pripremaš pizzu s nježnim sastojcima kao što su plodovi mora ili voće. Također je pizzu dobro staviti da se peče na najnižu razinu pećnice jer će tada tijesto biti posebno hrskavo. 
 

Možda vas zanima... Ovo je pet najneobičnijih saznanja o pizzi Špajza
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:28 10. Veljača 2023.

    Tijesto najvažnijene debelo ne tanko