Ako doma pripremaš pizzu, znaš da sam postupak nije posebno kompliciran. Umijesiti tijesto, preliti ga rajčicom, posipati sirom te dodati šunku ili kobasicu može svatko, no nekoliko malih trikova čini razliku između fine pizze i one odlične. Od temperature tijesta do odabira nadjeva i temperature pečenja, ovo su savjeti koji će te pretvoriti u pravog pizzaiola.
Stavljamo previše sira
Za prave ljubitelje sira, ovaj savjet možda se čini besmislen, ali previše sira može uništiti pizzu. Ako koristimo mozzarellu, nekoliko komadića bit će dovoljno jer će u protivnom sir pustiti previše tekućine i tijesto će biti previše vlažno, mekano i gnjecavo. Isto vrijedi i za polutvrdi sir poput goude koji će u prevelikim količinama pizzu natopiti masnoćom i učiniti je prilično nejestivom.
Nepravilno razvlačimo tijesto
Ako voliš tanko tijesto za pizzu, sigurno ti se nekada dogodilo da je bilo previše razvučeno i da je na kraju sav nadjev završio na limu za pečenje ili tanjuru. Da to izbjegneš, nježnijim potezima razvuci tijesto na željenu veličinu.
Nikako za razvlačenje tijesta nemoj koristiti oklagiju jer će tada biti previše kompaktno i neće biti prozračno kao što treba biti. Također je važno da koristiš tijesto sobne temperature jer će se lakše razvlačiti i manje pucati.
Dodajemo previše nadjeva
Baš kao i sa sirom, pretjerati možemo sa šunkom, špekom, povrćem i ostalim namirnicama koje koristimo kao nadjev. Što više sastojaka staviš na pizzu, tijesto će biti sve vlažnije i nećeš dobiti hrskavost koju tražiš. Također će se pizza s puno nadjeva lakše raspadati i nećeš ju moći jesti bez vilice i noža. Dopusti tijestu da "diše" i neka neki dijelovi pizze slobodno ostanu bez nadjeva.
Ne moramo cijelu pizzu prekriti nadjevom da bi bila ukusna
Ne zagriješ lim za pečenje
Znamo da je najfinija pizza ona iz krušne peći, ali takvu peć gotovo nitko od nas nema doma. Najbolji trik kako dobiti savršeno hrskavu pizzu kao iz krušne peći je da lim za pečenje staviš u pećnicu i zagriješ ga zajedno s pećnicom. Pizzu prebaci na vrući lim i tako peci, a rezultat će biti hrskavo tijesto koje se neće tako lako raspadati.
Pečemo ju na preniskoj temperaturi
Pizza se u krušnoj peći peče na temperaturama višim od 300 stupnjeva Celzijevih. Kako bismo dobili efekt krušne peći, pećnicu svakako stavi na minimalno 250 stupnjeva, a i više ako tvoja pećnica to može.
Kako temperatura raste, tako je potrebno skratiti vrijeme pečenja pa je na toj temperaturi pizzu potrebno peći svega 10 minuta. Temperaturu smanji jedino ako pripremaš pizzu s nježnim sastojcima kao što su plodovi mora ili voće. Također je pizzu dobro staviti da se peče na najnižu razinu pećnice jer će tada tijesto biti posebno hrskavo.