Recepti 13. listopada 2022.

Pizza siciliana – savršena ako voliš slane srdele, kapare i masline!

Između pizze i pogače foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pomalo u sjeni popularnije pizze napolitane, recept za ovaj klasik stiže nam iz 19. stoljeća a prenijeli su ga stari Talijani čak i preko Atlantika. Poznata je i pod nazivom sfincione i focaccia s dodacima

Tradicionalni recept za pizzu sicilianu traži da kora bude debela, a pizza pravokutnog oblika, no možeš je slobodno oblikovati kako god tebi paše. Ono što je karakteristično za nju (i ne propusti probati je u izvornom obliku) jest izdašna količina slanih srdela, inćuna i maslina, a po volji dodaj luka, rajčica, začinskog bilja i jakih sireva (premda neke verzije ne uključuju sireve).

Naime, pizza siciliana obilježena je lokalnom kulturom i tradicijom, pa postoje razlike u pripremi između četiri sicilijanska kraja: Palerma, Catanije, Siracuse i Messine.

Ludo tijesto Možda vas zanima... Recept za ludo tijesto: Tijesto za sve, od pizza do krafni! Recepti

Pizza siciliana

Sastojci za 12 kriški:

  • 1 tijesto za pizzu
  • 6 žlica koncentrata rajčice
  • 75 ml maslinova ulja
  • 2 žlice kečapa
  • 200 g slanih srdela
  • 3 žlice kapara
  • 100 g otkoštenih crnih maslina
  • sol i papar
  • talijanska mješavina začinskog bilja

Priprema:

  1. Pripremi gotovo tijesto za pizzu ili prema uputama na kraju recepta.
  2. Koncentrat rajčice umuti s kečapom i uljem. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Dignuto tijesto još jednom kratko izmijesi, podijeli na 2 dijela i na pobrašnjenoj radnoj plohi duguljasto razvaljaj.
  3. Po pizzama razmaži umak od rajčice pa gore rasporedi slane srdele, kapare i masline, posoli ih, popapri i začini talijanskim začinskim biljem.
  4. Stavi ih u zagrijanu pećnicu te peci oko 25 minuta. Kad su gotove, izvadi ih i odmah posluži. Po želji ih pospi ribanim parmezanom. Uz ove pizze godit će šarena, miješana i zelena salata.
Špageti pizza Možda vas zanima... Špageti pizza s mini rajčicama i mozzarellom Recepti

Osnovni sastojci za tijesto za pizzu

  • ½ kockice svježeg kvasca
  • 125 ml mlake vode
  • 250 g brašna
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol

Priprema:

  1. Razmrvljeni kvasac otopi u 125 ml mlake vode pa ga ostavi 15-tak minuta da se digne.
  2. Potom ga pomiješaj s brašnom, uljem i žlicom soli, umijesi tijesto pa ga pokrij i ostavi da se diže 40 minuta na toplom.
Možda vas zanima... Aromatična bijela pizza koja će s tanjura nestati u trenu Kolumne
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:54 13. Listopad 2022.

    Odlicna pizza