Iako nije tako tipična, to ne znači da nije fina kao klasična. Umak od rajčice sam zamijenila s bijelim umakom kojega sam napravila od slanutka, bosiljka, maslinovog ulja i limuna. Kako je trenutno sezona tikvica i rajčica tako da sam njih upotrijebila kao dodatak na svojoj bijeloj pizzi. Ovakva inačica laganija je od klasične pizze, a na laganijoj bazi dodaci i začini više dođu do izražaja. Ova pizza idealna je za sve one koji izbjegavaju laktozu.
Ostali dodaci koji bi odlično pasali na bijelom umaku: tartufata, špinat, paprike, kukuruz, gljive, ljubičasti luk, rikola, masline…
Bijela pizza recept
Sastojci za tijesto:
- 320 g brašna 00 (može i glatko ako ne možeš naći ovo)
- 250 ml mlake vode
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- 1 žličica origana
- 1 vrećica suhog kvasca
- 3 žlice maslinovog ulja
Sastojci za bijeli umak:
- 1 konzerva slanutka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
- šaka bosiljka
- 2 žlice delikatesnog kvasca
- naribana korica 1 limuna
- sol i papar po želji
- Ako je pregusto, dodati malo vode
Dodaci:
- 1 žuta tikvica
- 1 rajčica
- 1 žlica kapara
- bosiljak
- veganska feta sir
Postupak:
- Brašno stavi u veću posudu, dodaj sol, šećer, origano i sve izmješaj.
- Dodaj kvasac, mlaku vodu i ulje.
- Zamijesi glatko tijesto i dodaj malo brašna ako je potrebno.
- Pokrij čistom krpom i ostavi 45 - 60 min da se tijesto digne.
- Za to vrijeme pripremi ostale sastojke za pizzu.
- U posudu stavi sve sastojke za bijeli umak.
- Izmiksaj štapnim mikserom dok ne dobiješ glatku mjesu.
- Tikvice nareži na što tanje kolutiće, stavi na kuhinjski papir i posoli. Isti postupak ponovi nakon 15 min i obriši višak vode koje su tikvice ispustile.
- Pripremi ostale sastojke za pizzu.
- Upali pećnicu da se zagrije na što veću temperaturu (250 - 270 stupnjeva, ovisno o pećnici).
- Lim na kojem će se pizza peći obavezno ostavi u pećnici da se zagrije.
- Na masnom papiru razvaljaj tijesto, dodaj bijeli umak i dodatke (sve osim fete i bosiljka).
- Izvadi vrući lim i stavi na njega bijelu pizzu.
- Peci 10 - 15 min (dok pizza ne dobije boju).
- Izvadi iz pećnice, dodaj fetu i listiće svježeg bosiljka.
Uživaj!
Još slasnih i šarenih recepata potraži na Vinkinom blogu "Veganica".