Kolumne 02. lipnja 2022.

Tofu u marinadi - kako pripremiti najsočniji recept koji ćeš obožavati

foto: Vinka Tresić
gastro postao gastro.24sata.hr
Što je tofu, kako ga najsočnije marinirati i pripremiti zna Vinka Tresić s bloga Veganica

Pripremaš tofu i tražiš kako mu oplemeniti okus mariniranjem? Na pravom si mjestu! Kako pripremiti najbolji marinirani tofu zna Vinka Tresić s bloga Veganica. Vinka će ti pokazati kako pripremiti najsočniji recept za tofu, a ako još ne znaš što je tofu, naučit ćeš u nastavku.

Što je tofu?

Tofu je jedan su od najvažnijih izvora bjelančevina biljnog podrijetla jer sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su nužne za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Mnoge namirnice koje su bogate bjelančevinama (meso, grahorice, mliječni proizvodi) često su teško probavljive. Za razliku od njih, tofu je izrazito lagan za probavu jer su u procesu proizvodnje odstranjena vlakna i ugljikohidrati topivi u vodi. 

Teksturom i načinom izrade tofu više nalikuje na sir izrađen od soje, no može se pripremiti na bezbroj načina zbog svoje jedinstvene sposobnosti upijanja okusa. Ne sadrži nikakve sastojke životinjskog porijekla pa je idealan za vegane i vegetarijance, no jesti ga može svatko tko uživa u finoj hrani. 

 | Author: Shutterstock Tofu; foto: Shutterstock

Kako pripremiti tofu pun okusa?

Svježi tofu je sam po sebi bezukusan, ali to odsutnost okusa zapravo je njegova prednost. Mariniranje tofua najbolji je način za dodavanje dodatnog okusa. Kad se marinira sa začinima, tofu poput spužve upija arome i može poprimiti gotovo svaki okus koji poželiš. Kupiti možemo i dimljeni tofu koji ima nešto izraženiju aromu, ali se i dalje može marinirati prema uputama u nastavku.

Kako bi upio što više aroma, tofu je prije mariniranja potrebno pritisnuti kako bi istisnuli višak vode. Upravo je to najveća tajna sočnog tofu recepta punog okusa. Jednostavno stavi tofu između nekoliko slojeva papirnatih salveta ili čiste kuhinjske krpe, pažljivo stisni rukama i na njega stavi težak predmet, poput knjige ili tave na 20-ak minuta. 

Bilo bi najidealnije da tofu mariniramo preko noći, ali ako nemamo toliko vremena, biti će dovoljno i pola sata. Neki od mojih omiljenih sastojaka za marinadu su: soja sos, bbq umak, senf, javorov sirup, dimljena paprika, češnjak, curry, chilli, mješavina mediteranskih začina, maslac od orašastih plodova, sezamovo ulje, limunov sok.

Marinirani tofu recept by Veganica

Danas sam se odlučila za moju klasičnu (i najdražu) marinadu. To je kombinacija soja sosa, dimljene paprike, javorovog sirupa, češnjaka u prahu, timijana, chillija i sezamovog ulja. Ostatak marinade svakako sačuvaj kako bi pri kraju prženja prelili tofu i dodatno pojačali okus. Ovako pripremljen tofu možeš poslužiti uz tjesteninu, rižu ili salatu.

 | Author: Vinka Tresić Marinirani tofu; foto: Vinka Tresić

Sastojci:

  • Svježi tofu (oko 200 grama)

Za marinadu:

  • 3 žlice soja sosa
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 1/2 žlice dimljene crvene paprike
  • 1/2 žlice češnjaka u granulama
  • 1/2 žličice timijana
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • 1 žličica mljevenog chillija
  • Po želji: sezam, mladi luk, basmati riža i salata od ljubičastog kupusa

Postupak:

  1. Tofu ocijedi od viška vode i prereži na pola.
  2. Sve sastojke za marinadu promiješaj, stavi u posudu za mariniranje i dodaj tofu.
  3. Ostavi da se marinira (što duže, to bolje) i povremeno okreni.
  4. Prži na laganoj vatri s malo ulja nekoliko minuta sa svake strane.
  5. Pred sam kraj dodaj ostatak marinade i prži jednu minutu.
  6. Posipaj sezamom i nasjeckanim mladim lukom te serviraj uz rižu i salatu.

Dobar tek!

 | Author: Vinka Tresić Tofu recept; foto: Vinka Tresić

Isprobaj i ove recepte za slasni tofu:

Tofu Možda vas zanima... Od sojina mlijeka i octa pripremite domaći tofu None Možda vas zanima... Ovo morate isprobati: Lažni čokoladni mousse s tofuom Kolumne Možda vas zanima... Vege taquitos - meksički specijalitet na drugačiji način Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.