Kolumne 20. prosinca 2017.

Ovo morate isprobati: Lažni čokoladni mousse s tofuom

foto: Luna Džidić-Uzelac
gastro postao gastro.24sata.hr
Zamislite savršeno kremasti  čokoladni mousse koji se topi u ustima. Zamislite da taj mousse ne sadrži namirnice životinjskog porijekla niti rafinirani šećer. Zamislite da potpuno uživate u svakom zalogaju jer osim što je nevjerojatno ukusan, nemate grižnju savjesti budući da znate da niste unijeli ništa loše u svoje tijelo.

A sada na posao, jer takav mousse možete napraviti sami u svojoj kuhinji, i to od samo nekoliko sastojaka.

 

Možda vas zanima... Čokoladne truffles kuglice s lješnjacima Kolumne

 

Budući da je jedan od glavnih sastojaka ovog deserta tofu, osjećam potrebu spomenuti kako se nadam da u današnje vrijeme više nema tako puno skeptika koji će reći da proizvode od soje treba izbjegavati u širokom luku jer sadrže fitoestrogene. Tofu je vrijedan izvor proteina, a uz to je bogat kalcijem, željezom i drugim mineralima i može biti izvrsna namirnica u ljudskoj prehrani. Samo, kao i s ostalom hranom, treba imati mjeru.

 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

 

Nevaljali fitoestrogeni i fitati koje sadrže zrna soja nalaze se i u mnogim drugim sjemenkama koje koristimo u prehrani, ali ih nitko ne spominje. Ne mislim da bi proizvodi od soje trebali biti osnova ičije prehrane, ali smatram da mogu biti odličan povremeni dodatak izbalansiranoj prehrani.

I zato brzo po taj tofu kako biste mogli što prije uživati u svakom zalogaju ove čokoladne radosti.

 

Možda vas zanima... Biskvit od rogača - zdravo ruho omiljene slastice Kolumne

 

Lunine sasvim drugačije, zdrave recepte potražite na blogu Lješnjak i Češnjak, Facebook stranici i Instagram profilu

 

Možda vas zanima... Kakva divota: Fina i zdrava juha od cikle Kolumne

 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

 

Potrebne namirnice:

  • 100 g mekanog (kremastog) tofua*
  • 70 g indijskih oraščića
  • 150 g rižinog mlijeka
  • 60 g kakaove mase**
  • 30 g kokosovog ulja
  • 60 g kokosovog šećera

*Neće svaki tofu biti dobar za ovaj desert. Za potpuno kremastu i prozračnu teksturu trebalo bi koristiti baš kremasti tofu, ali ako ga ne možete naći, možete upotrijebiti i tvrdi pod uvjetom da ima glatku teksturu i da nema jaki okus sojinih zrna. Većina tofua dostupnog u supermarketima imat će grubu teksturu i jaki okus, pa pokušajte naći domaći tofu od manjih proizvođača.

**Ako ne možete nabaviti kakaovu masu, možete upotrijebiti oko 40 g kakaovog maslaca i 20-30 g kakaa u prahu

Postupak:

  1. Rastalite kakaovu masu i kokosovo ulje na pari.
  2. Za to vrijeme u blenderu dobro izblendajte ostale sastojke.
  3. Ulijte rastaljenu kakaovu masu i kokosovo ulje u blender i blendajte na najvećoj brzini dok ne dobijete sasvim glatku i pomalo mjehuričastu kremu.
  4. Izlijte kremu u posudice i stavite u hladnjak na nekoliko sati da se stisne.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.