A sada na posao, jer takav mousse možete napraviti sami u svojoj kuhinji, i to od samo nekoliko sastojaka.
Budući da je jedan od glavnih sastojaka ovog deserta tofu, osjećam potrebu spomenuti kako se nadam da u današnje vrijeme više nema tako puno skeptika koji će reći da proizvode od soje treba izbjegavati u širokom luku jer sadrže fitoestrogene. Tofu je vrijedan izvor proteina, a uz to je bogat kalcijem, željezom i drugim mineralima i može biti izvrsna namirnica u ljudskoj prehrani. Samo, kao i s ostalom hranom, treba imati mjeru.
Nevaljali fitoestrogeni i fitati koje sadrže zrna soja nalaze se i u mnogim drugim sjemenkama koje koristimo u prehrani, ali ih nitko ne spominje. Ne mislim da bi proizvodi od soje trebali biti osnova ičije prehrane, ali smatram da mogu biti odličan povremeni dodatak izbalansiranoj prehrani.
I zato brzo po taj tofu kako biste mogli što prije uživati u svakom zalogaju ove čokoladne radosti.
Lunine sasvim drugačije, zdrave recepte potražite na blogu Lješnjak i Češnjak, Facebook stranici i Instagram profilu.
Potrebne namirnice:
- 100 g mekanog (kremastog) tofua*
- 70 g indijskih oraščića
- 150 g rižinog mlijeka
- 60 g kakaove mase**
- 30 g kokosovog ulja
- 60 g kokosovog šećera
*Neće svaki tofu biti dobar za ovaj desert. Za potpuno kremastu i prozračnu teksturu trebalo bi koristiti baš kremasti tofu, ali ako ga ne možete naći, možete upotrijebiti i tvrdi pod uvjetom da ima glatku teksturu i da nema jaki okus sojinih zrna. Većina tofua dostupnog u supermarketima imat će grubu teksturu i jaki okus, pa pokušajte naći domaći tofu od manjih proizvođača.
**Ako ne možete nabaviti kakaovu masu, možete upotrijebiti oko 40 g kakaovog maslaca i 20-30 g kakaa u prahu
Postupak:
- Rastalite kakaovu masu i kokosovo ulje na pari.
- Za to vrijeme u blenderu dobro izblendajte ostale sastojke.
- Ulijte rastaljenu kakaovu masu i kokosovo ulje u blender i blendajte na najvećoj brzini dok ne dobijete sasvim glatku i pomalo mjehuričastu kremu.
- Izlijte kremu u posudice i stavite u hladnjak na nekoliko sati da se stisne.
Dobar tek!