Kolumne 24. studenoga 2017.

Biskvit od rogača - zdravo ruho omiljene slastice

foto: Luna Džidić-Uzelac
gastro postao gastro.24sata.hr
Rogač je samoniklo mediteransko stablo iz porodice mahunarki, čiji se slatki zreli plodovi već tisućljećima koriste u ljudskoj prehrani. Kao namirnica je bio dobro poznat već starim Egipćanima, Grcima i Rimljanima koji su ga, osim kao prirodni zaslađivač, upotrebljavali i u ljekovite svrhe.

Obiluje kalcijem, fosforom, kalijem, željezom i ostalim mineralima, a u narodnoj medicini se od davnina primjenjuje kod ublažavanja probavnih tegoba, snižavanja kolesterola i šećera u krvi, jačanja imuniteta i krvožilnog sustava i mnogih drugih indikacija.

Ipak, vjerujem da je danas najpoznatija njegova primjena u kulinarstvu. Zbog njihovog slatkog okusa i specifične arome, sušene i mljevene mahune rogača često se koriste u pripremi raznih slastica.

 

Možda vas zanima... Zlevanka s makom u posve novom ruhu - zdrava i slasna! Kolumne

 

Osim okusa koji obožavam, ono zbog čega mi je rogač posebno drag je činjenica da je u Hrvatskoj on lokalna i lako dostupna namirnica koja ne mora proći tisuće kilometara, desetke skladišta i puno prerade i pakiranja kako bi došla do našeg tanjura.

Kada mi se jede nešto slatko, obožavam pojesti mahunu rogača. A vi? Čak i ako ne, vjerujem da ćete uživati u ovom slasnom biskvitu!

 

Lunin recept pročitajte u nastavku, a ako ste u potrazi za još zdravih, ali slasnih jela, svratite na blog Lješnjak i češnjak, Luninu Facebook stranicu ili Instagram profil.

 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

 

Potrebne su vam ove namirnice:

  • 250 g pirovog brašna T630
  • 200 g mljevenog rogača
  • 100 g suncokretovih sjemenki
  • 400 g mrkve
  • 100-150 g tamnog muscovado šećera (ili nekog drugog nerafiniranog šećera)
  • 270 ml vode
  • naribana kora jedne naranče
  • 2/3 čajne žličice cejlonskog cimeta
  • 2/3 čajne žličice sode bikarbone
  • 6 jušnih žlica maslinovog ulja

Priprema:

  1. Izblendajte sjemenke suncokreta, narezanu mrkvu, muscovado šećer, ulje i vodu u blenderu kako biste dobili smjesu glatke teksture.
  2. U zdjeli pomiješajte pirovo brašno, rogač, sodu bikarbonu, naribanu koru naranče i cimet.
  3. Ulijte smjesu iz blendera u zdjelu sa suhim sastojcima i dobro izmiješajte mikserom ili pjenjačom.
  4. Prebacite smjesu u kalup za pečenje i pecite oko 60 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 °C. Možete provjeriti je li kolač gotov tako da zabodete čačkalicu u sredinu – ako čačkalica izađe suha, znači da je kolač pečen.
  5. Nakon što ste izvadili kolač iz kalupa, ostavite ga da se do kraja hladi zamotan u krpu, kako bi ostao što sočniji.

 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

 

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.