Mama i ja radile smo je od bijelog pšeničnog brašna, jaja, bijelog šećera i jogurta. Kada sam prešla na cjelovitu biljnu prehranu i prestala jesti sve životinjske proizvode, pšenicu, rafinirani šećer i još mnoge namirnice, mislila sam da nema šanse da ću više ikada jesti nešto slično.
Nije mi nedostajao taj okus, ali sam iz čiste radoznalosti krenula eksperimentirati i na kraju uspjela smisliti okusom i više nego dostojnu zamjenu, bez rafiniranog šećera, pšenice i životinjskih proizvoda. Kakav povratak u djetinjstvo, čovječe.
Lunine sasvim drugačije, zdrave recepte potražite na blogu Lješnjak i Češnjak, Facebook stranici i Instagram profilu.
Sastojci:
- 200 g pirovog brašna T630
- 140 g pirovog brašna iz cijelog zrna
- 200 g mrkve
- 500 ml sojinog ili bademovog jogurta*
- 100 g svijetlog muscovado šećera (ili nekog drugog nerafiniranog šećera)
- 2/3 čajne žličice sode bikarbone
- 100 g mljevenog maka
- 50 ml maslinovog ili kokosovog ulja
Napomena!
*sojin jogurt možete sami napraviti tako da stavite jušnu žlicu gotovog sojinog jogurta sa živim probiotičkim kulturama u pola litre sojinog mlijeka, i ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko dana, odnosno dok se ne zgusne.
Biljne jogurte je danas moguće kupiti u gotovo svakom većem supermarketu, a ovo je jeftin i jednostavan način za dobiti veće količine, što je idealno za kolače.
Postupak:
- Stavite mrkvu, jogurt i ulje u blender i izblendajte do glatke teksture.
- Pomiješajte ostale sastojke u zdjeli, ulijte smjesu iz blendera i sve skupa dobro izmiješajte pomoću miksera ili pjenjače. Izlijte smjesu u kalup i pecite na 175 °C oko 50 minuta, odnosno dok izvana ne dobije "zlatnu" boju.
- Nakon što ste izvadili kolač iz pećnice (i iz kalupa), ostavite ga da se hladi zamotan u kuhinjsku krpu kako bi ostao sočan.
Dobar tek!