Kolumne 16. listopada 2017.

Zlevanka s makom u posve novom ruhu - zdrava i slasna!

foto: Luna Džidić-Uzelac
gastro postao gastro.24sata.hr
Zlevanku s makom pamtim kao omiljeni kolač iz djetinjstva i jedan od prvih kolača koje sam naučila raditi, još u osnovnoškolskim danima.

Mama i ja radile smo je od bijelog pšeničnog brašna, jaja, bijelog šećera i jogurta. Kada sam prešla na cjelovitu biljnu prehranu i prestala jesti sve životinjske proizvode, pšenicu, rafinirani šećer i još mnoge namirnice, mislila sam da nema šanse da ću više ikada jesti nešto slično.

 

Možda vas zanima... Domaći slatkiš: Zlevanka koja uspijeva baš uvijek Kolumne



Nije mi nedostajao taj okus, ali sam iz čiste radoznalosti krenula eksperimentirati i na kraju uspjela smisliti okusom i više nego dostojnu zamjenu, bez rafiniranog šećera, pšenice i životinjskih proizvoda. Kakav povratak u djetinjstvo, čovječe.

 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

 

Lunine sasvim drugačije, zdrave recepte potražite na blogu Lješnjak i Češnjak, Facebook stranici i Instagram profilu

 

Možda vas zanima... Čokoladne truffles kuglice s lješnjacima Kolumne
 


Sastojci:

  • 200 g pirovog brašna T630
  • 140 g pirovog brašna iz cijelog zrna
  • 200 g mrkve
  • 500 ml sojinog ili bademovog jogurta*
  • 100 g svijetlog muscovado šećera (ili nekog drugog nerafiniranog šećera)
  • 2/3 čajne žličice sode bikarbone
  • 100 g mljevenog maka
  • 50 ml maslinovog ili kokosovog ulja


Napomena!

*sojin jogurt možete sami napraviti tako da stavite jušnu žlicu gotovog sojinog jogurta sa živim probiotičkim kulturama u pola litre sojinog mlijeka, i ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko dana, odnosno dok se ne zgusne.

Biljne jogurte je danas moguće kupiti u gotovo svakom većem supermarketu, a ovo je jeftin i jednostavan način za dobiti veće količine, što je idealno za kolače.

Postupak:

  1. Stavite mrkvu, jogurt i ulje u blender i izblendajte do glatke teksture.
  2. Pomiješajte ostale sastojke u zdjeli, ulijte smjesu iz blendera i sve skupa dobro izmiješajte pomoću miksera ili pjenjače. Izlijte smjesu u kalup i pecite na 175 °C oko 50 minuta, odnosno dok izvana ne dobije "zlatnu" boju.
  3. Nakon što ste izvadili kolač iz pećnice (i iz kalupa), ostavite ga da se hladi zamotan u kuhinjsku krpu kako bi ostao sočan.


Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.