Kolumne 11. listopada 2017.

Čokoladne truffles kuglice s lješnjacima

foto: Luna Džidić-Uzelac
gastro postao gastro.24sata.hr
Jesen je pravo vrijeme za kabanice i slatkiše od domaćih lješnjaka, upravo zato, naša nova blogerica Luna donosi vam recept za genijalne okruglice koje morate isprobati.

Ove godine sam se pomalo „navukla“ na lješnjake u svim kombinacijama, a domaći maslac od pečenih lješnjaka postao je gotovo neizostavan.

Jedemo ga na žlicu, na fermentiranom kruhu, u kolačima i u truffles kuglicama koje se tope u ustima. Ovim kuglicama.

 

Možda vas zanima... Top sedam najslađih recepata s lješnjacima Špajza

 

Lunine fantastične recepte potražite na blogu Lješnjak i Češnjak, Facebook stranici i Instagram profilu.

 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

 

Sastojci:

  • 170 g kakaove mase*
  • 200 ml punomasnog kokosovog mlijeka**
  • 130 g maslaca od llješnjaka (link)
  • 85 g kristalizirane melase od šećerne trske ili tamnog muscovado šećera (može se upotrijebiti i kokosov šećer, ali s melasom i muscovadom ćete dobiti glađu teksturu)

Napomene!

*kakaova masa su zapravo usitnjena i prešana kakaova zrna iz kojih je iscijeđen dio kakaovog maslaca. Ako niste u mogućnosti nabaviti kakaovu masu, možete upotrijebiti istu količinu kakaovog maslaca i 30-50 g kakaa u prahu.
**to je ono gusto kokosovo mlijeko koje se obično prodaje u konzervi

Priprema:

  1. Kakaovu masu rastalite na pari, pa dodajte ostale sastojke i sve skupa miješajte na pari dok se ne sjedini u homogenu smjesu.
  2. Dobro promiješajte smjesu i stavite je u hladnjak na nekoliko sati, dok se ne stvrdne dovoljno da se može lako oblikovati rukama.
  3. Grabite ohlađenu smjesu žlicom i oblikujte kuglice. Gotove kuglice možete zavaljati u kakao prah ili mljevene lješnjake.

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.