Ove godine sam se pomalo „navukla“ na lješnjake u svim kombinacijama, a domaći maslac od pečenih lješnjaka postao je gotovo neizostavan.
Jedemo ga na žlicu, na fermentiranom kruhu, u kolačima i u truffles kuglicama koje se tope u ustima. Ovim kuglicama.
Lunine fantastične recepte potražite na blogu Lješnjak i Češnjak, Facebook stranici i Instagram profilu.
Sastojci:
- 170 g kakaove mase*
- 200 ml punomasnog kokosovog mlijeka**
- 130 g maslaca od llješnjaka (link)
- 85 g kristalizirane melase od šećerne trske ili tamnog muscovado šećera (može se upotrijebiti i kokosov šećer, ali s melasom i muscovadom ćete dobiti glađu teksturu)
Napomene!
*kakaova masa su zapravo usitnjena i prešana kakaova zrna iz kojih je iscijeđen dio kakaovog maslaca. Ako niste u mogućnosti nabaviti kakaovu masu, možete upotrijebiti istu količinu kakaovog maslaca i 30-50 g kakaa u prahu.
**to je ono gusto kokosovo mlijeko koje se obično prodaje u konzervi
Priprema:
- Kakaovu masu rastalite na pari, pa dodajte ostale sastojke i sve skupa miješajte na pari dok se ne sjedini u homogenu smjesu.
- Dobro promiješajte smjesu i stavite je u hladnjak na nekoliko sati, dok se ne stvrdne dovoljno da se može lako oblikovati rukama.
- Grabite ohlađenu smjesu žlicom i oblikujte kuglice. Gotove kuglice možete zavaljati u kakao prah ili mljevene lješnjake.
U slast!