Kolumne 08. svibnja 2018.

Vege taquitos - meksički specijalitet na drugačiji način

foto: Luna Džidić-Uzelac
gastro postao gastro.24sata.hr
Nedavno mi je palo na pamet jedno od omiljenih 'junk food' jela iz srednjoškolskih dana – malo promijenjena verzija meksičkih taquitosa koju su posluživali u zalogajnici u blizini škole. Hrskavi, masni, slani, s piletinom u sredini.

Danas više ne jedem meso, pšenicu, prženu niti rafiniranu hranu, ali to ne znači da se i dalje ne mogu tu i tamo opustiti i pojesti nešto što mi se ne uklapa u svakodnevni meni, nešto što po mojim standardima možda i nije toliko zdravo.

 

Možda vas zanima... Špageti u umaku od avokada i špinata Kolumne

 

Ipak ću uvijek prilagoditi sastojke nešto zdravijim prehrambenim navikama pa, primjerice, umjesto pšeničnog brašna koristiti pirovo, a umjesto suncokretovog ulja kokosovo. Tako su, iz želje za nekim razvratnim prejedanjem 'po veganski', nastali ovi taquitosi s tofuom.

 

Možda vas zanima... Ovo morate isprobati: Lažni čokoladni mousse s tofuom Kolumne

 

Odlučila sam napraviti nešto deblje i prhkije tijesto u odnosu na tradicionalni recept kako bi bilo hrskavije i manje masno, ali možete slobono izbaciti sodu bikarbonu i razvaljati tijesto potpuno tanko (u tom slučaju ga možete i malo premazati uljem prije pečenja kako bi bilo hrskavije), pa će ovi alternativni taquitosi biti sličniji pravima.

Umjesto klasičnog chili umaka predlažem vam kiselo-ljuti umak od avokada koji je zaista jednostavan za pripremu, osvježavajuć i izvrstan u kombinaciji sa slanim i hrskavim taquitosima.

Još Luninih sasvim drugačijih, zdravijih recepata potražite na blogu Lješnjak i Češnjak, Facebook stranici i Instagram profilu

 

Možda vas zanima... Zlevanka s makom u posve novom ruhu - zdrava i slasna! Kolumne

 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

 

Sastojci:

  • 1 i 1/2 šalica pirovog brašna T 630 (ili nekog drugog bijelog ili polubijelog pirovog brašna)
  • 2/3 šalice vode
  • 1/2 šalice rastaljenog kokosovog ulja
  • 1 vrhom puna čajna žličica himalajske soli
  • na vrh noža sode bikarbone
  • 150 - 200 g dimljenog tofua
  • 1 avokado
  • sok 1 limuna
  • prstohvat himalajske soli
  • 2 prstohvata kajenskog papra

Postupak:

  1. Narežite tofu na tanke prutiće.
  2. Pomiješajte brašno, vodu, ulje, sol i sodu bikarbonu u zdjeli i zamijesite tijesto.
  3. Razvaljajte tijesto na tanko i izrežite na kvadrate ili trokute.
  4. U svaki takav komad tijesta zamotajte po prutić dimljenog tofua.
  5. Pecite na 200 °C oko 25 minuta, odnosno dok rubovi tijesta lagano ne porumene.
  6. Za umak izblendajte avokado, sok limuna, malo soli i nekoliko prstohvata kajenskog papra.
  7. Poslužite ga uz pečene taquitose.

U slast!

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.