Danas više ne jedem meso, pšenicu, prženu niti rafiniranu hranu, ali to ne znači da se i dalje ne mogu tu i tamo opustiti i pojesti nešto što mi se ne uklapa u svakodnevni meni, nešto što po mojim standardima možda i nije toliko zdravo.
Ipak ću uvijek prilagoditi sastojke nešto zdravijim prehrambenim navikama pa, primjerice, umjesto pšeničnog brašna koristiti pirovo, a umjesto suncokretovog ulja kokosovo. Tako su, iz želje za nekim razvratnim prejedanjem 'po veganski', nastali ovi taquitosi s tofuom.
Odlučila sam napraviti nešto deblje i prhkije tijesto u odnosu na tradicionalni recept kako bi bilo hrskavije i manje masno, ali možete slobono izbaciti sodu bikarbonu i razvaljati tijesto potpuno tanko (u tom slučaju ga možete i malo premazati uljem prije pečenja kako bi bilo hrskavije), pa će ovi alternativni taquitosi biti sličniji pravima.
Umjesto klasičnog chili umaka predlažem vam kiselo-ljuti umak od avokada koji je zaista jednostavan za pripremu, osvježavajuć i izvrstan u kombinaciji sa slanim i hrskavim taquitosima.
Još Luninih sasvim drugačijih, zdravijih recepata potražite na blogu Lješnjak i Češnjak, Facebook stranici i Instagram profilu.
Sastojci:
- 1 i 1/2 šalica pirovog brašna T 630 (ili nekog drugog bijelog ili polubijelog pirovog brašna)
- 2/3 šalice vode
- 1/2 šalice rastaljenog kokosovog ulja
- 1 vrhom puna čajna žličica himalajske soli
- na vrh noža sode bikarbone
- 150 - 200 g dimljenog tofua
- 1 avokado
- sok 1 limuna
- prstohvat himalajske soli
- 2 prstohvata kajenskog papra
Postupak:
- Narežite tofu na tanke prutiće.
- Pomiješajte brašno, vodu, ulje, sol i sodu bikarbonu u zdjeli i zamijesite tijesto.
- Razvaljajte tijesto na tanko i izrežite na kvadrate ili trokute.
- U svaki takav komad tijesta zamotajte po prutić dimljenog tofua.
- Pecite na 200 °C oko 25 minuta, odnosno dok rubovi tijesta lagano ne porumene.
- Za umak izblendajte avokado, sok limuna, malo soli i nekoliko prstohvata kajenskog papra.
- Poslužite ga uz pečene taquitose.
U slast!