Špajza 15. srpnja 2023.

Recepti sa slanutkom za doručak, ručak i večeru

Recepti sa slanutkom foto: GETTY IMAGES
gastro postao gastro.24sata.hr
Slanutak je sve popularnija mahunarka koja se već tisućama godina uzgaja u zemljama Srednjeg i Bliskog istoka. Njegov orašast okus i zrnata tekstura odlično se kombiniraju s drugim namirnicama...

Slanutak je odličan izvor vitamina, minerala i vlakana, a posebno je bogat proteinima te ga to čini izvrsnom zamjenom za meso u vegetarijanskim i veganskim receptima.

Iako ga vjerojatno zamišljaš kao okruglu mahunarku bež boje, postoje i druge vrste slanutka poput crnog, zelenog ili crvenog. Osim u Afganistanu, Iranu i Turskoj, slanutak se uzgaja i u Meksiku te u južnoj Europi, a dvije su njegove osnovne vrste - kabuli i desi.

Kabuli, koji se većinom uzgajaju u južnoj Europi, svjetliji su, imaju tanku ljusku i blažeg su okusa od desi vrste koja ima malo zrno, tvrđu ljusku i tamnije je boje te se uglavnom uzgaja u Etiopiji, Meksiku i Aziji, prenosi Healthline.

 

Možda vas zanima... Juha od slanutka - topla, utješna i tako fina Recepti

 

Možeš kupiti suhi slanutak, koji je poželjno potrošiti unutar 12 mjeseci, ili konzervirani. Konzervirani je veoma praktičan za pripremu zbog toga što je odmah spreman za korištenje. Sve što s njim trebaš napraviti jest isprati ga kako bi smanjila sadržaj natrija. Sada kada znaš malo više o njemu, vrijeme je za pripremu!

 | Author: Getty Images Humus foto: Getty Images

Humus - domaći namaz od slanutka

Ovaj tradicionalni bliskoistočni namaz jedan je od najzdravijih namaza na svijetu, a danas je neizbježno jelo u mnogim kućanstvima. Hranjiv je, bogatog ukusa i s veoma malo kalorija stoga je odličan za tvoj sljedeći doručak!

 

Možda vas zanima... Hummus - domaći namaz od slanutka na moj način Kolumne

 

 | Author: Thinkstock Gusti gulaš od slanutka i špinata foto: Thinkstock

Gusti gulaš od slanutka i špinata

Bogat i pun okus s kratkim vremenom kuhanja? Ovaj će gulaš svakako postati tvoj favorit, a ako želiš povrtnu verziju, iz recepta izbaci kobasicu.

 

Možda vas zanima... Fino i jednostavno: Gusti gulaš od slanutka i špinata Špajza

 

 | Author: Getty Images Slanutak foto: Getty Images

Rezanci s piletinom i slanutkom

Jednostavna i brza, tjestenina s piletinom uvijek je dobra ideja, a kada uz nju dolazi i slanutak znamo da je riječ o genijalnom receptu. Sve to možeš posipati i s malo sira kako bi dodala i malo kremaste teksture.

 

Možda vas zanima... Rezanci s piletinom i slanutkom za brz i ukusan ručak Recepti

 

 | Author: Thinkstock Slanutak iz pećnice foto: Thinkstock

Slanutak iz pećnice

Ako želiš nešto grickati, ali ti je na umu nešto zdravo odlična ideja jest hrskavi slanutak. Zapečen u pećnici, osim za grickanje, odličan je dodatak u salatama i krem juhama!

 

slanutak Možda vas zanima... Napravi hrskavi slanutak za opuštenu večer ispred TV-a Recepti

 

 | Author: Nina Mrvica Falafel foto: Nina Mrvica

Falafel - bliskoistočni specijalitet od slanutka

Ovo slasno jelo također dolazi s Bliskog istoka, jednostavno se priprema i gotovo je u tren oka! Ako ti je dosta naših tradicionalnih recepata s ovim ćeš zasigurno uvesti nešto novo u svoju kuhinju!

 

Možda vas zanima... Falafel kuglice - što su i kako ih najbolje pripremiti? Kolumne

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.