Špajza Gastro zvijezda 05. prosinca 2017.

Stvorite uspomene uz Sanjine brze fritule

foto: Domaćica
gastro postao gastro.24sata.hr
Fritule taman nekako vežemo za ove hladnije dane i mjesece kada ih najčešće i možemo pronaći po ulicama i trgovima u sklopu raznih događanja i obilježavanja Adventa, a u Primorju i Istri je običaj da se rade baš u dane Božića.

Odabrani su finalist u devet kategorija Gastro zvijezde, oni u kategorijama tradicionalna i zdrava hrana te slastice dobili su poseban zadatak pripremiti jelo od zadanih namirnica kojim će se u nastavku natjecanja predstaviti.

Finalisti u kategoriji tradicionalna hrana, Vedran Bošković koji se krije iza bloga Začinjeno s ljubavlju i Sanja Mijac, ime iza bloga Domaćica, dobili su zadatak napraviti fritule. Poslali smo im osnovne namirnice, a njima je zadatak pustiti mašti na volju i napraviti svoju verziju. 

 

Možda vas zanima... Začinite dan: Vedranove slane fritule s čvarcima Špajza
 

Danas s vama dijelim recept za brze fritule s jogurtom koje su na mom blogu već poznate kao ‘bulletproof’ recept koji svima uspijeva. Ovo nisu fritule s kojima imate puno posla, ovo je super jednostavan recept za koji vam treba samo jedna posuda i pjenjača.

Fritulama se obično dodaje rakija i korica limuna, a mogu sadržavati i grožđice. Imajte na umu da rakiju u fritulama možete zamijeniti i rumom. Ja u ovakva slatka pržena tijesta uvijek dodam čep domaće rakije, tada tijesto upije manje ulja, a i dobije jedan poseban miris kao po vanil’ šećeru.

Ako doma nemate nijednu vrstu alkohola, ovaj sastojak možete preskočiti jer ovo tijesto ni bez toga neće popiti puno ulja. Uostalom, prosinac je vrijeme kada ne gledamo na kalorije, već na uspomene koje ćemo stvoriti i voljeti.

U slast!

 | Author: Domaćica foto: Domaćica
 

Sastojci za fritule:

  • 1 jaje
  • 2 dcl tekućeg jogurta
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 čep rakije ili ruma (no, može i bez toga)
  • prstohvat soli
  • 200 g glatkog brašna
  • pola praška za pecivo
  • po želji: limunova korica, grožđice

Dodatno:

  • Zvijezda suncokretovo ulje za prženje

Priprema:

  1. Ulje ugrijati u loncu. Treba biti toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu, ne smiju dodirivati dno. Kada ste zagrijali ulje da bude vruće, smanjite vatru na lagano. Uvijek se možete poslužiti i trikom s kuhačom - drvenu kuhaču uronite u ulje, ako se oko njega stvaraju veliki mjehurići ulje je prevruće, ako se oko njega stvaraju manji mjehurići ulje je savršene temperature za prženje.
  2. Ukoliko ćete fritule pržiti na jakoj vatri neće se stići napuhati, tada iznutra znaju biti zbite i pudingaste.
  3. Pjenjačom izmiješajte jaje, jogurt, šećere, rakiju i sol. Zatim umiješajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro spojite. Tijesto će biti gusto.
  4. Vrećici za ukrašavanje ili onoj za meso odrežite vrh debljine palca.
  5. Napunite ju smjesom za fritule.
  6. Fritule istiskujte iznad lonca s uljem. Kada vam izađe crvić duljine slične kao i širine vrećice samo ga prerežite nožićem kako bi pao u ulje.
  7. Nemojte prepuniti lonac fritulama, ostavite mjesta da se mogu napuhnuti i da se pritom mogu same okretati.
  8. Kada se dovoljno isprže na jednoj strani obično se same okrenu na drugu, ako ne, samo ih vi dotaknite vilicom pa će se okrenuti.
  9. Obavezno pazite da vam ulje ne bude prevruće. Fritule pržite na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju.

 

Ne zaboravite glasati za svoje favorite. Pronađite ih na stranici Gastro zvijezda

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.