Špajza 15. veljače 2023.

Sve što trebaš znati o kuhanju s đumbirom

Đumbir
Poslušaj naše savjete - za koja jela je bolje koristiti svjež, a za koja đumbir u prahu foto: Pixabay/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Đumbir je sve popularniji začin i u našoj kuhinji jer podiže okus mnogim jelima. Otkrij kako prepoznati je li đumbir svjež, kako ga skladištiti te uz koja jela ide najbolje

Mnogo je načina upotrebe đumbira u zapadnoj kuhinji – radiš li, primjerice plodove mora đumbir će im podariti čisti i svjež okus, podignut će okus bezukusnim jelima, a smanjiti masnoće teških mesa poput patke ili svinjetine. U marinadama se dobro slaže s agrumima, češnjakom, umakom od soje i lukom.

 

Možda vas zanima... Ovaj će napitak s đumbirom pročistiti tvoje tijelo Recepti

 

Kako kupovati i čuvati đumbir?

Kada kupuješ đumbir pripazi na sljedeće: svježina ovisi o težini i čvrstoći mesa, dužina je znak zrelosti, a kupiš li zrele izdanke moraš znati da će biti ljući i imati više vlakana.

Svježi đumbir može stajati oko tjedan dana na hladnom mjestu i zadržat će svježinu, dok u hladnjaku može trajati i do nekoliko tjedana, ako ga umotaš u papirni ubrus koji upija vlagu te potom smjestiš u plastičnu vrećicu.

 | Author: Joris Neyt/Pexels Đumbir zamotan u papirni ubrus i potom stavljen u plastičnu vrećicu može dugo u hladnjaku ostati svjež foto: Joris Neyt/Pexels

S kojim se jelima izvrsno slaže?

Sušeni mljeveni đumbir nema okus poput svježeg i oni se ne mogu međusobno zamjenjivati u receptima - đumbir u prahu je najbolji u slatkim jelima poput peciva, biskvita i pudinga. Također se izvrsno sljubljuje s pečenom rabarbarom i pečenim jabukama.

Đumbir izvrsno ide i u sljedeća jela: curry, pirjano meso, a posebno piletinu, chutneyje i ukiseljeno povrće, juhe, jela od riba, uz sireve, kuhano i pečeno voće, napitke i kuhano vino...

 | Author: Cup Of Couple/Pexels Topli napitak od đumbira odličan je za imunitet foto: Cup Of Couple/Pexels

Savjet više: Naribani đumbir je uvijek dobra ideja!

Uvijek imaj malo svježeg đumbira u hladnjaku i kupi strugalicu posebno namijenjenu struganju đumbira. Prodaje se najčešće u trgovinama japanskom robom. 

Naribaj đumbir i iscijedi sok, koji će svako jelo od riba ili rakova učiniti zanimljivim. Dodaj ga juhama, marinadama i varivima, osobito onima od govedine, neposredno prije posluživanja.

 

Možda vas zanima... Pečena pileća krilca u marinadi od meda i đumbira Recepti

Ušećereni đumbir | Author: Stockfood Ušećereni đumbir foto: Stockfood

Napravi ušećereni đumbir

  1. Oguli i nareži na tanke ploške 500 g svježeg đumbira. Stavi ga u lonac, prelij ga vodom i polako kuhaj dok ne omekša, oko 30 minuta. Ocijedi.
  2. Izvaži ga i stavi u lonac s jednakom količinom šećera i 3 žlice vode. 
  3. Zakuhaj ga, često miješajući, pa kuhaj dok đumbir ne postane proziran, a tekućina gotovo ne ispari.
  4. Smanji vatru i kuhaj dalje, uz stalno miješanje, dok ne bude gotovo suh. Uvaljaj ga u šećer. Drži u hermetički zatvorenim posudama i iskoristi unutar 3 mjeseca.

 

Možda vas zanima... Izvrsni keksići od limuna, đumbira i meda Kolumne Možda vas zanima... Radiš li i ti ovu grešku kada pohranjuješ đumbir? Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.