Špajza 13. svibnja 2021.

Sve tajne sočnih i mirisnih kolača s tikvicama

Muffini s tikvicom foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
U nastavku otkrivamo male tajne najsočnijih slastica s tikvicama....

Sezona tikvica polako se bliži, a mi smo spremni za pripremu ukusnih, slatkih i slanih jela s omiljenim nam povrćem.  Zbog svog neutralnog okusa i podatne teksture, tikvice su odličan izbor za spremanje različitih jela. Na 100 grama, tikvica ima samo 17 kalorija što je još jedan od razloga zašto ju toliko volimo.

 

Možda vas zanima... Mrkva u slasticama: Recepti koje moraš isprobati Recepti

 

Jesi li znala da tikvice mogu biti i zvijezde slastica? 

Tikvice su jako zahvalno povrće i možemo ih pripremati na mnoštvo načina. Osim kao prilog glavnom jelu, tikvice su se našle i u receptima za kolače.  Biskvitnom tijestu daju punoću, sočnost i rahlost, te često pomiješane s ostalim sastojcima, okusom ne otkrivaju da su upravno one "odigrale glavnu ulogu".  

U pripremi slatkih jela s tikvicama, tikvice se smatraju, teksturom i okusom, sličnim bananama i jabukama. U biskvitnim kolačima pripremljenima s džemom od naranča, tikvice mogu ublažiti suvišnu gorčinu. Kod pripreme muffina, u koje se često za sočnost umiješaju banane, ribana mrkva ili bundeva, u svaki recept ubaci i jednu manju tikvicu. Uz dodatak tikvica, slastice ćeš nutritivno oplemeniti, a ukućane zadiviti kreativnošću i novim slatkim okusom zbog kojeg će tvoj novi kolač nestajati brzinom svjetlosti. 

Mirisni čokoladni muffini s tikvicama, sočni kruh s tikvicama i čokoladom, brownies s dodatkom tikvica samo su neki od recepata koje naprosto obožavamo. Tikvice imaju blag okus  koji se odlično slaže s različitim namirnicama i začinima, od cimeta do čokolade. 

 | Author: Shutterstock Čokoladni kruh s tikvicama; foto: foto: Shutterstock

Stoga, kada se ovog tjedna uputiš na tržnicu ili u trgovinu, napuni košaricu s nekoliko tikvica i pripremi omiljeni slatki recept. No, prije nego što ti preporučimo recepte, porazgovarajmo o najboljem načinu pripreme i odabira tikvica... 

Odabir tikvica

Tikvice su povrće koje se može pripremiti na bezbroj načina i kombinirati s raznim namirnicama. Mogu se peći, pohati, pripremati na roštilju, puniti raznim nadjevima ili koristiti u jelima poput ratatouillea, musaka i pizza. Sezona tikvica traje od lipnja do kolovoza, ali ovo ukusno povrće može se naći na jelovniku tijekom cijele godine.

Na našim su tržnicama obično dostupne već od svibnja, a pri kupovini tikvica obrati pažnju na nekoliko stvari. Uvijek izaberi one s čvrstom, gotovo sjajnom korom. Također, obrati pozornost na zvuk; ako kucneš o tikvicu, zvuk ne bi trebao biti "šuplji" - to je obično znak prestare tikvice. Što se tiče veličine, iako tikvice dolaze u svim veličinama, nemoj izabrati one najveće - one su obično ubrane prekasno i velika je vjerojatnost da će iznutra biti mekane teksture nalik stiroporu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zoë ☀️ (@zforzucchini)

Priprema tikvica

Nakon što si izabrala kvalitetne i ukusne tikvice, vrijeme je za pripremu. Ako ne planiraš guliti koru tikvicama, dobro ih operi. Općenito, preporučujemo da ostanu neoguljene: većina vlakana i hranjivih sastojaka nalazi se u samoj kori, a također kora je bogata aromama i okusom. 

Većina slatkih recepata s tikvicama zahtijeva ribane ili usitnjene tikvice pa su ribež ili spiralizator su izvrsni alati za brzo pripremanje.

 | Author: Shutterstock Ribanje tikvica; foto: foto: Shutterstock

Tikvice u slasticama...

Tikvice imaju visok sadržaj vode, poput jabuka i patlidžana. Iskusni kuhari znaju da je prilikom pripremanja patlidžana i jabuka važno ukloniti višak vode, bilo ribanjem jabuka i istiskivanjem viška vode ili soljenjem patlidžana i puštanjem da odstoje dok se vodi ne iscijedi. Slično vrijedi i za slana i slatka jela s tikvicama, poput savijača, biskvita i kolača.

Za što bolji okus jela bilo bi dobro maknuti višak vode iz tikvica. Kada ih naribaš, pospi tikvice s pola žličice soli i pusti ih da stoje pola sata. Nježno ih protresi i ukloni višak vode.  Za pripremu biskvita ne trebaš se bojati ako ostane malo vode, upravo ona pomaže u stvaranju sočnih i vlažnih kolača, biskvita i muffina....

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Manal (@thethoughtfulnoodle)

 

Isprobaj naše slatke recepte s tikvicama...

 

kruh Možda vas zanima... Kako napraviti domaći slatki kruh od tikvica Recepti Možda vas zanima... Sočni muffini od tikvice pravi su sezonski hit Recepti Možda vas zanima... Sezona u punom jeku: Slatki kruh od tikvica Recepti Možda vas zanima... Bučnica s makom - nikad zaboravljeni slatki zalogaji Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.