Jedna od cjenjenijih proljetnoljetnih namirnica, zajedno s dinjama i krastavcima, tikvice pripadaju porodici 'Cucurbitacea'. U kulinarstvu se najčešće koriste kao povrće, u mnogim slanim jelima. Osim u njima, tikvice su se našle i u receptima za kolače.
Najčešće biskvitnom tijestu daju punoću, sočnost i rahlost, te često pomiješane s ostalim sastojcima, okusom ne otkrivaju da su upravno one 'odigrale glavnu ulogu'. Čokoladni kolač u kojeg idu tikvice može danima stajati sočan, s tim da se niti ne osjete u kolaču. Tikvice se naribaju i nije ih potrebno cijediti, već ih odmah umiješajte u smjesu. Mladim tikvicama nije potrebno kod pripreme slastica oguliti koru, jer su nježne i raspadnu se u tijestu, te mu takve daju posebnu boju i teksturu.
U biskvitnim kolačima pripremljenima s džemom od naranča, tikvice mogu ublažiti suvišnu gorčinu. Kod pripreme muffina, u koje se često za sočnost umiješaju banane, ribana mrkva ili bundeva, u svaki recept ubacite i jednu manju tikvicu.
Pomiješajte suhe i mokre sastojke, pa na kraju dodajte naribanu tikvicu. Umjesto nje možete dodati i zdrobljenu čokoladu i zobene pahuljice, koje zbog tikvica neće muffinu dati previše suhu i tvrdu teksturu. Tajna sočnosti kuglofa od kakaa i praška za pecivo, može biti upravo u sitno naribanim tikvicama. Pomiješajte jednaku količinu brašna s jednakom gramažom tikvica, dodajte nešto manje mljevenih oraha, te pomiješajte s ostalim sastojcima prema receptu.
Kuglof pecite nešto duže nego onaj bez tikvica, na temperaturi od 180°C. Čokoladnu slasticu s tikvicama iz kalupa prebacite na rešetku i prelijte tekućom glazurom od pjenasto umućenog šećera u prahu, narančinog soka i vanilije. U biskvitna tijesta za starinske 'bakine' torte od oraha, čokolade i krema u kojima nema voća, dodajte barem pola ribane srednje velike tikvice. Biskvit neće biti potrebno zalijevati šećernim sirupom, rumom ili premazivati marmeladom, niti ćete morati brinuti hoće li tijesto biti previše suho. Vrlo jednostavan kolač od tikvica, pečen u duguljastom kalupu s dodatkom sušenih brusnica, često se poslužuje na stolovima anglosaksonskog govornog područja.
Iako u smjesu za kolač idu 3 šalice naribanih tikvica, punoća okusa ovog rahlog kolača, vješto skriva činjenicu da mu je tikvica glavni sastojak. Pomiješajte dva jaja, šalicu šećera, vaniliju, cimet, paketić praška za pecivo, 1⁄2 šalice omekšalog maslaca, te jednaku količinu brašna i tikvica. Po želji umjesto sušenih brusnica možete ubaciti sjeckane lješnjake, grožđice ili borovnice. Nakon sat vremena pečenja, na temperaturi od 175°C, dobiti ćete kolač, koji će ostati svjež i sočan kroz cijeli tjedan.