Špajza 13. studenoga 2013.

U El Bull na steak

el_bull.jpg
1/3
gastro postao gastro.24sata.hr
U Zagrebu nema mnogo steakhouse-ova, dalo bi ih se nabrojati na prste jedne ruke. To i ne čudi previše s obzirom na hrvatski konzervatizam po pitanju obrade i odležavanja goveđeg mesa.

U nas je priču teško temeljiti na steakovima, nečemu što se u našim mesnicama zapravo uopće ne možete nabaviti. Naša mesna kultura nešto je drugačija od američke pa hrvatska priča o "odrescima" uglavnom staje na bifteku i ramsteku, dva vladara mesne sekcije mnogih restoranskih jelovnika.

El Bull se, pomalo netipično za ozbiljne restorane u nas, nalazi u prizemlju hotela Residence u zagrebačkom kvartu koji baš ne obiluje restoranima, u Dubravi. Prirodno je namijenjen hotelskim gostima, ali istodobno zamišljen i kao ozbiljan restoran čija se ponuda vrti oko dobrih komada mesa. U to smo se uvjerili davnih dana za trajanja jednog od Tjedana restorana, ali gradivo smo rado ponovili. El Bull je elegantno mjesto s pametnim i kreativnim jelovnikom koji je možda temeljen na mesu, ali nudi i druge mogućnosti.Chef Christian Misirača poznat je kao začetnik nekolicine dobrih zagrebačkih restorana, stoga mu se bez trunke sumnje prepuštamo u ruke. Savjetuje nam uzeti zvijezdu jelovnika, ramstek, što i činimo, ali se također odlučujemo i za nešto rjeđe viđene janjeće pljeskavice. "Vratina pajcek" ili "Rebrica za prste polizat" mame uzdahe, ali toliko mjesta ipak nemamo.

Couvert u obliku roastbeefa na ratatouilleu točan je minimalistički prikaz kuhanja chefa Misirače. Osnovni, čisti okusi koji donose zadovoljstvo. Ramstek na stol stiže pečen točno onako kako smo tražili, i s malo soli i papra nudi uživanje u bogatstvu okusa. Janjeća pljeskavica nešto je žešća kombinacija u kojoj do izražaja jednako dolazi janjetina kao i mediteranski začini specifični za istočnjačku kuhinju. Upravo u toj tradiciji prilog je, osim krumpira, umak tzaziki jogurt, krastavci i menta.Ponuda vina je prilično široka, a neka se nude i na čaše. Niže cijene bi nas veselile iako ove nisu bezobrazne. Kućno vino Markota chardonnay uspješno prati oba jela. I, iako je lista deserata neuobičajeno kreativna, odupiremo se napasti. Cijene nisu niske, ali omjer s kvalitetom je više nego dobar. Preporuka: posjećivati redovito.

Vrsta: Steakhouse
Glavni kuhar: Christian Misirača
Adresa: Avenija Dubrava 70
Grad: Zagreb
Telefon: 01 644 1779
Radno vrijeme: Pon-ned 12-24 h
Kapacitet: 40 osoba unutra, 15-ak vani

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.