Špajza 30. studenoga 2023.

Veliki vodič kroz biljne zamjene za mlijeko

biljno mlijeko
Biljno mlijeko može biti odlična alternativna kravljem mlijeku, no treba pripraziti na neke detalje foto: The Humble Co/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Od klasika - zobenog, sojinog ili kokosovog mlijeka, do noviteta poput mlijeka od konoplje, oraha ili krumpira - sve su ove varijante odlične alternative kravljem mlijeku, no ipak treba pripaziti na neke detalje...

Nakon godina brzog rasta, industrija plant based hrane prvi put je u 2023. zabilježila stagnaciju, no jedan proizvod i dalje bilježi stalan rast, a riječ je o biljnom mlijeku. Samo u SAD-u ove godine zarada od prodaje biljnog mlijeka iznosi 3,2 milijarde dolara, što je rast od 11,1 % u odnosu na prošlu godinu.

Ljudi sve češće konzumiraju biljno mlijeko – neki iz etičkih razloga, jer ne žele konzumirati namirnice životinjskog podrijetla, neki zbog zdravlja, neki zato što imaju intoleranciju na laktozu, a neki pak zbog zanimljivog okusa takvih mlijeka. Donosimo pregled već nam dobro poznatih biljnih mlijeka, ali i nekih manje čestih koji će te sigurno osvojiti okusom, ali i svojim zdravim sastojcima.

 

Možda vas zanima... Tri jednostavna recepta za pripremu domaćeg biljnog mlijeka Recepti

 

U našem detaljnom vodiču kroz top 10 biljnih zamjena za mlijeko donosimo njihove prednosti i mane, kao i gdje koje biljno mlijeko možeš najbolje iskoristiti te kada ga treba izbjegavati.

 | Author: Polina Tankilevitch/Pexels Sojino mlijeko foto: Polina Tankilevitch/Pexels

Sojino mlijeko

Sojino mlijeko pojavilo se još u 80-im godinama prošlog stoljeća, a riječ je o vrlo svestranoj alternativi za mlijeko koja se može koristiti u brojnim receptima zahvaljujući svom neutralnom okusu. Odličan je izvor bjelančevina i kalcija, bez kolesterola i s minimalnom količinom zasićenih masti.

Koristi se za razne kolače i torte, palačinke, zobenu kašu, smoothieje, bechamel i druge umake, sladoled.

Zobeno mlijeko

Zobeno mlijeko miljenik je barista koji ga poslužuju uz kavu. Bogato je vlaknima i te dobar izbor ako želiš smanjiti svoj utjecaj na okoliš kroz prehranu. Većina zobenih mlijeka na tržištu je bez glutena (zob ga ne sadrži), no kako se proizvodi od zobi, postoji mogućnost kontaminacije. Za uzgoj zobi često se koriste opasni pesticidi, tako da treba birati organsku varijantu.

Koristi se za kavu, kolače, palačinke, zobenu kašu, smoothieje, umake, koktele, sladoled..

 | Author: Polina Tankilevitch/Pexels Izrada domaćeg zobenog mlijeka foto: Polina Tankilevitch/Pexels

Mlijeko od krumpira

Novitet na tržištu alternativa kravljem mlijeku definitivno je – mlijeko od krumpira. Krumpirovo mlijeko bogato je vlaknima, proteinima, ugljikohidratima i masnoćama. Ima nježnu teksturu i suptilan okus pa mu često dodaju aditive kako bi mu pojačali okus  i zato treba pažljivo čitati etiketu.

Koristi se za kavu, kolače, palačinke, umake, koktele.

 

Možda vas zanima... Napravi (jeftino) domaće mlijeko od kikirikija Recepti

 

Mlijeko od industrijske konoplje

Svestranost industrijske konoplje svima nam je već poznata, a sada popisu proizvoda od industrijske konoplje možemo dodati i – mlijeko od konoplje. Ono je bogato proteinima te omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Ima dosta jak okus pa nije baš za svakoga. Zbog snažnog okusa nije baš dobra zamjena za mlijeko u većini recepata.

Koristi se za kavu, dio slastica, zobenu kašu, smoothieje.

Mlijeko od graška

Protein graška je visokovrijedan sastojak u plant based industriji, a jedan od novijih proizvoda je i mlijeko od graška. Baš poput zobenog mlijeka, i mlijeko od graška često zna sadržavati aditive kako bi mu se poboljšao okus i tekstura, baš kao i puno šećera pa treba pažljivo čitati etiketu.

Koristi se za kavu, deserte, zobenu kašu, smoothieje, umake.

 | Author: Gül Işık/Pexels Bademovo mlijeko foto: Gül Işık/Pexels

Bademovo mlijeko

Odlična, ukusna alternativa kravljem mlijeku, no mnogi ga ne bi smjeli konzumirati, posebno ako imaju alergiju na orašaste plodove. Bogato je bjelančevinama.

Koristi se za kavu, kolače, palačinke, zobenu kašu, smoothieje, koktele, sladoled.

Lješnjakovo mlijeko

Ima snažan okus lješnjaka, te je stoga prikladnije za korištenje za pečenje slastica ili u kavi. Odličan je izbor bjelančevina i vitamina E, ne sadrži kolesterol, ali pripazi na sastav jer može sadržavati veliku količinu sladila. Najbolje je pripremiti ga kod kuće.

Koristi se za kavu, kolače, smoothieje, koktele, sladoled.

 | Author: Cottonbro Studio/Pexels Izrada domaćeg biljnog mlijeka foto: Cottonbro Studio/Pexels

 | Author: Tijana Drndarski/Unsplash Kokosovo mlijeko foto: Tijana Drndarski/Unsplash

Kokosovo mlijeko

Ima uistinu specifičan okus, a nužan je sastojak brojnih jela azijske kuhinje (baš kao i kokosovo vrhnje). Kokosovo mlijeko odlično je i za pečenje kolača.

Koristi se za kavu, kolače, palačinke, zobenu kašu, smoothieje, koktele, sladoled, curryje i juhe.

Rižino mlijeko

Rižino mlijeko ima 'tanku' teksturu i neutralan okus, pa je vrlo svestrano za upotrebu. Često mu se dodaju velike količine šećera, na što treba pripaziti. Ima velik udio ugljikohidrata, te je stoga odličan izbor za sportaše, ali potencijalno štetno za dijabetičare. Rižino mlijeko nije osobito dobar izvor bjelančevina te se ne preporučuje djeci.

Koristi se za kolače, palačinke, zobenu kašu, smoothieje, koktele.

 | Author: Mockup Graphics/Unsplash Orah foto: Mockup Graphics/Unsplash

Orahovo mlijeko

Jedna od novijih alternativa na sceni zamjena za kravlje mlijeko, trenutačno mu jako raste popularnost. Trebaju ga izbjegavati osobe s alergijom na orašaste plodove, a njegov specifičan okus čini ga odličnim izborom za dodavanje u kavu ili kolače.

Koristi se za kavu, kolače, palačinke, zobenu kašu, smoothieje, koktele, sladoled.

 

 | Author: Kaffee Meister/Unsplash Zobeno mlijeko miljenik je brojnih barista foto: Kaffee Meister/Unsplash

 

Kaša od kokosa i čokolade Možda vas zanima... Započni dan kašom od kokosa i čokolade! Recepti Možda vas zanima... Domaće kokosovo mlijeko i kakao kocke od ostatka kokosa Kolumne Koktel s bademovim mlijekom i viskijem Možda vas zanima... Nazdravi omiljenim koktelom Meghan Markle! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.