Špajza 20. srpnja 2023.

Zašto u Hrvatskoj toliko volimo graševinu?

Graševina
Graševina je u Hrvatskoj najrasprostranjenija sorta foto: Borna Subota/TZ PSŽ
gastro postao gastro.24sata.hr
Dobrodošli u Svijet graševine! Zbog čega je toliko volimo? Odgovor se krije u nagrađivanim podrumima Požeško-slavonske županije u kojoj graševina daje vrhunske rezultate...

Od pjenušaca do predikata, nigdje kao u Požeško-slavonskoj županiji graševina ne postoji tako širok spektar u stilistici ove kod nas najzastupljenije vinske sorte. U podrumima vinogorja Kutjevo, Požega-Pleternica i Pakrac, njeguju se graševine iznimne kvalitete, mnoge od njih nagrađivane su u svijetu. Tamo ćeš otkriti zbog čega graševinu toliko volimo.

 | Author: TZ Požeško-slavonske županije Graševina u vinogradu foto: TZ Požeško-slavonske županije

Za vruće ljetne večeri

Lagani i lepršavi pjenušci na bazi graševine zavode mirisom dozrelih jabuka, citrusnim i cvjetnim notama s tragovima bagrema. Slasni su i puni, harmonični, živog perlanja, uzbuđuju nepce i jednostavno pozivaju na još jedan gutljaj. Savršeni su uz lagana jela.

Uživat ćete u svježim voćnim aromama jabuke i breskve, ponekad s notama dinje i slatkastih začina… Neke elegantnog tijela, no punog okusa i dugotrajnog završetka, druge vrlo privlačnih cvjetnih aroma s blagim pikantnim herbalnim tragom… Svježe graševine lagane su i pitke s blagim gorkastim završetkom. Svaka nudi neku drugu nijansu, ovisno o poziciji s koje dolazi, ali i stilistici u podrumu. Nećeš pogriješiti sljubiš li ih s ljetnim salatama, plodovima mora, laganim jelima od bijele ribe ili bijelog mesa…

 

Festival graševine Možda vas zanima... Graševina - sorta kojom se trebamo ponositi! Špajza

 

A tek one odležane...

Bogate i aromatične, s mirisima zrelih slatkih jabuka, poneke vrlo moćne s notama plemenite pljesni i uljaste strukture… Odležane graševine kompleksne su, privlačne i skladne, odležavanjem dobiju punoću i zaobljenost… Odležane graševine vrlo su dotjerane, slojevite i profinjene, bogatog su intenzivnog okusa i dugog aftertastea.

 | Author: Borna Subota/TZ PSŽ Graševina na kontinentu blista u nekoliko vinskih stilova foto: Borna Subota/TZ PSŽ

Za ljetni noćni izlazak

Iznimno su kompleksne i ekstraktne, a donose arome začina i kandirane naranče. Želiš li noćnom izlasku podariti višu dimenziju, odabrat ćete vrhunsku jantarnu ili popularnije zvanu orange graševinu. Čisti hedonizam!

Šećer na kraju

Pune i bogate, intenzivne, harmonične, mednih nota, ponekad gotovo sirupaste, slasne, orašaste… Sljubite ih uz slastice, dozrele i fermentirane sireve ili ih samo natoči u čašu i uživaj u svakom gutljaju. Predikatne graševine nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

 | Author: TZ Požeško-slavonske županije Vinograd zasađen graševinom foto: TZ Požeško-slavonske županije

Prijestolnica graševine

Najrasprostranjenija je sorta u Hrvatskoj, pripada joj svaki četvrti trs u kontinentalnom dijelu zemlje, a na području Požeško-slavonske županije graševina je više od vina, ona je stil života. Vrijednost ove sorte prepoznala je i Europska unija koja je sufinancirala projekt Svijet graševine u iznosu od 7.364.372,69 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., dok je ukupna vrijednost projekta 8.729.448,53 eura.

U Svijetu graševine koji se prostire područjem čitave Požeško-slavonske županije upoznat ćeš priču o vrijednim ljudima, plodnim vinogradima, bogatim podrumima, tradiciji, kulturnoj baštini i novim turističkim sadržajima, naravno, uz čašu vrhunskog vina.

 | Author: Borna Subota/TZ PSŽ Graševina foto: Borna Subota/TZ PSŽ

 

En Primeur Graševina Croatica 2023. Možda vas zanima... Uvjerili smo se: mlade graševine su izvrsne! Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.