Špajza 27. ožujka 2023.

Znamo koji teranino je najbolji, a imamo i recept za koktel s tim finim likerom

Teranino festival
Teranino festival - natjecanje najboljih likera od terana foto: Barmen.hr/arhiva Teranino festival Bale
gastro postao gastro.24sata.hr
Da su odlični potvrđuju brojne nagrade, no u istarskoj Vinariji i Destileriji Rossi posebno su se razveselili nagradi publike na prvom Teranino festivalu u Balama, a i njihov koktel na bazi ovog likera proglašen je najboljim

"Pitak i lagan, sladak i aromatičan, savršeno se sljubljuje s desertima od čokolade ili šumskog voća, a pasat će i kao digestiv" - to je opis teranina, tradicionalnog istarskog likera od vina terana, šećera, žestokog pića (ruma ili rakije) te začina (vanilija, limunova i narančina korica, cimet, klinčić...). Teranino rado piju svi hedonisti, a posebno ljubitelji finih mediteranskih okusa.

Sad je i službeno - najbolji teranino ima Destilerija Rossi. Potvrdili su to zadovoljni posjetitelji prvog Teranino festivala nedavno održanog u Balama. Destileriji iz Bajkini pored Vižinade dali su najviše ocjene za liker od autohtonog istarskog terana, obogaćen maceracijom šumskog voća i probranih začina. S njim su se oduševili i članovi stručnog žirija koji su koktelu La Terra Destilerije Rossi na bazi ovog likera dodijelili maksimalni broj bodova. Recepturu pobjedničkog koktela potpisuje Filip Sarilar, poznati istarski barmen i brand manager u Destileriji Rossi.

 | Author: Barmen.hr/arhiva Teranino festival Bale Luka Rossi, brand manager Filip Sarilar i osnivač Barmena Zoran Lukić na Teranino festivalu u Balama foto: Barmen.hr/arhiva Teranino festival Bale

"Iznimno smo ponosni na pobjedu na domaćem terenu u dvije kategorije u jakoj konkurenciji među 14 vrhunskih proizvođača. Kad smo prije nekolikog godina iskušavali recepturu za teranino, željeli smo napraviti nešto posebno, o čemu će pričati ljubitelji likera. Isprobavali smo, kombinirali i trebalo nam je više od tri mjeseca da budemo u potpunosti zadovoljni, pa su osvojene nagrade u Balama još jedna potvrda da smo u tome uspjeli", kaže Filip.

Vrhunski pobjednički teranino rezultat je dubokog poštovanja istarske zemlje, koja je svoj vrhunac dala u kombinaciji sa suvremenim tehnologijama i stručnim znanjem već petog naraštaja Rossijevih. Zanimljivo, svojedobno je poznata tvornica cigara na Kubi radila posebnu cigaru namijenjenu uživanju prvenstveno uz bisku obitelji Rossi. Kolekciju brojnih medalja i priznanja koje su dobili za svoje proizvode sada je upotpunio i mali destilatski kotao, osvojen na prvom Teranino festivalu, koji uz teranino promovira i teran, jedne od najprepoznatljivijih simbola istarskog poluotoka.

 | Author: Shutterstock Pobjednički koktel s teraninom i ginom foto: Shutterstock

Koktel La Terra

Sastojci:

  • 10 ml gina
  • 30 ml teranina
  • 10 ml svježeg soka od limuna
  • Three Cents Mandarin soda, koju je moguće zamijeniti nekom drugom vrstom gaziranog soka na bazi naranče ili mandarine

Postupak:

  1. U vinsku čašu dodaj led, gin Nostromo, teranino Rossi i svježi sok od limuna.
  2. Čašu nadopuni gaziranim sokom od naranče ili mandarine.
  3. Koktel lagano promiješaj barskom žlicom i dekoriraj kriškom naranče.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.