Špajza 22. travnja 2024.

Znamo sve trikove za najbolja poširana jaja ikad!

Poširana jaja
Poširana jaja na preprženom integralnom kruhu, s mladim špinatom i hollandaise umakom
foto: Shutterstock
Ne samo da je poširanje jaja iznenađujuće jednostavno, već otvara cijeli novi svijet raznih, vrlo ukusnih recepata! Uz naše savjete i ti možeš postati pravi majstor poširanja

Kako poširati jaja? Premda to kod nas baš i nije najuobičajenija tehnika pripremanja omiljenih jaja, uopće nije složena kako nam se (možda) čini. Slijedeći ove jednostavne savjete za poširanje jaja kod kuće, pripremit ćeš ih poput najiskusnijih chefova, pa onda slobodno pusti mašti na volju hoćeš li ih spremati za doručak, ručak ili bilo kada – kada ih se jednostavno poželiš!

jaja Možda vas zanima... Zavrti jaje na stolu i doznat ćeš je li kuhano ili sirovo Špajza

1. KORISTI SVJEŽA JAJA

Što su jaja svježija, to je krajnji rezultat bolji! Kada kupuješ jaja u supermarketu, posegni za kutijom u pozadi: ona su (u pravilu) najsvježija! Prije kupnje uvijek provjeri taj datum isteka jaja.

2. PRIČEKAJ SEKUNDU: PRAVI TRENUTAK PRIJE KLJUČANJA VODE

Zakuhaj vodu, a kada se počnu stvarati mjehurići, makni lonac sa štednjaka i smanji vatru. Kad voda počne lagano ključati, spusti jaje u vruću vodu. 

 | Author: Shutterstock Poširanje jaja foto: Shutterstock

3. KORISTI BIJELI ALKOHOLNI OCAT

Poširanje jaja u malo octa pomaže da ono zadrži svoj oblik tijekom poširanja. Ocat pomaže da se bjelanjci brže skuhaju, omogućujući jajetu da zadrži kompaktnost. Dodavanje 1 žlice octa u vodu može učiniti veliku razliku. 

Poširana jaja Možda vas zanima... Salata s poširanim jajima - brz i ukusan proljetni obrok Recepti

4. KORISTI ZDJELICU

Razbij jaje u zdjelicu prije nego što ga baciš u vruću vodu. Ovaj trik pomoći će jajetu da zadrži svoj oblik kad se počne poširati!

 | Author: Shutterstock Poširana jaja foto: Shutterstock

5. ZAVRTI VODU

Žlicom promiješaj vodu u loncu nekoliko puta prije nego što ubaciš jaje. Ovaj pokret stvara vrtlog (vidiš li koliko je zapravo dramatike u poširanju?!) koji će pomoći bjelanjcima da se omotaju oko žumanjka.

6. NE STVARAJ GUŽVU U LONCU!

Poširaj samo 2-3 jaja odjednom, inače se jaja mogu sudariti i raspasti. Znamo da glad ne pita, ali ovdje je strpljenje ključno!

jaja Benedict Možda vas zanima... Jaja Benedict: 8 još ukusnijih verzija 'otmjenijeg' okusa Recepti

 | Author: Shutterstock Poširana jaja - odlična su u snedvičima, salatama... foto: Shutterstock

7. IZBJEGAVAJ KUHANJE DULJE OD 3 MINUTE

Vrijeme potrebno za poširanje jaja može varirati - ali neznatno. Provjereno pravilo za savršeno poširano jaje je 3 minute. Sve više od toga najvjerojatnije će rezultirati pretvrdo skuhanim jajem.

8. KORISTI KUTLAČU (ŠEFLJU) ZA JUHU

Hvala TikToku što nam je podario još jedan trik! Jednostavno premaži unutrašnjost kutlače s malo ulja ili pošpricaj uljem u spreju, razbij jaje i spusti ga u vruću vodu.

Možda vas zanima... Francuski klasik – salata Lyonnaise Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.