Špajza 11. siječnja 2024.

Koja je razlika između panko i klasičnih krušnih mrvica?

Krušne mrvice
Panko su japanske krušne mrvice od bijelog kruha bez kore foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Panko mrvice donose hrskavije i slasnije pohanje s manje upijenih masnoća!

Iako se panko mrvice ponajviše koriste u azijskoj, posebice japanskoj, kuhinji, u posljednje su se vrijeme raširile i na druge svjetske kuhinje. Panko mrvice više nisu novost ni na našem tržištu, a mnogima su postale jedini način pohanja mesa.

 

Možda vas zanima... Kako napraviti krušne mrvice? Špajza

 

Što je panko?

Panko su japanske krušne mrvice od bijelog kruha bez kore, manje upijaju masnoću nego obične krušne mrvice i dulje ostaju hrskave. Panko je dakle vrsta krušnih mrvica, a riječ panko je japanska - "pan" znači kruh, a "ko" znači brašno.

Kruh se samelje u sitne komadiće ili pahuljice koji se zatim osuše. Panko u osnovi sadrži pšenično brašno, kvasac, ulje i sol.  

 | Author: Shutterstock Panko mrvice foto: Shutterstock

Razlika između klasičnih krušnih mrvica i panko mrvica

Budući da imaju mnogo sličnosti u upotrebi i izgledu, mnogi ljudi ne shvaćaju razliku između krušnih mrvica i panka. Iako je panko vrsta krušnih mrvica, glavna razlika između mrvica kruha i panka je u teksturi.

Panko mrvice su svjetlije, lakše, hrskavije i prozračnije od običnih krušnih mrvica. Prepoznatljiva i posebna tekstura panka omogućava manje upijanje ulja i masnoća, stoga je panko savršen omotač za prženu hranu. Sam po sebi, panko nema gotovo nikakav okus i to ga čini savršenim za pripremanje različitih jela.

 

Katsu piletina Možda vas zanima... Slasna katsu piletina uistinu se lako priprema Recepti

 

Panko lako upija druge okuse i začine. Klasične krušne mrvice nisu tako lagane, hrskave i prozračne. Panko se razlikuje od običnih krušnih mrvica i po načinu obrade. Kruh se obrađuje na poseban način, a dobiveni panko izgleda poput pahuljica, a ne kao mrvica.

Ljuskavost podrazumijeva znatno širu površinu od običnih krušnih mrvica. Panko mrvice nepravilnog su oblika imaju zašiljene krajeve, poput krhotina razbijenog stakla. Hrana omotana u panko imat će svjež, lagano pržen premaz. To je zato što se ulje u panko ne upija tako lako kao u obične krušne mrvice, pa jelo ostaje laganije i manje masno. 

 | Author: Shutterstock Panko vs. klasične krušne mrvice foto: Shutterstock

Za što se upotrebljavaju? 

Panko možeš koristiti za klasična pohanja mesa i povrća. Koristi se i kao sastojak nadjeva u receptima poput zapečene tjestenine, mac 'n' cheesea i sl. Može se dodati u polpete i vegetarijanske pljeskavice kao vezivo, a koristi se i kao sastojak za zgušnjavanje juha i umaka.

Panko mrvice odlične su i kao hrskavi omotač za razno povrće, poput šparoga ili pržene brokule. U osnovi, panko se može koristiti umjesto prezli u većini recepata, a prethodno preprženi, odličan je i za dekoriranje jela. 

 

Možda vas zanima... Šampinjoni u hrskavom pokrovu od panko mrvica Kolumne

 

Budući da panko izvorno potječe iz Japana, postoji nekoliko japanskih recepata koji sadrže ovaj sastojak. Tonkatsu (japanski prženi svinjski kotlet) svinjski je file koji se panira u panku i prži u dubokom ulju, a prženi škampi (ebi) i korokke (pire od krumpira) japanska su jela u kojima je panko zaslužan za slasan, hrskavi omotač. 

 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

 

Skladištenje

Panko je potrebno čuvati u zatvorenoj posudi, na tamnom, suhom i hladnom mjestu, poput smočnice. Dobro skladišten, trajat će i do dvije godine.

Nutritivna vrijednost i kalorije

Panko ne nudi pretjerane zdravstvene koristi, ali u usporedbi s običnim krušni mrvicama, panko je zdraviji izbor. Ima manje kalorija, masti i natrija od običnih krušnih mrvica. Pola šalice panko mrvica sadrži 110 kalorija. Za usporedbu, pola šalice uobičajenih krušnih mrvica u prosjeku ima 200 kalorija.

Dakle, bez obzira na to pokušavaš li smršavjeti, kontrolirati težinu ili samo voliš isprobavati nove načine pripremanja hrane, sljedeći put pripremi jelo s panko mrvicama, sigurni smo da će te oduševiti!

 

Možda vas zanima... Nemaš krušne mrvice? Evo čime ih možeš zamijeniti... Špajza

 

Izvor: www.thespruceeats.com

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.