Crna pizza - novo čudo iz zagrebačke O'Hare

Luka Stanzl/PIXSELL
Na prvom Hrvatskom pizza cupu održanom 2014. godine u organizaciji G.E.T. Reporta u prekrasnom Prelogu, pobjedu je odnijela nova pizzerija smještena u zagrebačkoj Malešnici.
Vidi originalni članak

Godinu dana kasnije, na istom je mjestu najboljom pizzom Hrvatske opet proglašena ista pizzerija! Uglavnom, ako do sada niste probali ovaj talijanski specijalitet koji sprema osoblje O'Hare – krajnje je vrijeme da to napravite. Iza svega stoji gospodin Marin Vanjak, poznatiji i kao Barba Marin, zaljubljenik u gastronomiju i kulinarstvo, nevjerojatno uporan, precizan i pedantan lik koji kad nešto zapikira – to i dovede do savršenstva. A takva mu je i obitelj, koja je uvijek pri ruci i u samoj pizzeriji.

Prvo se igrao s beskvasnim tijestom, pa dodavao kvasac, koristi isključivo najfinije sastojke, izmišlja nove dodatke, igra se, a potpuno je ozbiljan, i ono što je najbitnije – u tome potpuno uživa. A ono zbog čega je opet dignuo prašinu na domaćoj pizznoj sceni je nešto što je trenutni hit u domovini tijesta, ne baš fotogeničnom crnom tijestu za pizzu na bazi aktivnog ugljena!

„Aktivni ugljen je dodan kao sastojak ponajviše radi atraktivnosti, a kako je potpuno bezopasan za zdravlje, dapače, čak i koristan zbog bolje probave – lakše se probavlja!“ – njegovo farbanje tijesta za pizzu, odmah je izazvalo veliki interes u domaćoj javnosti. Pa smo se među dvjestotinjak sretnih bonkulovića koji su prvi u Hrvatskoj morali probati ovo čudo – našli kao od šale. Ipak imamo svog čovjeka u žiriju Pizza Cupa svake godine od osnutka! Uglavnom, brašno je bilo spremno, ugljen također, jaka i spora miješalica iz bivše države „Gorica“ 1985. - upaljena.

U dvanaest kilograma brašna Itamill Marin je ubacio 200 grama ugljena Carbone vegetale, dehidrirani kiseli kvas, običan kvasac i vodu. Miješalica je čudo, drnda i trese, ali tijesto vrlo brzo poprima konture. Nevjerojatna je lakoća kojom naš majstor pekar stavlja sastojke, ali i koncentracija da sve bude precizno u milimetar, stupanj i što god treba da konačni produkt bude perfektan. Inače, prema Marinu, jedino O'Hara mjeri temperaturu tijesta infracrvenim mjeračem cijelim tijekom spravljanja – ako je voda prevruća, kvasac će prerano fermentirati, i obratno. Na red tada dolazi i ulje, ekstradjevičansko, maslinovo – što više ulja, to je tijesto mekanije.

Tek onda se ubacuje sol, morska, s Paga. Tijesto se ne smije sjajiti niti pregrijati, a idealno vrijeme obrade je pola sata. Lakše ga je raditi zimi nego ljeti, logično, zbog problema s previsokim temperaturama koje trebaju biti usklađene, odnosno treba pažljivo birati materijal i tehnologiju s kojom će se tijesto pripremiti. Tako se u O'Hari mjeri pH vode i tijesta – idealno bi bilo da bude na 6,5-7. Kad je tijesto izmiješano, vadi se na glatku podlogu i maže zaštitnim slojem maslinjaka za impregnaciju i protiv stvaranja kore, pokriva najlonom i pušta da odstoji. Kasnije ga reže u bublice i stavlja na sat vremena u jedini fermentor za tijesto u Hrvatskoj kako bi nakon noćenja u hladnjaku bilo spremno za sutrašnje pečenje.

Divim se crnom masnom rupičastom tijestu koje izgleda kao netom skorena lava. Marin mi objašnjava da rupice stvara mješalica, i da će ih u fermentoru popuniti kvasac. Napuštamo mjesto dobročina i vraćamo nakon 24 sata kad se bublice razvlače od strane aktualne najbolje pizzajolke Hrvatske Kristine Halužan, nadjevaju mozzarelom, pršutom, rukolom, tunom, ili čime god počelite, a onda ubacuju u vrelu krušnu peć na 40-90 sekundi – što je pizza dulje u peći, to će tijesto biti žilavije... Pozdravljamo se sa tijestom, i vraćamo sutradan u prepunu O'Haru – dobar glas se brzo proširio.

Zatičemo kompletnu postavu Potjere, Moranu Zibar, Deana Kotigu i Mirka Miočića kako uživaju u crnoj pizzi zajedno s kompletnom ekipom, tu su i poznati gurmani sa svih strana Hrvatske, Nikola Božić iz Đurine Hiže, Zlatko Gall, većini njih je ovo bio prvi susret s ovom delicijom o kojoj Marin tek razmišlja da li da je uvrsti u stalnu postavu. Iskreno, da je nisam vidio, ne bih shvatio je li bijela ili crna, ali takvu savršenu hrshavost izvana i mekoću iznutra sam doživio samo jednom – kad sam jeo agrifocacciu u Bulldogu.

Fantastičan okus, mala oporost na nepcu i stalno pogledavanje na boju – vrlo brzo sam je smazao. Iako ne djeluje pretjerano privlačno, poput gume na vrelom asfaltu punjene čokoladom, izgled je ovaj put prevario, i ja Crnoj pizzi O'Hare dajem čistu devetku. Jer jedva čekam novo čudo iz njihove tvornice, Scrocchiarellu. A moram probati i vegansku, o tako malo vremena, a tako puno dobrih pizza...

Ali o tome više drugi put, do tada – slobodno se zaputite do ulice Ivane Brlić Mažuranić 1b na zagrebačkoj Malešnici, i uživajte u majstorijama Marina i ekipe. Stvarno su najbolji! 

Posjeti Gastro.hr