Igra začinima: pikantno, slatko i ljuto u istom loncu

Tempura, proljetne rolice ili jastučići od tijesta bili bi dosadni da nema umaka koji pršte okusima. Odaberite bazu, pustite mašti na volju i prepustite se čarima umamija
Vidi originalni članak

Slatko-kiseli, ljuti, slani i slatkasti okusi u kombinacijama s mesom, ribom i povrćem daju posebnost jelima azijske kuhinje. Otkriti ih možete u tradicionalnim umacima za koje nisu potrebni pojačivači da biste uživali  u - umamiju, petom okusu koji stručnjaci opisuju kao "okus koji pojačava sve druge senzacije u jelu". 

Među najpoznatijima su sojin, ljuti tajlandski slatko-kiseli, curry i brojni drugi. Prepoznatljiv okus slatko-kiselog umaka dobiva se dodatkom šećera i limunova soka ili bijelog octa. Dodaje mu se sitno sjeckani ananas, ribani đumbir ili izmrvljeni crni papar. U sojin umak možete umakati zalogaje pržene ili kuhane na pari - od proljetnih rolica do mesa i povrća iz tempure. 

Sojin umak koristi se za mariniranje mesa, a riblji umak dodaje se za pirjanje jer intenzivna aroma na vatri slabi i ostavlja punoću okusa. Teriyaki je ukusan, bogati tradicionalni japanski umak s rižinim vinom. Upotrebljava se za marinade, a koristi se kao dip ili glazura. Gusti, sladak i ljut umak iz Kine, hoisin, najčešće se radi od soje, octa, šećera, češnjaka, čilija i brojnih začina.

Slastan je u jelima s mesom i sa začinjenom lagano prženom hranom, ali i kao dip za umakanje zalogaja. Varijaciju hoisin umaka koji se najčešće koristi kao marinada za pekinšku patku možete napraviti od sojina umaka, maslaca od kikirikija, meda, malo češnjaka, papra i čilija. Za teriyaki izmiješajte žlicu smeđeg šećera, sojina umaka, mljevenog đumbira i češnjaka te žličicu sezamova ulja.

Posjeti Gastro.hr