12. kolovoza 2016.

Gradele: Tradicija koja čuva izvorni oblik ribe

gradele
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalni način pripreme ribe koji daje najukusniji rezultat

Mnogi će se složiti: priprema ribe na gradele poseban je doživljaj s gastronomskog, ali i socijalnog aspekta. Riba na gradele je tradicionalni način pripreme hrane karakterističan za našu obalu i omogućuje da se ova namirnica doprema do stolova u najizvornijem obliku. Među znalcima postoji mnogo polemika koji je najbolji način pripreme ribe na gradele, treba li je soliti i uljiti ili ne, no sve će se strane složiti da je riba tim bolja i ukusnija što se oko nje manje komplicira.

gradele glavna.jpg | Author:

Za početak valja odabrati svježu ribu koju ćete prepoznati po svijetloj koži i izbočenim očima, prozirne rožnice i crne blistave zjenice. Ribu treba očistiti od utrobe i škrga, na boku načiniti rez uzduž kralježnice i dobro je posušiti papirnatim ručnikom jer je poželjno da se na gradele riba stavlja suha. Po želji, ribu možete nasoliti, najbolje krupnom solju. Riba se soli samo izvana, nikako ne iznutra jer će se time izvući sokovi iz nje. Kako bi koža ostala čvrsta ribu možete i lagano nakapati limunovim sokom. Ukoliko želite intenzivnije arome riblju utrobu napunite začinskim biljem poput ružmarina, kadulje, bosiljka, po vlastitom ukusu. Prije nego se riba položi, gradele valja dobro ugrijati i nauljiti.

Užarene gradele brzo prže ribu, čuvajući njenu sočnost i bogatstvo okusa. Za dodatnu sočnost poželjno je ribu za vrijeme pečenja premazivati grančicom ružmarina koju ste umočili u kvalitetno maslinovo ulje.

Riba se peče ovisno o veličini, otprilike 3 do 5 minuta sa svake stane. Ukoliko pripremate veću ribu prvo je pecite s podignutim gradelama kako bi se zagrijala, a zatim postepeno spuštajte na nižu razinu. Ribu okrećete samo jednom, a gotova je kada koža poprimi smeđe –zlatnu boju i postane hrskava. Na žaru se ne smije držati predugo kako ne bi pregorjela i izgubila sočnost. Možda najlakši način kontrole pečenosti je da ribu skinete s topline čim se meso počne polako odvajati od kičmene kosti.

Za potpun doživljaj, ribu je najbolje servirati uz blitvu s krumpirom ili povrće sa žara te ju obavezno "zaliti" čašom dobrog vina.

Donosimo vam nekoliko recepata:

Grilani brancin s grčkim umakom

Škarpina na žaru

Bijela morska riba na gradelama

Trlja na gradelama

Srdela na gradelama

Stiglo je proljeće, stigao je i Chill&Grill. I to ravno u vaše domove. Zbog pandemije korona virusa najveći prvomajski festival roštiljade u Hrvatskoj ove će se godine umjesto na Bundeku održati u tvojoj kuhinji, balkonu, dvorištu ili terasi kuće i stana jer #ostanidoma je najsigurnije i upravo tamo će ti stići sve što trebaš za Chill&Grill. Dovoljno je da pratiš missGastro i 24sata i saznaš sjajne nove recepte kako pripremiti omiljene burgere, kotlete, ćevape, povrće, lepinje i sve ono drugo što želiš staviti na roštilj, a čeka te i niz nagrada koje smo pripremili za čitatelje diljem Hrvatske. Saznaj više!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.