Jeftino i dekorativno: Jestivi božićni pokloni

Stockfood
Uložite truda u keksiće i najdražima uz mnoštvo okusa i mirisa - poklonite i originalnost
Vidi originalni članak

Božićni pokloni iz kućne radinosti su definitivno trendi način darivanja jer su jeftini i dekorativni no odlikuju se i dodanom vrijednošću u odnosu na konvencionalne poklone, a to je vlastiti trud. U kategoriji jestivih poklona obično darujemo kolače, pekmeze, likere, kvalitetno ulje, ajvare i bombonijere, a mi vam u nastavku nudimo nekoliko ideja za neke malo drugačije ovogodišnje poklone.

Keksi s đumbirom ukrašeni glazurom

Ovi tradicionalni suhi keksi nisu novitet, no ukrasimo li ih maštovito mogu postati prava remek djela. Zamijesite tijesto od 350 g brašna uz dodatak žličice praška za pecivo, 2 žličice đumbira u prahu, 1 žličice cimeta, prstohvata muškatnog oraščića, prstohvata soli, 125 g stolnog margarina, 170 g smeđeg šećera, 1 jaje i 4 žlice meda. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj ploči i kalupima oblikujte keksiće.

Napravite li rupicu u tijestu, ovi će se keksi moći objesiti na bor. Keksiće položite na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 12 minuta. Ohladite ih na rešetki, a zatim ucrtajte bijele obrube od šećerne glazure. Nije lako pogoditi pravu konzistenciju glazure za iscrtavaje obruba, ali ni uredno iscrtati, no vrijedi pokušati. Probajte s royal icingom od 1 bjelanjka, 140-180 g šećera u prahu, nekoliko kapljica limunovog soka i nekoliko kapljica arome vanilije.

Prvo je potrebno zamutiti bjelanjak, tek toliko da dobije mjehuriće, a zatim uz mućenje postupno dodavati šećer u prahu i dalje mutiti. Kad se snijeg čvrsto umuti dodati limunov sok i aromu. Glazura mora biti toliko čvrsta da ostaje na kuhači formirajući špiceve. U plastičnu vrećicu s odrezanim vrhom ili u dresir vrećicu s vrhom malog promjera stavimo glazuru i ukrašavamo kekse. Moramo paziti da višak glazure pokrijemo mokrom krpom da se na zraku ne osuši i stvrdne. Istu glazuru možemo obojati jestivim bojama pa kekse iscrtavati i u boji.

Kolač u teglici

Jedan vrlo konkretan i maštovit poklon je smjesa za kolač u teglici. Ideja je pokloniti dragoj osobi sve suhe sastojke u pravilnim omjerima posložene u slojevima. Pri pečenju kolača, preostaje samo suhe sastojke iz teglice spojiti s mokrim sastojcima, a popis mokrih sastojaka kao i upute za pečenje napišite na ceduljicu koju zavežite ukrasnom vrpcom oko grla teglice.

Sastojci za teglicu veličine od jedne litre su slijedeći: 80 g brašna pomiješati s prstohvatom soli, 30 g kakaa nezaslađenog u prahu, opet 60 g brašna, 150 g smeđeg šećera, 150 g bijelog šećera, 100 g čokolade za kuhanje izlomljene na komadiće, orasi na vrh koliko stane u teglicu. Sastojke slagati u teglicu navedenim redoslijedom. Upute za pečenje glase: zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje otprilike veličine 20x25 cm namastiti. Suhe sastojke iz teglice prebaciti u veću zdjelu pa sve dobro izmiješati. Dodati jednu žličicu ekstrakta vanilije, 70 g suncokretovog ulja i 3 jaja i mutiti dok ne dobijete homogenu smjesu. Smjesu izliti u lim i peći 25 do 30 minuta.

Karamel lom s kikirikijem

Nešto malo drugačiji poklon, a vrlo ukusan i što je najvažnije jednostavan za pripremu je lom s orašastim plodovima. Potrebno je zagrijati u loncu 1 šalicu šećera, pola šalice ječmenog ili rižinog slada i 1 i pol šalicu slanih orašastih plodova po želji.

Kuhati na laganoj vatri uz miješanje dok smjesa ne dobije lijepu zlatnu boju. Skinuti s vatre i umiješati 1 žlicu margarina, 1 žličicu ekstrakta vanilije i 1 žličicu sode bikarbone. Smjesu izliti u lim za pečenje na masni pečenje na papir za pečenje i pustiti da se ohladi. Lomiti u komade veličine po želji i pakirati ih u prozirne uske ukrasne vrećice i zatvoriti ih ukrasnom vrpcom zavezanom u mašnu.

Još nekoliko ideja za ukusne božićne poklone

Ušećerena kora limuna ili naranči je uvijek lijep i dekorativan poklon, recept ovdje. Predlažemo da gotove limoncine dodatno ukrasite čokoladom, umakanjem polovice limoncina u otopljenu čokoladu za kuhanje.

Napravite domaće praline ili ako ste u žurbi napravite ove zaista brze i jednostavne kekse: Brzi keksi od samo tri sastojka

Pokloni mogu biti i u slanoj varijanti poput ovih krekera: Brzi krekeri sa sjemenkama ili ovih zgodnih domaćih grickalica: Domaće grickalice.

Posjeti Gastro.hr