Kiselo vrhnje: Nezamjenjivi sastojak brojnih jela

U kulinarstvu, kiselo vrhnje je uz limun i ocat sastojak koji jelima daje dozu kiselosti, no istovremeno ih čini kremastim. Peciva, kolači, guste juhe, variva, paprikaši, umaci, pečeni krumpir samo su neka od jela u kojima dodatak jedne žlice kiselog vrhnja u završnoj fazi kuhanja može činiti veliku razliku u okusu i teksturi.
Vidi originalni članak

"Točku na i" u slanim jelima kiselo vrhnje izoštrava i naglašava postojeće okuse jela. Kada se dodaje u vruća jela poput umaka i juha može se dogoditi da se zgruša. Ako želimo spriječiti tu pojavu, kiselo vrhnje nakon dodavanja ne bismo trebali dalje kuhati odnosno dozvoliti da zavrije već ga samo ugrijemo i dobro umiješamo s ostalim sastojcima. Još jedan trik kako spriječiti grušanje vrhnja je dodavanjem manje količine škrobnog brašna ili kukuruznog brašna u vrhnje. Protiv grušanja pomaže i stajanje vrhnja izvan hladnjaka na sobnoj temperaturi određeno vrijeme kako bi se ugrijalo. Kod obogaćivanja jela s vrhnjem za kuhanje, zbog višeg udjela masnoće, nema problema s grušanjem. No za razliku od kiselog vrhnja, vrhnje za kuhanje ublažava note i arome jela zbog čega treba razmisliti kada koje vrhnje upotrijebiti.

U pitama, kajgani, kolačima i pire krumpiru

Kiselo vrhnje zvijezda je mnogih jela od tijesta, poglavito u bosanskoj kuhinji u kojoj bi izrada zeljanica, krumpiruša i ostalih slanih pita bila nezamisliva. Dok se u bosanskim pitama ono vidi, kiselo vrhnje je u mnogim tijestima poput slatkih biskvitnih kolača i slanih peciva – skriveno. Kiselo vrhnje daje tijestu vlažnost i čini ga mekim i sočnim. Također, mnogi se kunu da je tajni sastojak uspješnog prhkog tijesta upravo kiselo vrhnje.

Uz dodatak nasjeckanog svježeg začinskog bilja i češnjaka, naizgled jednostavno kiselo vrhnje se u trenu pretvara u umak za povrće ili dip za grickalice. Želite li pak napraviti finu, kremastu i bogatu kajganu svakako dodajte kiselo vrhnje koje će jaja učiniti svilenkastima na nepcu. Isto pravilo se može primijeniti i kada je u pitanju pire krumpir.

Također, kiselo vrhnje izvrstan je partner različitim salatama te samostalno ili kao dio umaka daje salati potrebnu kiselost i vlažnost. Kiselo vrhnje skriva se i u mesnim marinadama s ulogom omekšavanja mesa. Odlično se slaže s voćem i može igrati ulogu preljeva umjesto šlaga, a priprema se dodatkom jedne žlice šećera na 4 žlice kiselog vrhnja. Isto tako, kiselo vrhnje obavezan je preljev za torte poput popularnog cheesecakea.

Pronađite recepte koji otkrivaju sva lica svestranog kiselog vrhnja:

Kako napraviti prhko tijesto

Teleći stoganoff

Krumpiri punjeni povrćem

Dip od luka

Pita od šljiva

Posjeti Gastro.hr