Alphabet cake srce - nova verzija najslađeg ljetnog trenda

Ana Prša
Fino prhko tijesto, lagana prozračna krema od vanilije i mascarponea i slatko kiselkasta kombinacija bobičastog voća. Ovo je vrlo popularna tortica u zadnje vrijeme, a ova lagana kombinacija s voćem je pravi pogodak za ove ljetne dane.
Vidi originalni članak

„Ovo doslovce ne možeš prestati jesti. Ja ne volim inače prhka tijesta, ali ovo…. A njega to tijesto podsjeća na kekse koje inače obožava. Krema je totalno pogođena. Teško mu je ugoditi i svakom kolaču nađe manu, ali na ovu tortu je ostao bez teksta.“

Ovo je dio poruke koju sam dobila od prijateljice nakon što su probali ovu tortu. A nisu oni jedini koji su tako reagirali, a čak je i meni bila baš nekako posebna.
 


Fino prhko tijesto, lagana prozračna krema od vanilije i mascarponea i slatko kiselkasta kombinacija bobičastog voća. Ovo je vrlo popularna tortica u zadnje vrijeme, a ova lagana kombinacija s voćem je pravi pogodak za ove ljetne dane.

I to još u obliku srca, jer svi znamo da ljubav ide kroz želudac.

Anu i njezine kulinarske pothvate možete pratiti na Instagram profilu plavatacna.

 

plava tacna Čokoladna torta s kremom od viskija - ultimativna čoko slastica
 

 

Sastojci za tijesto (za dvije kore):

  • 375 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 140 g maslaca sobne temperature
  • 75 g svinjske masti
  • 70 g šećera u prahu
  • 1,5 žlica kiselog vrhnja
  • 2 žutanjka

Krema:

  • 4 žutanjka
  • 340 g mlijeka
  • 120 g šećera
  • 50 g glatkog brašna
  • 1 burbon vanilin šećer
  • 250 g mascarponea
  • 200 g slatkog vrhnja

Za ukrašavanje:

  • Bobičasto voće
  • Puslice od bjelanjaka
  • Menta
  • Keksići

Priprema tijesta:

  1. Sve sastojke izmiješajte i umijesite u tijesto. Podijelite na dva jednaka dijela, zamotajte ih u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
  2. Dok tijesto odmara, pripremite si kalup (ja izrežem papir) sa željenim brojem, slovom ili oblikom u kojem ćete razvaljati tijesto.
  3. Tijesto valjam na papiru za pečenje, a preko njega stavim prozirnu foliju. Tako mi se pokazalo najjednostavnije. Izrežem željeni oblik, napikam tijesto s vilicom i vratim natrag u hladnjak da se ohladi. Isto ponovim i s drugim dijelom tijesta.
  4. Ako vam je ostalo malo tijesto, možete slobodno od njih napraviti male kekse kojima ćete na kraju ukrasiti tortu.
  5. Kore istovremeno pečem u pećnici na 170°C na ventilatoru 10 minuta.
  6. Kore izvaditi i pustiti da se ohlade.
  7. S obzirom na to da su osjetljive i lako pucaju, budite oprezni s njima dok ih prebacujete na podložak za tortu. Ali ako i puknu (kao meni), ništa strašno, sve se to posloži i prekrije kremom.

Priprema kreme:

  1. Žutanjke, šećer, mlijeko, brašno i burbon vanilin šećer dobro umutiti da nema grudica te staviti kuhati uz neprestano miješanje.
  2. Kad zakipi i smjesa se zgusne, prebaciti kremu u posudu, te kremu prekriti prozirnom folijom kako se ne bi uhvatila korica.
  3. Ako mislite da vam je krema kojim slučajem grudičasta, ne brinite. Uzmite cjedilo te je protisnite kroz njega, i grudice će nestati.
  4. U ohlađenu kremu umiješati mascarpone i slatko vrhnje. Probajte kremu, ako mislite da nije dovoljno slatka, dodajte po želji šećera u prahu.

Slaganje torte i ukrašavanje:

  1. Na podlogu na kojoj ćete slagati tortu nanesite malo kreme kako bi se prva kora „zalijepila“ i ne bi klizila. Na koru zatim nanesite pola kreme, na to drugu koru, ostatak kreme te na kraju ukrasite po želji. Ja sam za ovu prigodu izabrala jagode, borovnice,
  2. maline, ribizl, puslice od bjelanjaka i svježu mirisnu mentu.
  3. Ako imate više voća, slobodno malo voća stavite između prve i druge kore.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr