Apsolutno oduševljenje: Torta od mrkve s kremom od sira

Ana Zelić
Donosim vam recept za američki klasik u koji ćete se zaljubiti na prvi zalogaj!
Vidi originalni članak

Tortu od mrkve dosad sam pravila više puta i uvijek dobijem iste reakcije: “Ovo je najbolja torta koju si napravila!”

Definitivno je ušla u top 3 omiljena obiteljska deserta jer nema osobe koja se okusima i teksturom ove torte nije oduševila. Iako se smatra klasikom, postoji više verzija ove torte. Lutajući bespućima interneta naišla sam na recepte s kokosom, ananasom, grožđicama, orašastim plodovima, ali i one jednostavne koji su se držali samo mrkve. Ipak je ona zvijezda torte.

 

 

Ono što je kod svih bilo isto jesu krema od krem sira i začini - cimet je neizostavan dio ovog sočnog biskvita, a po želji mogu se dodati i klinčić, muškatni oraščić, đumbir… važno je samo da bude spicy! Ja sam se ipak odlučila za orahe i cimet i nisam pogriješila. U paru s osvježavajućom kremom od krem sira i naranče, ova je torta savršeni odabir kroz cijelu godinu!

Imate li kakvu proslavu ovog vikenda ili samo želite napraviti nešto za svoju obitelj ili prijatelje - isprobajte ovu tortu jer vam garantiram da će svi tražiti repete!

Dok strpljivo čekamo da otvori blog, Anine genijalne slastice možete pratiti na profilu zelicana.

 

Ana Zelić Jaffa cupcakes - omiljeni keksi postali su slasni kolačići

Slatke majstorije Ane Zelić Najsočnija čokoladna torta s višnjama

 

 

Za biskvit će vam trebati:

  • 3 jaja (L)
  • 215 g brašna
  • 250 g naribane mrkve
  • 235 g smeđeg šećera
  • 120 g mljevenih oraha
  • 1 žličica cimeta
  • 2 žličice praška za pecivo (10g)
  • ½ žličice soli
  • 210 g ulja*

Za kremu će vam trebati:

  • 375 g krem sira
  • 220 g mascarponea
  • 290 g bijele čokolade
  • 40 g šećera u prahu
  • korica jedne naranče

*Svi su sastojci izraženi u gramima (osim začina) jer vaganjem osiguravamo najpreciznije mjerenje što je izrazito važno kod deserata.

Postupak pripreme:

  1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 165°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje 3 okrugla kalupa promjera 15 cm ili 2 od 20 cm.
  2. U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. Dodajte mljevene orahe i sve skupa promiještajte.
  3. 3U drugu zdjelu sitno naribajte oguljenu mrkvu tako da je na kraju ima 250 g.
  4. Jaja i šećer miksajte par minuta dok se smjesa ne udvostruči i ne postane pjenasta pa onda dodajte ulje i sve dobro sjedinite.
  5. Dodajte suhe sastojte i miksajte tek toliko da se sjedini. Na kraju umiješajte naribanu mrkvu.
  6. Ravnomjerno rasporedite u 3 kalupa i pecite 25-28 min. Najbolje je provjeriti nakon 20 min pa produžiti prema potrebi. Biskvit je gotov onda kad ubodete čačkalicu, a ona izađe suha ili s par vlažnih mrvica.
  7. Kad su biskviti gotovi, pustite ih da se hlade 10tak min u kalupu, a onda ih iskrenite na rešetku da se ohlade do kraja.
  8. Bijelu čokoladu rastopite na pari pa pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  9. Izmiksajte zajedno krem sir, mascarpone i koricu naranče. Dodajte šećer u prahu koji ste prije toga prosijali te na kraju dodajte i ohlađenu rastopljenu bijelu čokoladu.
  10. Ohlađenim biskvitima poravnajte vrhove za uredniji izgled. Slažite na tanjuru za serviranje ili cake boardu. Prije stavljanja prvog biskvita nanesite na sredinu malo kreme da se biskvit «zalijepi» i ne leti po tanjuru. Premažite kremom. Stavite drugi biskvit i ponovite postupak. Posljednji biskvit stavite naopačke tako da vrh torte bude u potpunosti ravan. Stranice i vrh torte prekrijte tankim slojem kreme da zauzdate sve mrvice i stavite u frižider na 20-30 minuta. Nakon hlađenja nanesite konačan sloj kreme i ukrasite po želji. Ja sam u preostalu kremu dodala malo narančaste jestive gel boje, stavila je u slastičarsku vrećicu i ukrasila s 1M nastavkom.
  11. Tortu možete čuvati u frižideru, prekrivenu prozirnom folijom, a 20tak min prije serviranja izvadite je na sobnu temperaturu.

Dobar tek!

 

Posjeti Gastro.hr