Blagdanske zelene kiflice sa sjemenkama buče

Darko Debić Zelene kiflice s bučinim sjemenkama po receptu Darka Debića
Zelenim kiflicama ćeš sigurno osvježiti tanjur s tvojim božićnim keksima
Vidi originalni članak

Zelena boja dolazi od kombinacije tostiranih sjemenki buče i bučinog ulja, zato nemoj predugo tostirati sjemenke kako bi boja ostala zelena. Dovoljno ih je samo kratko na suhoj tavi pržiti kako bi se oslobodio divan orašasti okus i miris.

Ako nemaš vremena oblikovati kiflice jednostavno možeš taj dio preskočiti. Nakon što valjak tijesta izrežeš, krugove položi na papir za pečenje i tako ih ispeci. Umakanje u čokoladu ipak nemoj preskakati, zeleni dukati dopola umočeni u čokoladu!
 

Samo jedan griz Blagdanska Linzer "keks" torta


Blagdanske zelene kiflice sa sjemenkama buče

(za 60-ak kiflica)

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 200 g bučinih sjemenki (očišćenih)
  • 100 g šećera u prahu
  • 200 g maslaca
  • malo soli
  • 2 žumanjka
  • 2 jušne žlice bučinog ulja
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g čokolade za glazuru

Postupak:

  1. Sjemenke buče lagano tostirati na suhoj tavi, ohladiti i samljeti u brašno, najbolje u mlincu za kavu.
  2. Hladan maslac narezati na kockice, pomiješati s brašnom, šećerima, brašnom od buče i solju.
  3. Vrhovima prstiju "umasirati" maslac u ostale sastojke kako bi se stvorile mrvice. Dodati ulje od buče i žumanjke te kratko mijesiti.
  4. Odmoriti smjesu u hladnjaku barem dva sata.
  5. Tijesto oblikovati u nekoliko valjaka. Rezati komadiće težine oko 25 g, oblikovati kuglice i iz njih kiflice.
  6. Slagati ih na pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko 12 min.
  7. Ohladiti ih na plehu ili pažljivo premjestiti zajedno s papirom na rešetku za hlađenje.
  8. Vrhove hladnih kiflica umočiti u čokoladu otopljenu na pari. Ohladiti kiflice prije uživanja.

 

samo jedan griz Isprobaj jesensku verziju buhti. Savršeno su mekane!

 

Posjeti Gastro.hr