Kolumne 13. prosinca 2021.

Blagdanske zelene kiflice sa sjemenkama buče

Darko Debić Zelenim kiflicama ćeš sigurno osvježiti tanjur s tvojim božićnim keksima
gastro postao gastro.24sata.hr
Zelenim kiflicama ćeš sigurno osvježiti tanjur s tvojim božićnim keksima

Zelena boja dolazi od kombinacije tostiranih sjemenki buče i bučinog ulja, zato nemoj predugo tostirati sjemenke kako bi boja ostala zelena. Dovoljno ih je samo kratko na suhoj tavi pržiti kako bi se oslobodio divan orašasti okus i miris.

Ako nemaš vremena oblikovati kiflice jednostavno možeš taj dio preskočiti. Nakon što valjak tijesta izrežeš, krugove položi na papir za pečenje i tako ih ispeci. Umakanje u čokoladu ipak nemoj preskakati, zeleni dukati dopola umočeni u čokoladu!
 

Možda vas zanima... Blagdanska Linzer "keks" torta Kolumne
 

Sastojci za 60-ak kiflica:

  • 250 g glatkog brašna
  • 200 g bučinih sjemenki (očišćenih)
  • 100 g šećera u prahu
  • 200 g maslaca
  • Malo soli
  • 2 žumanjka
  • 2 jušne žlice bučinog ulja
  • 1 vanili šećer
  • 100 g čokolade za glazuru

 | Author: Darko Debić Ako ne želiš napraviti oblik kiflica, jednostavno napravi dukate umočene u čokoladu; foto: Darko Debić

Priprema:

  1. Sjemenke buče lagano tostirati na suhoj tavi, ohladiti i samljeti u brašno, najbolje u mlincu za kavu.
  2. Hladan maslac narezati na kockice, pomiješati s brašnom, šećerima, brašnom od buče i solju.
  3. Vrhovima prstiju "umasirati" maslac u ostale sastojke kako bi se stvorile mrvice. Dodati ulje od buče i žumanjke te kratko mijesiti.
  4. Odmoriti smjesu u hladnjaku barem dva sata.
  5. Tijesto oblikovati u nekoliko valjaka. Rezati komadiće težine oko 25 g, oblikovati kuglice i iz njih kiflice.
  6. Slagati ih na pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko 12 min.
  7. Ohladiti ih na plehu ili pažljivo premjestiti zajedno s papirom na rešetku za hlađenje.
  8. Vrhove hladnih kiflica umočiti u čokoladu otopljenu na pari. Ohladiti kiflice prije uživanja.

 | Author: Darko Debić Zelena boja dolazi od kombinacije tostiranih sjemenki buče i bučinog ulja; foto: Darko Debić

Možda vas zanima... Isprobaj jesensku verziju buhti. Savršeno su mekane! Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.