gastro postao
Zelenim kiflicama ćeš sigurno osvježiti tanjur s tvojim božićnim keksima
Zelena boja dolazi od kombinacije tostiranih sjemenki buče i bučinog ulja, zato nemoj predugo tostirati sjemenke kako bi boja ostala zelena. Dovoljno ih je samo kratko na suhoj tavi pržiti kako bi se oslobodio divan orašasti okus i miris.
Ako nemaš vremena oblikovati kiflice jednostavno možeš taj dio preskočiti. Nakon što valjak tijesta izrežeš, krugove položi na papir za pečenje i tako ih ispeci. Umakanje u čokoladu ipak nemoj preskakati, zeleni dukati dopola umočeni u čokoladu!
Blagdanske zelene kiflice sa sjemenkama buče
(za 60-ak kiflica)
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 200 g bučinih sjemenki (očišćenih)
- 100 g šećera u prahu
- 200 g maslaca
- malo soli
- 2 žumanjka
- 2 jušne žlice bučinog ulja
- 1 vanilin šećer
- 100 g čokolade za glazuru
Postupak:
- Sjemenke buče lagano tostirati na suhoj tavi, ohladiti i samljeti u brašno, najbolje u mlincu za kavu.
- Hladan maslac narezati na kockice, pomiješati s brašnom, šećerima, brašnom od buče i solju.
- Vrhovima prstiju "umasirati" maslac u ostale sastojke kako bi se stvorile mrvice. Dodati ulje od buče i žumanjke te kratko mijesiti.
- Odmoriti smjesu u hladnjaku barem dva sata.
- Tijesto oblikovati u nekoliko valjaka. Rezati komadiće težine oko 25 g, oblikovati kuglice i iz njih kiflice.
- Slagati ih na pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko 12 min.
- Ohladiti ih na plehu ili pažljivo premjestiti zajedno s papirom na rešetku za hlađenje.
- Vrhove hladnih kiflica umočiti u čokoladu otopljenu na pari. Ohladiti kiflice prije uživanja.