Recepti Božić 21. prosinca 2024.

ZDRAVI BOŽIĆ Zelene kiflice s bučinim sjemenkama

Božić
25 MIN
12 MIN
15
SREDNJE
zelene kiflice
Zelene kiflice s bučinim sjemenkama po receptu Darka Debića
foto: Darko Debić
Ove divne zelene kiflice sigurno će razigrati i osvježiti tanjur s tvojim božićnim keksima

Divne zelene kiflice s bučinim sjemenkama definitivno će biti zdrav i ukusan dodatak tvojoj ovogodišnjoj ponudi božićnih kolačića. Zelena boja dolazi od kombinacije tostiranih bučinih sjemenki i bučinog ulja, zato nemoj predugo tostirati sjemenke kako bi boja ostala zelena. Dovoljno ih je samo kratko na suhoj tavi popržiti kako bi se oslobodio divan orašasti okus i miris.

Ako nemaš vremena oblikovati kiflice jednostavno možeš taj dio preskočiti. Nakon što valjak tijesta izrežeš, krugove položi na papir za pečenje i tako ih ispeci. Umakanje u čokoladu ipak nemoj preskakati, zeleni dukati dopola umočeni u čokoladu!

Možda vas zanima... Blagdanska Linzer "keks" torta Kolumne

 | Author: Darko Debić Zelena boja dolazi od kombinacije tostiranih sjemenki buče i bučinog ulja foto: Darko Debić

Ne gasi ekran dok kuham

Blagdanske zelene kiflice s bučinim sjemenkama
25 MIN
pripreme
12 MIN
kuhanja
15
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Glatko brašno 250 g
  • Bučine sjemenke 200 g
  • Šećer u prahu 100 g
  • Maslac 200 g
  • Sol 1 prstohvat
  • Žumanjak 2 kom
  • Bučino Ulje 2 žlica
  • Vanilin šećer 1 kom
  • Čokolada 100 g
Postupak
  1. Sjemenke buče lagano tostirati na suhoj tavi, ohladiti i samljeti u brašno, najbolje u mlincu za kavu.


  2. Hladan maslac narezati na kockice, pomiješati s brašnom, šećerima, brašnom od buče i solju.


  3. Vrhovima prstiju "umasirati" maslac u ostale sastojke kako bi se stvorile mrvice. Dodati ulje od buče i žumanjke te kratko mijesiti.


  4. Odmoriti smjesu u hladnjaku barem 2 sata.


  5. Tijesto oblikovati u nekoliko valjaka. Rezati komadiće težine oko 25 g, oblikovati kuglice i iz njih kiflice.


  6. Slagati kiflice na pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko 12 min.


  7. Ohladiti kiflice na plehu ili pažljivo premjestiti zajedno s papirom na rešetku za hlađenje.


  8. Vrhove hladnih kiflica umočiti u čokoladu otopljenu na pari. Ohladiti kiflice prije uživanja.


 | Author: Darko Debić Ako ne želiš napraviti oblik kiflica, jednostavno napravi dukate umočene u čokoladu; foto: foto: Darko Debić

Možda vas zanima... Isprobaj jesensku verziju buhtli. Savršeno su mekane! Recepti

 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:07 24. Prosinac 2023.

    super