Blagdanski kolačići

Blagadni su već pred vratima pa sam odlučila s čitateljima podijeliti dva recepta za koji svima mogu biti odlična inspiracija za nadolazeće vrijeme pečenja kolača.
Vidi originalni članak

Prvi recept je za "Kokosiće" kod kojih se biskvit radi, dakako, od kokosa, a na kraju se uvalja u čokoladnu glazuru. Drugi su "Kolačići Crna šuma" koji su mini verzija nadaleko poznate i popularne torte. Uz malo uloženog truda, ova dva divna recepta bit će savršen kraj svakog blagdanskog ručka, baš kao i u mojoj obitelji.

Kokosići

Sastojci za kremu Dulce de leche:
350 g kondenziranog mlijeka
250 g vrhnja s 35% mm
8 g agar agar
50 g maslaca

Za doradu:
300 g čokolade za kuhanje s 55% kakao mase
50 g bijele čokolade
100 g kokosa

Za biskvit od kokosa:
170 g bjelanjka
55 g šećera
30 g bademovog brašna
140 g šećera u prahu
110 g kokosa
Priprema:

Dulce de leche:

  1. Staviti u visoku posudu kondenzirano mlijeko, koja je uronjena u posudu s hladnom vodom.
  2. Kuhajte dok ne zavrije i nastavite kuhati na laganoj vatri 3 sata, tako da voda uvijek prekrije posudu.
  3. Nakon ta 3 sata, ostavite da se krema ohladi na sobnoj temperaturi.
  4. Zakuhajte vrhnje i agar agar, dodajte maslac, maknite s vatre, na kraju dodajte kondenzirano mlijeko, već spremno. 
  5. Pomiješajte sve zajedno mikserom i stavite u hladnjak da se ohladi.

Biskvit od kokosa:

  1. Tucite bjelanjak u šlag s 10 g šećera. Dodajte bademovo brašno, 10 g šećera u prahu i kokos, miješajući odozdo prema gore.
  2. Staviti smjesu u pleh na visinu od 1 cm peći u pećnici na 170 c 20-25 min.
  3. Ostaviti da se ohladi.

Na kraju preko biskvita preliti dulce de leche (sloj od 1 cm) i staviti na zamrzavanje. Potom narezati na kvadre, staviti ih na štapiće pa uroniti u čokoladnu glazuru. S jedne strane kvadre uvaljati u kokos, a s druge prošarati bijelom čokoladom.

Kolačići Crna šuma (financijeri)

125 gr badema u brašnu
100 g šećera
15 g kukuruznog škroba
2 g praška za pecivo
185 g bjelanjka
40 g maslaca
50 gr tamne čokolade 70% kakao mase
25 g glatkog brašna
50 g višanja iz sirupa

Sastojci za kremu od čokolade:
325 g slastičarske kreme
200 g tamne čokolade 55% kakao mase
500 g vrhnje 35% mm

Sastojci za slastičarsku kremu:
240 g punomasnog mlijeka
60 g vrhnja 35%mm
90 g žumanjka
90 g šećera u prahu
10 g kukuruznog škroba
10 g rižinog škroba
1 štapić vanilije

Priprema:

  1. Za financijere pomiješajte u posudi sve sastojke u prahu i onda dodajte bjelanjke.
  2. Rastopite čokoladu u drugu posudu, dodajte maslac i sve zajedno dodajte prvoj smjesi.
  3. Napuniti silikonske kalupe za financijere do pola sa smjesom i dodajte višnje u sirupu, prethodno ocijeđene i osušene.
  4. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva na 10 min.

Slastičarska krema:

  1. Pripremite slastičarsku kremu tako da istučete žumanjke s 10 g šećera, dodajte kukuruzni i rižin škrob.
  2. U lončić staviti mlijeko da zakipi, zajedno s vrhnjem i vanilijom. 
  3. Prelijte mlijeko i vrhnje u smjesu od žumanjaka. 
  4. Dobro miješajte da ne nastanu grudice, vratite na vatru i kuhajte dok se krema ne zgusne.

Za čokoladnu kremu:

  1. Zagrijte na vatri slasticarsku kremu na 35C dodajte otopljenu čokoladu i polako miješajte.
  2. Dodati tučeno slatko vrhnje, napuniti do vrha kalupa za financijere (hladne) i staviti u zamrzivač da se stisne.

Kada su potpuno ohlađeni, financijere izvaditi iz kalupa te dekorirati s višnjama preostalom slastičarskom kremom te slastičarskom kremom u kojoj je otopljena čokolada, te kojom višnjom.

Posjeti Gastro.hr