Kolumne 12. prosinca 2013.

Blagdanski kolačići

lorenka kokosici naslovna.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Blagadni su već pred vratima pa sam odlučila s čitateljima podijeliti dva recepta za koji svima mogu biti odlična inspiracija za nadolazeće vrijeme pečenja kolača.

Prvi recept je za "Kokosiće" kod kojih se biskvit radi, dakako, od kokosa, a na kraju se uvalja u čokoladnu glazuru. Drugi su "Kolačići Crna šuma" koji su mini verzija nadaleko poznate i popularne torte. Uz malo uloženog truda, ova dva divna recepta bit će savršen kraj svakog blagdanskog ručka, baš kao i u mojoj obitelji.

Kokosići

Sastojci za kremu Dulce de leche:
350 g kondenziranog mlijeka
250 g vrhnja s 35% mm
8 g agar agar
50 g maslaca

Za doradu:
300 g čokolade za kuhanje s 55% kakao mase
50 g bijele čokolade
100 g kokosa

Za biskvit od kokosa:
170 g bjelanjka
55 g šećera
30 g bademovog brašna
140 g šećera u prahu
110 g kokosa
Priprema:

Dulce de leche:

  1. Staviti u visoku posudu kondenzirano mlijeko, koja je uronjena u posudu s hladnom vodom.
  2. Kuhajte dok ne zavrije i nastavite kuhati na laganoj vatri 3 sata, tako da voda uvijek prekrije posudu.
  3. Nakon ta 3 sata, ostavite da se krema ohladi na sobnoj temperaturi.
  4. Zakuhajte vrhnje i agar agar, dodajte maslac, maknite s vatre, na kraju dodajte kondenzirano mlijeko, već spremno. 
  5. Pomiješajte sve zajedno mikserom i stavite u hladnjak da se ohladi.

Biskvit od kokosa:

  1. Tucite bjelanjak u šlag s 10 g šećera. Dodajte bademovo brašno, 10 g šećera u prahu i kokos, miješajući odozdo prema gore.
  2. Staviti smjesu u pleh na visinu od 1 cm peći u pećnici na 170 c 20-25 min.
  3. Ostaviti da se ohladi.

Na kraju preko biskvita preliti dulce de leche (sloj od 1 cm) i staviti na zamrzavanje. Potom narezati na kvadre, staviti ih na štapiće pa uroniti u čokoladnu glazuru. S jedne strane kvadre uvaljati u kokos, a s druge prošarati bijelom čokoladom.

Kolačići Crna šuma (financijeri)

125 gr badema u brašnu
100 g šećera
15 g kukuruznog škroba
2 g praška za pecivo
185 g bjelanjka
40 g maslaca
50 gr tamne čokolade 70% kakao mase
25 g glatkog brašna
50 g višanja iz sirupa

Sastojci za kremu od čokolade:
325 g slastičarske kreme
200 g tamne čokolade 55% kakao mase
500 g vrhnje 35% mm

Sastojci za slastičarsku kremu:
240 g punomasnog mlijeka
60 g vrhnja 35%mm
90 g žumanjka
90 g šećera u prahu
10 g kukuruznog škroba
10 g rižinog škroba
1 štapić vanilije

Priprema:

  1. Za financijere pomiješajte u posudi sve sastojke u prahu i onda dodajte bjelanjke.
  2. Rastopite čokoladu u drugu posudu, dodajte maslac i sve zajedno dodajte prvoj smjesi.
  3. Napuniti silikonske kalupe za financijere do pola sa smjesom i dodajte višnje u sirupu, prethodno ocijeđene i osušene.
  4. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva na 10 min.

Slastičarska krema:

  1. Pripremite slastičarsku kremu tako da istučete žumanjke s 10 g šećera, dodajte kukuruzni i rižin škrob.
  2. U lončić staviti mlijeko da zakipi, zajedno s vrhnjem i vanilijom. 
  3. Prelijte mlijeko i vrhnje u smjesu od žumanjaka. 
  4. Dobro miješajte da ne nastanu grudice, vratite na vatru i kuhajte dok se krema ne zgusne.

Za čokoladnu kremu:

  1. Zagrijte na vatri slasticarsku kremu na 35C dodajte otopljenu čokoladu i polako miješajte.
  2. Dodati tučeno slatko vrhnje, napuniti do vrha kalupa za financijere (hladne) i staviti u zamrzivač da se stisne.

Kada su potpuno ohlađeni, financijere izvaditi iz kalupa te dekorirati s višnjama preostalom slastičarskom kremom te slastičarskom kremom u kojoj je otopljena čokolada, te kojom višnjom.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • neshia1507 14:43 24. Travanj 2015.

    Pozdrav, gdje se može kupiti kukuruzni i rižin škrob?