Brzi namaz od šunke

Darko Kontin
Osim što je namaz gotov u svega nekoliko minuta koliko treba električnoj sjeckalici da sve namirnice pretvori u kremu, smatram da će vam se toliko svidjeti da ćete ga ubuduće raditi i s “boljim” komadima šunke.
Vidi originalni članak

Kada kupujete cijelu šunku ili lopaticu te je režete na tanke šnite često će vam ostati neiskorišteni komadi mesa bliže kraju šunke.

Naravno te komadiće šunke možete i same pojesti, ali možete napraviti nešto novo s njima poput namaza kojeg ću vam predložiti u nastavku.

Osim što je namaz gotov u svega nekoliko minuta koliko treba električnoj sjeckalici da sve namirnice pretvori u kremu, smatram da će vam se toliko svidjeti da ćete ga ubuduće raditi i s “boljim” komadima šunke, a ne samo kada će vam ostati okrajci.

Namaz od šunke možete mazati na kruh za doručak, ili ga učiniti zanimljivijim i poslužiti u formi kanapeića kojima možete iznenaditi ukućane ili goste.

Namaz od šunke

Sastojci:

  • 270 g kuhane šunke 
  • 15 g mladog luka
  • 15 g korijena celera
  • 35 g kiselih krastavaca
  • 50 ml octa od kiselih krastavaca
  • 95 g majoneze 
  • 2 čajne žice senfa

Priprema:

  1. Šunku narezanu na manje komade, komadiće korijena celera i mladi luk stavite u električnu sjeckalicu i usitnite na veličinu rižinog zrna.
  2. Ako ne volite jaču aromu luka u jelima prije nego ga dodate u električnu sjeckalicu stavite ga dinstati kako bi postao slađi. Ako nemate mladi luk kod kuće možete koristiti i običan.
  3. U usitnjenu šunku zatim dodajte majonezu, kisele krastavce koje možete ali i ne morate prethodno naribati te 2 čajne žlice senfa.
  4. Uključite električnu sjeckalicu i pustite da od navedenih sastojaka napravi kremu (2-3 minute na srednjoj brzini).
  5. Pred kraj isprobajte namaz i po potrebi dodajte soli i papra, a gustoću namaza regulirajte s octom i vodom iz staklenke kiselih krastavaca.
  6. Namaz držite u hladnjaku do upotrebe, a ja vam predlažem da namaz servirate na lisnatim jastucima posipanim sjemenkama lana. Dobar tek!

Darka možete pratiti i na njegovom blogu Darkova Web Kuharica te na Facebook stranici.

Posjeti Gastro.hr