Kada kupujete cijelu šunku ili lopaticu te je režete na tanke šnite često će vam ostati neiskorišteni komadi mesa bliže kraju šunke.
Naravno te komadiće šunke možete i same pojesti, ali možete napraviti nešto novo s njima poput namaza kojeg ću vam predložiti u nastavku.
Osim što je namaz gotov u svega nekoliko minuta koliko treba električnoj sjeckalici da sve namirnice pretvori u kremu, smatram da će vam se toliko svidjeti da ćete ga ubuduće raditi i s “boljim” komadima šunke, a ne samo kada će vam ostati okrajci.
Namaz od šunke možete mazati na kruh za doručak, ili ga učiniti zanimljivijim i poslužiti u formi kanapeića kojima možete iznenaditi ukućane ili goste.
Namaz od šunke
Sastojci:
- 270 g kuhane šunke
- 15 g mladog luka
- 15 g korijena celera
- 35 g kiselih krastavaca
- 50 ml octa od kiselih krastavaca
- 95 g majoneze
- 2 čajne žice senfa
Priprema:
- Šunku narezanu na manje komade, komadiće korijena celera i mladi luk stavite u električnu sjeckalicu i usitnite na veličinu rižinog zrna.
- Ako ne volite jaču aromu luka u jelima prije nego ga dodate u električnu sjeckalicu stavite ga dinstati kako bi postao slađi. Ako nemate mladi luk kod kuće možete koristiti i običan.
- U usitnjenu šunku zatim dodajte majonezu, kisele krastavce koje možete ali i ne morate prethodno naribati te 2 čajne žlice senfa.
- Uključite električnu sjeckalicu i pustite da od navedenih sastojaka napravi kremu (2-3 minute na srednjoj brzini).
- Pred kraj isprobajte namaz i po potrebi dodajte soli i papra, a gustoću namaza regulirajte s octom i vodom iz staklenke kiselih krastavaca.
- Namaz držite u hladnjaku do upotrebe, a ja vam predlažem da namaz servirate na lisnatim jastucima posipanim sjemenkama lana. Dobar tek!
Darka možete pratiti i na njegovom blogu Darkova Web Kuharica te na Facebook stranici.