Enini faširanci i pire krumpir jelo su za svako doba godine

Emica Elvedji/PIXSELL
Ako ste željni dobre tradicionalne hrane, počastite se faširancima ili pljackama po receptu Ene Kokanović, autorice bloga Foodgasm by Ena.
Vidi originalni članak

Faširance u mojoj kući nazivamo pljacke. Već sam jednom pisala o tome pa nećemo sada u etimologiju riječi, ali, sve u svemu, faširanci ili pljacke - fino je kako god se zvalo. Mnogi ne vole za pire koristiti štapni mikser, ali ja volim tu konzistenciju koju pire ima nakon miksanja.

Your browser doesn’t support HTML5 video


Sastojci za faširance:

  • 500 g mljevenog mesa (pola svinjetina-pola junetina)
  • 1 crveni luk
  • sol
  • papar
  • svinjska mast za prženje

Sastojci za pire:

  • 500 g kuhanog krumpira
  • 1 crveni luk
  • mlijeko
  • maslac
  • sol i papar

Priprema:

  1. Na žlici svinjske masti popržite oba crvena luka, sitno nasjeckana. Polovicu dinstanog luka istresite u mljeveno meso a drugoj polovici dodajte mlijeko i još kratko kuhajte na laganoj vatri kako bi mlijeko poprimilo aromu luka.
  2. Mlijeko možete procijediti ali možete i dodati i luk u pire, kako god hoćete.
  3. Mljevenom mesu dodajte sol i papar i promiješajte. 
  4. Na tavi zagrijte 5 žlica svinjske masti. Formirajte faširance u željenu veličinu i oprezno ih položite u vrelu mast. Pecite sa svake strane 5 minuta.
  5. Pireu, osim mlijeka i luka, dodajte maslac, sol i papar po ukusu. Miksajte Gorenje štapnim mikserom za ekstra kremastu konzistenciju.

Dobar tek!

 

GASTRO ZVIJEZDA 2019. Foodgasm by Ena - čisti užitak na "domaći" način

 

Ena je finalistica Gastro zvijezde u kategoriji Tradicionalna hrana. Svoj glas joj možeš dati na gastro-zvijezda.hr!

 

Posjeti Gastro.hr