Faširance u mojoj kući nazivamo pljacke. Već sam jednom pisala o tome pa nećemo sada u etimologiju riječi, ali, sve u svemu, faširanci ili pljacke - fino je kako god se zvalo. Mnogi ne vole za pire koristiti štapni mikser, ali ja volim tu konzistenciju koju pire ima nakon miksanja.
Sastojci za faširance:
- 500 g mljevenog mesa (pola svinjetina-pola junetina)
- 1 crveni luk
- sol
- papar
- svinjska mast za prženje
Sastojci za pire:
- 500 g kuhanog krumpira
- 1 crveni luk
- mlijeko
- maslac
- sol i papar
Priprema:
- Na žlici svinjske masti popržite oba crvena luka, sitno nasjeckana. Polovicu dinstanog luka istresite u mljeveno meso a drugoj polovici dodajte mlijeko i još kratko kuhajte na laganoj vatri kako bi mlijeko poprimilo aromu luka.
- Mlijeko možete procijediti ali možete i dodati i luk u pire, kako god hoćete.
- Mljevenom mesu dodajte sol i papar i promiješajte.
- Na tavi zagrijte 5 žlica svinjske masti. Formirajte faširance u željenu veličinu i oprezno ih položite u vrelu mast. Pecite sa svake strane 5 minuta.
- Pireu, osim mlijeka i luka, dodajte maslac, sol i papar po ukusu. Miksajte Gorenje štapnim mikserom za ekstra kremastu konzistenciju.
Dobar tek!
Ena je finalistica Gastro zvijezde u kategoriji Tradicionalna hrana. Svoj glas joj možeš dati na gastro-zvijezda.hr!