Gingerbread man - kad mašta proradi...

Tihana Lohinski
Druga je adventska nedjelja prošla i jedva sam dočekala da i službeno mogu početi objavljivati recepte za božićne kolačiće! Ovi u današnjem postu moji su omiljeni.
Vidi originalni članak

Kad sam bila mala, obožavala sam s mamom peći božićne kolačiće i kekse. Kod nas se za Božić uvijek peklo puno (zbilja puno) vrsta kolača, onih sitnih. Osim tradicionalnih šapica, keksa s pekmezom, bajadera i ostalih slastica tipičnih za božićne blagdane, svake godine uvodile smo nešto novo, a kad sam pečenje božićnih slastica preuzela uglavnom ja, trudila sam se da svake godine na tacni s božićnim kolačima imamo većinu novih, nekih još neisprobanih kolača.

 

 

Koliko god novih vrsta uvodila, moji gingerbread men keksići uvijek, tradicionalno ostaju na meniju.

Božić nije Božić bez njih, i bez obzira koliko vrsta kolača pečem svake godine, ovi veseli čovječuljci uvijek se nađu tu negdje i uvijek me posebno veseli njihovo ukrašavanje, oslikavanje malenih lica, oblačenje u šarene zimske opravice… Ukrasiti ih možete na mnogo načina, samo ako imate dovoljno vremena i mašte, ali i strpljenja (nešto čega meni obično nedostaje, ili nestane negdje na pola ukrašavanja ispečenih keksića, pa onda druga polovica obično bude manje maštovita).

 

Strawberry Soup Keksići s komadićima bijele čokolade, brusnicama i narančom

 

S obzirom na to da sam ovaj blog započela u proljeće, na njemu još nemam božićnih recepata. Kad sam odlučila krenuti s njihovom objavom na blogu, nije uopće bilo dileme da su prvi izbor gingerbread men čovječuljci. Kako ih pečem svake godine, već dugo, ima tu svakakvih anegdota, ali nakon njih sam utvrdila da je ovaj recept provjereno dobar i sada više ne eksperimentiram. Zato ga dijelim s vama jer će taj recept biti sasvim dovoljan za svake ovakve keksiće koje poželite peći.

 

 

Jedne sam ih godine pravila slično kao medenjake. Ne sjećam se što se točno dogodilo, ali sjećam se da ni nakon beskrajnih kupki u čajevima i kavama, ovi čovječuljci nisu bili jestivi jer su bili nenormalno tvrdi. Od tada, nakon što sam otkrila ovaj recept, uvijek ih radim po njemu i uvijek, baš uvijek, ispadnu dobro.

Super je što su ovi keksići istovremeno i fini i dekorativni, pa ih možete ispeći više, spakirati u neke lijepe kutijice s božićnim motivima i pokloniti dragim ljudima.

Napomena: Začine prilagodite vašem ukusu. Ja uvijek volim puno đumbira i puno cimeta (ali količina koju sam navela u receptu nije velika, ja stavim još više). Tako da, stavite finih zimskih začina koliko vam odgovara i ispecite ove prefine aromatične keksiće već sada – cijela kuća će vam mirisati na Božić (a za taj miris nikad nije prerano, zar ne?).

 

Strawberry Soup Američke palačinke s limunom i makom

 

 

Sastojci:

  • 390 grama brašna
  • 100 grama šećera
  • pola žličice soli
  • 3/4 žličice praška za pecivo
  • 2 žličice mljevenog đumbira,
  • 2 žličice cimeta,
  • trećina žličice mljevenih klinčića
  • trećina žličice muškatnog oraščića
  • 113 grama maslaca sobne temperature
  • jedno jaje
  • 3 žlice meda

Postupak:

  1. U velikoj posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, sol, prašak za pecivo i začine.
  2. U drugoj posudi izmiksajte maslac i šećer dok ne dobijete meku i pjenastu smjesu.
  3. Dodajte jaje i med i miksajte dok se svi sastojci lijepo ne sjedine.
  4. U tu smjesu postupno dodajte brašno, malo po malo. Miješajte dok ne dobijete lijepo sjedinjeno tijesto.
  5. Tijesto podijelite na pola, a svaku polovicu zamotajte u prozirnu plastičnu foliju i stavite u frižider da se malo stisne, na oko sat-dva.
  6. Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini, na debljinu od oko jednog centimetra ili nešto manje, no neka ne bude predebelo.
  7. Modlicama za kekse u obliku gingerbread čovječuljka izrezujte keksiće i stavljajte ih na papir za pečenje postavljen na tepsiju. Slažite ih tako da između njih bude malo razmaka, oko 2-3 centimetra, da se ne zalijepe jedan za drugog.
  8. Možete, naravno, izrezivati i neke druge oblike – božićna drvca, zvonca, srca, sobove, čizmice, kakve god imate modlice za kekse. 
  9. Pecite ih u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 10-ak minuta. Ne treba ih peći više od toga da ne počnu hvatati pretamnu boju – onda neće lijepo izgledati kad ih budete ukrašavali.  
  10. Nakon što se ispeku, pustite da se keksići ohlade, a zatim ih po želji ukrasite.
  11. Nakon ukrašavanja pustite da se ukrasi/boje stisnu, a tek onda keksiće spremite u kutije.
  12. Mogu se i zamrznuti i vaditi po potrebi.

Preporuka: Servirati uz čašu toplog mlijeka, neki fini zimski čaj ili kavu.

U slast!

Posjeti Gastro.hr